Η περίπτωση Μελανσον. (Ελεύθερος Τύπος 27.04.2023)

Η περίπτωση Μελανσον.
Ο Ζαν Λυκ Μελανσον ,ο ηγέτης της Αριστεράς, αυτός που κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή των μαχών της Γαλλικής πολιτικής σκηνής ,μετά την ηττα του από την Λεπέν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενώνοντας όλες τις αριστερές συνιστώσες σ’ενα ενιαίο εκλογικό μέτωπο, αυτός λοιπόν ο Ζαν Λυκ Μελανσον απασχολεί εκ νέου έντονα την Γαλλική πολιτική πραγματικότητα.
Κι εξηγούμαι.
Η δεξιά τον αμφισβητεί και τον πολεμά όλο και πιο σκληρά. Τον θεωρεί επικίνδυνο δημαγωγο που ξεσηκώνει τον κόσμο και που βρίσκεται πίσω από την σκληρή πλευρά των τελευταίων γαλλικών διαδηλώσεων. Τον θεωρεί επίσης ως κάποιον που θέλει να γκρεμίσει την 5η Γαλλική Δημοκρατία. Όσο διαρκούν ισχυρές οι διαδηλώσεις στην Γαλλια εναντίον του Μακρόν άλλο τόσο ο Μελανσον δαχτυλοδειχνεται ως ο βασικός υποκινητης τους ,ως ο υπεύθυνος των βιαιοτητων των διαδηλωτών. Γι’αυτο και θα έκανε και κάνει τα πάντα η δεξιά να εμποδίσει την εξάλλου Μένης δυναμική του. Πολλοί μάλιστα βουλευτές δεν δίστασαν να μιλήσουν γι’απαγορευση του κόμματος τους λόγω της αντιθεσμικης στάσης του αλλά και πολλών βουλευτών του που πρόσφεραν απειλές στο κοινοβούλιο κατά κυβέρνησης και υπουργών.
Η αριστερά άρχισε επίσης να τον αμφισβητεί.
Μετά την πρώτη περίοδο λατρείας λόγω του ότι κατάφερε να ενώσει όλες τις αριστερές δυνάμεις στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έρχεται τώρα η εποχή της αμφισβήτησης.
Στις πρόσφατες επαναληπτικες εκλογές για μία βουλευτική έδρα στην περιοχή Αριεζ ,ο προστατευομενος του Μελανσον ηττήθηκε από έναν σοσιαλιστή που μάλιστα ήταν εκτός σοσιαλιστικου κόμματος.
Επίσης ο Φαμπιεν Ρουσελ, ο ηγέτης του Κομμουνιστικου κόμματος Γαλλίας, εκτίμησε δημόσια ότι το εκλογικό καρτέλ του κόμματος του Μελανσον , έχει ξεπεραστεί.
Αλλά κι οι οικολόγοι δυσφορουν έντονα για την προστασία του συντρόφου Μελασον προς το πουλαιν του Άντριαν Κουατενενς ο οποίος καταδικαστηκε από την Γαλλική δικαιοσύνη για θεματα συζυγικής βίας.
Υπάρχουν δε πολλοί που θεωρούν ζήτημα χρόνου την αποστασιωποιηση κι αποχώρηση του σοσιαλιστικό κόμματος από το αριστερό μέτωπο. Όπως επίσης υπάρχουν και πολλοί “συντροφοι” του Μελανσον που τον απομυθοποιουν λόγω των υπόγειων πολιτικών του χτυπημάτων.
Η όλη κατάσταση δείχνει ότι ο αριστερός ηγέτης ενοχλεί. Κι ενοχλεί γιατί ακόμη κι αν χάνει κάποιους συμμάχους εν τούτοις συνεχίζει να γοητεύει με τον πολιτικό του λόγο. Μεγάλος αντίπαλος του παραμένει η ηλικία. Έχει περάσει τα εβδομήντα. Ποιος θα τον διαδεχτει; Δύσκολη απάντηση μιας και προς το παρόν δεν υπάρχουν δελφινοι τόσο ικανοί.
Κι αυτό μας οδηγεί στο να σκεφτούμε ότι η αριστερά έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να βρει μια σταθερή ενότητα. Στο μεταξύ ο Ζαν Λυκ Μελανσον ζει έντονα το μάλλον τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής του πορειας,αυτό των επόμενων προεδρικών στην Γαλλία. Και το ζει με την ελπίδα να πεθαίνει πάντοτε τελευταία.
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Οι παγκοσμιοποιημενοι "σοφοι" της Γαλλίας. (Ελεύθερος Τύπος 17.04.2023)

Οι παγκοσμιοποιημενοι “σοφοι” της Γαλλίας.
Εδώ και καιρό περίμεναν οι Γάλλοι αλλά κι οι Ευρωπαίοι την απόφαση των” σοφών” για το συνταξιοδοτικο νομοσχέδιο στην Γαλλία.
Ο Μακρόν περίμενε να δικαιωθεί όπως το ίδιο περίμεναν να δικαιωθούν τα συνδικάτα κι η γαλλικη αντιπολίτευση.
Οι “σοφοι” λοιπόν έβγαλαν άσπρο καπνό. Που μεταφραζεται: όχι μόνο δικαιώνουν τον Μακρόν αλλά επιπλέον ακυρώνουν τις οποίες υποχωρήσεις είχε αυτός κάνει στο συνταξιοδοτικο. Και βέβαια η απόφαση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων και βίας.
Αντί δηλαδή “οι σοφοι” να λειτουργήσουν πυροσβεστικά όπως όλοι περίμεναν για να επέλθει έστω και για λίγο κοινωνική ειρήνη, ερριξαν κι άλλο λάδι στην φωτιά κι οξυναν περισσότερο τα πράγματα.
Πως να ερμηνευτεί αυτο;
Ως μια σίγουρα μεγαλύτερη όξυνση μεταξύ των δυνάμεων της παγκοσμιοποιησης ( και συγκεκριμένα των ολιγαρχικων ελιτ) και των λαϊκών δυνάμεων.
Ο Λωραντ Φαμπιους ,ο άλλοτε πρωθυπουργός του Μιτεραν, πρόεδρος του συμβουλίου των “σοφων” ,σήμερα 90 χρόνων, είναι φανατικά δεδηλωμενος υπέρ της παγκοσμιοποιησης. Αυτή η τελευταία μετά και την πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός των ισχυρών οικονομικών δυνάμεων, είναι αποφασισμένη για σύγκρουση με τα λαϊκά στρώματα. Η οικονομική ολιγαρχία θεωρεί ότι η Γαλλία είναι το τελευταίο ισχυρό προπυργιο των Ευρωπαϊκών αξιών που ακόμη πιστεύουν στην πολιτική ως ένα μίγμα οικονομίας,ιστορίας και πολιτισμού.
Αν πέσει η Γαλλία με τις αποφάσεις Μακρόν, πέφτει κι η Δημοκρατία όπως την ξέραμε. Πέφτει κι η Ευρωπαϊκή αντίσταση ως ιστορική συνείδηση που αντιστέκεται στο αν-ιστορικο της παγκοσμιοποιησης και του εκφραστή της του Τεχνολογικού απολυταρχισμου.
Γιατί ας μην κρυβόμαστε η σύγχρονη τεχνολογία φιλοδοξεί ν’αντικσταστησει ιστορία,πολιτική,οικονομία,Δημοκρατία,πολιτισμό,θρησκεία. Η σύγχρονη Τεχνολογία συμπεριφερεται ως Τεχνοθεολογια. Προσφέρει στους πολίτες μια ψηφιακή Ελευθερία που δεν είναι ανθρώπινη αλλά εικονική. Η τεχνοζωη φιλοδοξεί ν’αντικαταστησει την φυσική ζωη. Και στα πλαίσια του στόχου της αυτού έχει ενεργοποιήσει και την ανθρωπολογία της Τεχνικής ως την μόνη, την μοναδική αλήθεια στον σημερινό κόσμο.
Ο κόσμος όμως αντιδρα. Η Γαλλία είναι το παράδειγμα το πιο χαρακτηριστικό. Η ευζωία κι η Δημοκρατία επανέρχονται ως αιτήματα απέναντι στην μονο-κρατορια της Τεχνικής. Η Γαλλική κοινωνία είναι κομμένη στα δύο και φιλοσοφικά και πολιτικά. Ο Μακρόν δεν έχει επιλογές. Η Λεπέν ετοιμάζεται για πρόεδρος αν κάτι δεν αλλάξει ως τις εκλογές. Κι ο Μελανσον ισοδυναμος αντίπαλος της διεκδικεί την εξουσία επί ίσοις όροις.
Η συνέχεια της Γαλλικής και μοιραία Ευρωπαϊκής πολιτικής και φιλοσοφικής σκηνής αναμένεται όλο και πιο έντονη και βίαιη μιας κι η βία πλέον θεωρείται από όλες τις πλευρές “νομικο”πολιτικο εργαλείο. Αναμενομεν και ίδωμεν.
Δημοσθένης Δαββετας, καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Ουράνια και γήινη συνύπαρξη. (Ελεύθερος Τύπος 13.04.2023)

Ουράνια και γήινη συνύπαρξη.
Μεγάλη Εβδομάδα. Εβδομάδα των παθών και της Ανάστασης. Εβδομάδα του Πάσχα. Ίσως μια ευκαιρία να προσπαθήσουμε ν’αυτοσυγκεντρωθουμε και να απαντήσουμε στο ουσιαστικό ερώτημα της ζωης: γιατί ζούμε, για ποιο λόγο υπαρχουμε;
Οι κλασσικοί Έλληνες ,στους οποίους αναφέρομαι συχνά κι από τους οποίους αντλώ ενέργεια για την θετική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, είχαν έναν στόχο ζωης: αυτός ήταν η ευδαιμονία. Ένας συνδυασμός του καλού,του ωραίου και του Αληθούς.
Και τα τρία αυτά, εναρμονισμενα σύμφωνα με το βίωμα της καθημερινότητας, συνέβαλαν στο ναναι ο Άνθρωπος ευτυχισμένος. Μια ευτυχία όμως που αν και γήινη είχε πάντα το βλέμμα της στον Ουρανό. Ουράνιο και γήινο συνυπηρχαν γόνιμα και δημιουργικά στους Έλληνες.
Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στον σημερινό σύγχρονο κόσμο. Το ουράνιο και το γήινο έχουν μεταξύ τους αποχωριστεί και το καθένα ζει στον εαυτό του. Οι δε άνθρωποι του σήμερα όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την ευτυχία αλλά κυρίως είναι απόλυτα βυθισμένοι σε γενικές γραμμές στην κατάθλιψη.
Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας. Είναι ότι χάσαμε την επαφή με την ουράνια διάσταση της ζωής μας. Δεν πιστεύουμε σε τίποτα. Μόνο κρυβόμαστε πίσω και μέσα σε έναν κόσμο της Τεχνικής, σ’ενα Τεχνητό κόσμο. Μ’αποτελεσμα να μην ακούμε την μουσική των πραγμάτων, να μην βλέπουμε τις ουσιαστικές δομές των μορφών που ζούμε και μας περιβάλλουν, να μην μυριζουμε την ευοσμια της Φύσης, να μην γευόμαστε τους καρπούς της ζωής, να μην αγγίζουμε την ποίηση των δημιουργηματων μας.
Όλα είναι Τεχνικά. Και ταυτόχρονα ο παροξυσμος της μοναξιάς κι ο ατομισμος κυριαρχούν.
Κι όταν μιλώ για την ουράνια διάσταση της ζωής μας δεν εννοώ υποχρεωτικά την Θρησκεία. Χωρίς να την αρνούμαι. Άλλωστε το θρησκευτικό συναίσθημα είναι προσωπικό βίωμα. Εννοώ την πνευματική χαρά, την Αισθητική, στοιχεία που έχουν φθίνουσα πορεία και εμπίπτουν συνεχώς από τις αξίες της ζωής.
Πιστεύουμε σε μια επιστήμη μιας ευπωλητης καινοτομιας. Ενώ η επιστήμη από μόνη της ,από την σύσταση της εμπεριέχει την πνευματική περιπέτεια κι έρευνα, το πρόβλημα είναι ότι η Τεχνολογία λειτουργεί ως εμπορευματικη θρησκεία, ως θρησκεία της αυταπάτης ,ως θεολογικής Λόγος της ύλης και των Τεχνητών μορφών.
Το ουράνιο των Ελλήνων εμπεριειχε και το γήινο κι αντιστρόφως το γήινο εμπεριειχε το ουράνιο.
Σ’αυτην την αδιαχωριστη συμβίωση ουράνιου και γήινου βρίσκεται ο Ελληνικός μυστικισμός. Χάρις σ’αυτον μπορεί κάποιος να ζήσει Ελεύθερος, να πνευματικοποιησει την ζωή, να νοιώσει εμπιστοσύνη στην χαρά της δημιουργίας, να μην είναι δογματικος, αλλά να μάθει να συνυπάρχει με το διαφορετικό έχοντας βρει την θέση του στον κόσμο.
Θα μου πείτε ολ’αυτα μπορεί κάποιος να τα νοιώσει την μεγάλη εβδομαδα;
Αν ζήσει την αγωνία των παθών και την πτώση των αξιών που ζούμε τότε ενδεχομένως η Ανάσταση του Χριστού ναναι και μια δική του προσωπική Ανάσταση. Σας το εύχομαι.
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Το όλο και διευρυνομενο Αντιαμερικανικο μέτωπο. (Ελεύθερος Τύπος 06.04.2023)

Το όλο και διευρυνομενο Αντιαμερικανικο μέτωπο.
Κατά την διάρκεια της προσφατης επισκεψης του Κινεζου προέδρου Σι ζι πινγκ στην Μόσχα με τον ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, έγιναν πολλές ανακοινώσεις και δημοσιογραφικες αναλύσεις εκ μέρους κυρίως των Δυτικών ΜΜΕ ,τα οποία και αγωνιουσαν για το αν κάποιες από τις συμφωνίες αφορούσε την ένοπλη ενίσχυση των Ρώσων από τους Κινέζους σε σχέση με την Ουκρανία. Το γεγονός δε ότι δεν ανακοινώθηκε κάποια οπλικη ενίσχυση θεωρήθηκε ήττα του Πουτιν από πολλούς αναλυτές.
Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Δυτικοί είναι ότι ο συμβολισμός στις περισσότερες περιπτώσεις υπερισχύει του υλικού στοιχείου.
Διότι όταν ο Κινέζος πρόεδρος πηγαίνει στην Μόσχα την ίδια ακριβώς στιγμή που το διεθνές ” ποινικό δικαστηριο” κρίνει ένοχο τον Ρώσο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου, αυτό σημαίνει ότι θέλει να περάσει ένα μήνυμα στους Δυτικούς. Πρόκειται για πρόκληση και περιφρόνηση της Δυτικής ηθικολογίας. ” Είμαστε ελεύθεροι να πηγαίνουμε όπου θέλουμε ” απαντά η κινεζική διπλωματία.
Πρόκειται για μια πολιτική θέση που όλο κι αυξάνεται στον πλανήτη. Από τα περισσότερα κράτη της Αφρικής ως αυτά της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, υπάρχει μια ομονοουσα αντιαμερικανικη αντίδραση ή όποια συσπειρώνεται πίσω από την κινεζική στάση.
Επίσης οι νεαροί εκσυγχρονισμενοι ηγέτες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όλο κι αυξάνονται αμφισβητωντας την a la carte ηθικολογικη πολιτική των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Αμερικής δηλώνει ότι τα στοιχεία που έχουν κι αυτά που θα βρουν θα καταδικάζουν τον Πουτιν. Η πλειοψηφία όμως των νέων ηγετών παγκοσμίως κρίνει υποκριτική αυτή την Αμερικανική θέση. Διότι η Ουάσιγκτον η ίδια ποτέ δεν υπέγραψε την συμφωνία της Ρώμης και δεν είναι μέρος της όπως είναι η Ρωσία κι η Κίνα. Άρα με ποιο δικαίωμα την επικαλείται για να καταδικάσει τον Ρώσο προεδρο;
Αν οι Ρώσοι θα πρέπει να καταδικαστουν για τα εγκλήματα στην Μπότσα της Ουκρανίας, τότε οι Αμερικανοί γιατί δεν διώκονται ποινικά για τα εγκλήματα σε Ιράκ το 2003; Γιατί τότε δεν κινήθηκε η διεθνής δικαιοσύνη;
Ισχυριζομενοι οι Αμερικανοί ότι οι στρατιωτικές τους παρεμβάσεις είναι, όχι για κατάκτηση εδαφών, αλλά εναντίον του ” κακου”, πετυχαίνουν το αντίθετο. Δεν πείθουν ούτε την Δυτική νεολαία ούτε γενικώς τους Δυτικούς πολίτες που αρνούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπησεις να εμπλακούν σε πόλεμο στην Ουκρανία. Η Δυτικη νεολαια από εμπειρία διαπιστώνει πλέον ότι όπου παρενέβη η Αμερική στις χωρες του κολπου ,οπως στο ιρακ η την Λιβυη τις κατέστρεψε . Συνεπώς το μέτωπο Αντιαμερικανικης Δυσπιστίας όλο κι αυξάνεται. Καιρός να το συνειδητοποιήσει κι η Αμερικανική ηγεσία.
Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Στο Κρήτη tv και την εκπομπή "Αντιθέσεις" 7.04.2023

Το όλο και διευρυνομενο Αντιαμερικανικο μέτωπο. (Ελεύθερος Τύπος 06.04.2023)

Το όλο και διευρυνομενο Αντιαμερικανικο μέτωπο.
Κατά την διάρκεια της προσφατης επισκεψης του Κινεζου προέδρου Σι ζι πινγκ στην Μόσχα με τον ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, έγιναν πολλές ανακοινώσεις και δημοσιογραφικες αναλύσεις εκ μέρους κυρίως των Δυτικών ΜΜΕ ,τα οποία και αγωνιουσαν για το αν κάποιες από τις συμφωνίες αφορούσε την ένοπλη ενίσχυση των Ρώσων από τους Κινέζους σε σχέση με την Ουκρανία. Το γεγονός δε ότι δεν ανακοινώθηκε κάποια οπλικη ενίσχυση θεωρήθηκε ήττα του Πουτιν από πολλούς αναλυτές.
Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Δυτικοί είναι ότι ο συμβολισμός στις περισσότερες περιπτώσεις υπερισχύει του υλικού στοιχείου.
Διότι όταν ο Κινέζος πρόεδρος πηγαίνει στην Μόσχα την ίδια ακριβώς στιγμή που το διεθνές ” ποινικό δικαστηριο” κρίνει ένοχο τον Ρώσο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου, αυτό σημαίνει ότι θέλει να περάσει ένα μήνυμα στους Δυτικούς. Πρόκειται για πρόκληση και περιφρόνηση της Δυτικής ηθικολογίας. ” Είμαστε ελεύθεροι να πηγαίνουμε όπου θέλουμε ” απαντά η κινεζική διπλωματία.
Πρόκειται για μια πολιτική θέση που όλο κι αυξάνεται στον πλανήτη. Από τα περισσότερα κράτη της Αφρικής ως αυτά της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, υπάρχει μια ομονοουσα αντιαμερικανικη αντίδραση ή όποια συσπειρώνεται πίσω από την κινεζική στάση.
Επίσης οι νεαροί εκσυγχρονισμενοι ηγέτες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όλο κι αυξάνονται αμφισβητωντας την a la carte ηθικολογικη πολιτική των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Αμερικής δηλώνει ότι τα στοιχεία που έχουν κι αυτά που θα βρουν θα καταδικάζουν τον Πουτιν. Η πλειοψηφία όμως των νέων ηγετών παγκοσμίως κρίνει υποκριτική αυτή την Αμερικανική θέση. Διότι η Ουάσιγκτον η ίδια ποτέ δεν υπέγραψε την συμφωνία της Ρώμης και δεν είναι μέρος της όπως είναι η Ρωσία κι η Κίνα. Άρα με ποιο δικαίωμα την επικαλείται για να καταδικάσει τον Ρώσο προεδρο;
Αν οι Ρώσοι θα πρέπει να καταδικαστουν για τα εγκλήματα στην Μπότσα της Ουκρανίας, τότε οι Αμερικανοί γιατί δεν διώκονται ποινικά για τα εγκλήματα σε Ιράκ το 2003; Γιατί τότε δεν κινήθηκε η διεθνής δικαιοσύνη;
Ισχυριζομενοι οι Αμερικανοί ότι οι στρατιωτικές τους παρεμβάσεις είναι, όχι για κατάκτηση εδαφών, αλλά εναντίον του ” κακου”, πετυχαίνουν το αντίθετο. Δεν πείθουν ούτε την Δυτική νεολαία ούτε γενικώς τους Δυτικούς πολίτες που αρνούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπησεις να εμπλακούν σε πόλεμο στην Ουκρανία. Η Δυτικη νεολαια από εμπειρία διαπιστώνει πλέον ότι όπου παρενέβη η Αμερική στις χωρες του κολπου ,οπως στο ιρακ η την Λιβυη τις κατέστρεψε . Συνεπώς το μέτωπο Αντιαμερικανικης Δυσπιστίας όλο κι αυξάνεται. Καιρός να το συνειδητοποιήσει κι η Αμερικανική ηγεσία.
Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Ο Νίτσε κι η διψα... για Δύναμη. (Ελεύθερος Τύπος 12.03.2023)

Ο Νίτσε κι η διψα… για Δύναμη.
Μια από τις πιο αινιγματικες μορφές στην ιστορία της φιλοσοφίας, πάντα επίκαιρος και διαχρονικός, είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε. Είναι η μόνιμη συνήθης αναφορά ,αρνητικά η θετικά, σε ζητήματα ηθικής, θρησκείας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, πολιτικής κλπ.
Ποιος είναι όμως ο Φρειδερίκος Νίτσε και τι πρέσβευε φιλοσοφικά;
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1844 στο μικρό χωριό Ρεκεν της Γερμανίας κοντά στην Λειψία. Ο πατέρας του ήταν Λουθηρανος παστορας κι η μητέρα του επίσης κόρη πάστορα . Όταν ήταν μόλις πέντε χρόνων το 1849 έφυγε από την ζωή ο ιερωμένος πατέρας του. Τον δε επόμενο χρόνο πεθαίνει κι ο αδελφός του. Η μητέρα του έτσι κι η υπόλοιπη οικογένεια του μαζί με την αδελφή του λόγω οικονομικών δυσκολιών μετακομίζουν στο σπίτι της γιαγιάς του στην Νυρεμβέργη. Η οικογενειακή παράδοση κι από τους δύο γονείς τον είχε προετοιμάσει ν’ακολουθήσει θρησκευτική πορεία. Στα πρώτα άλλωστε μαθήματα τα νεανικά του χρόνια στο σχολείο, στο οικοτροφείο που βρέθηκε, παρακολουθησε ,παιδι κι έφηβος ,θεολογικές σπουδές και μουσικές ταυτόχρονα. Εξαιρετικός και ταλαντούχος μαθητής ολα τα μαθητικά του χρόνια, άφησε άριστες εντυπώσεις στους δασκάλους του. Μόλις τελειωσε το 1864 τις σπουδές του στο οικοτροφείο, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου εκτός των θεολογικών σπουδών που τον προόριζε η οικογένεια του, επίσης παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας. Η σύγκρουση ανάμεσα στην σκληρή θεολογική αγωγή που είχε, ειδικά από τον αυταρχικό χαρακτήρα της μητέρας του και την ελευθερία της αυτογνωσιακης πορείας προς την αυτονομία που του προσέφερε η φιλοσοφία, υπήρξε σκληρή. Ακολούθησε τότε τον επόμενο χρόνο το 1865 τον καθηγητή του φιλοσοφίας Ritschl στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας που μετατέθηκε.
Από τον πρώτο κιόλας χρονο των φοιτητικών του σπουδων ,ο Φρειδερίκος Νίτσε, έδειξε την ευφυή τάση του για στοχασμό και ποίηση. Άλλωστε εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι απο νεαρός έφηβος ήδη έγραφε ποίηση και διηγήματα τα οποία φυλασσε προσεκτικά με τάξη η αδελφή του. Ο συνδυασμός λοιπον ποιητικής φλέβας,στοχαστικής διάθεσης, φιλοσοφικής παιδείας και φιλολογικών γνώσεων, δημιούργησαν ενα εκρηκτικό μίγμα δημιουργικότητας στην προσωπικότητα του νεαρού φοιτητή. Ο καθηγητής του το διαπίστωσε αμεσως κι αυτος ηταν ο λόγος που ο Νιτσε ήταν ο μοναδικός φοιτητής που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό του Rheinishes museum. Ηταν την εποχή που ανακάλυψε το έργο του Σοπενχάουερ ” ο κόσμος ως βούληση και παράσταση “. Υιοθετεί αμέσως στις έρευνες του την εννοια της βούλησης και την έννοια της τέχνης ως θεμελιακά στοιχεία για την ανθρώπινη ( προσωπικα και κοινωνικα) εξέλιξη και συμπεριφορά. Ταυτόχρονα εκλήθη για την στρατιωτική του θητεία. Δεν μπόρεσε όμως να την ολοκληρώσει γιατί τραυματίστηκε κι έτσι η θητεία του διεκόπη.
Το εντυπωσιακό του ομως ταλέντο κι η δημιουργική του εφεση δεν έμειναν δίχως επιβράβευση από τον καθηγητή του. Πριν ακόμη τελειώσει τις σπουδές του στην Λειψία, μόλις εικοσιτεσσαρων χρόνων, τον προτείνει να γίνει Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Η συστατική επιστολή του καθηγητή του είναι ενθουσιώδης καθότι υμνεί στις Ελβετικές πανεπιστημιακες αρχές την εκπληκτική όπως έγραψε ικανότητα του Νίτσε να κάνει εξ’ισου αριστα πολλα πράγματα. Το 1870 λοιπόν γίνεται καθηγητής. Εκεινη την εποχή ήταν που γνωρισε τον Βαγκνερ ( Wagner ). Γοητευτηκε απο την μουσική του αλλα κυρίως απο το διθυραμβικο στοιχείο της μουσικής του έκφρασης. Τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Λουκερνη, γνωρίστηκαν, έκαναν παρέα ενω παράλληλα ο Νίτσε πήρε και την Ελβετική υπηκοότητα.
Εκείνη ακριβως την περίοδο εκφράζεται μέσα από την σύνθεση δυο στοιχείων. Παίρνει από τον Σοπενχάουερ την έννοια της τέχνης ως θεραπείας κι απο τον Βαγκνερ την μουσική υπερβατικότητα μιας γαληνιας έντασης. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τα συνθέτει δημιουργικά μέσα από την προσωπικότητα του και τις πλούσιες κλασσικές του γνώσεις και γράφει το εντυπωσιακο και ταυτοχρονα ανατρεπτικο για την εποχή εκείνη έργο του ” η γένεση της τραγωδίας “. Η σύνθεση της Απολλωνιας τάξης ,των ορίων και της ομορφιάς ,συνυπάρχουν οργανικα κι ισορροπημένα με την Διονυσιακή φρενίτιδα ,την υπερβολή και την κατάρρευσή των ορίων.
Η σχέση του ομως με τον Βάγκνερ δε έμελλε να διαρκέσει. Ο Νιτσε αντιληψθηκε το εμφατικό και τεχνητά δραματικο στοιχείο του Βάγκνερ και το απέρριψε. Δεν ήθελε στομφο και αναπαραστατικοτητα. Ηθελε παραστατικοτητα και σύγκρουση με τις μεγαλοσχημες ιδέες και τα υπερβολικά ιδεώδη. Ο Νιτσε ήθελε να συγκρουστεί με τον κόσμο των ιδεωδών μ’οποία μορφή αυτα εμφανιζοντουσαν.δηλαδή ,θρησκεια, ιδεολογιες, ιδεατες έννοιες κλπ. Οτιδήποτε διαχωριζε γη και ουρανο.φαντασία και πραγματικότητα.,η τα παραδοσιακά ζεύγη καλού-κακού,ωραίο -άσχημο, ιδεωδες-πραγματικότητα,ολ’αυτα τ’αρνιοταν ,θεωρώντας τα ” μηδενισμο”. Ο ορος μηδενισμός του Νίτσε είναι αντίθετος με τον όρο μηδενισμό που συνήθως χρησιμοποιουμε. Δεν πρόκειται για μια μορφή κυνισμού κι άρνηση αξιών ζωής,δεν προκειται για την λογική no future όπως νομίζουμε ,αλλά αντιθέτως πρόκειται για την άρνηση των ιδεωδών που τα θεωρεί μηδενισμό.Ο Νιτσε ζητά επιστροφή στο “πραγματικο” ,στην ζωη,στην καθημερινοτητα. Προκειται για αρνηση μεταφυσικων θυσιών . Κι είναι τοτε ακριβώς που έχει αυτές τις αντιλήψεις που απομακρύνεται απο τον Βαγκνερ. Στα πλαίσια αυτης της” χειραφετησης” του ο Νίτσε γράφει το 1878 το βιβλίο του Ανθρώπινο πολύ Ανθρώπινο. Απο το 1879 δε λόγω κακης υγείας παύει να διδάσκει κι αρχίζει να ζει δύσκολα με κάποια λίγα χρήματα που του έδωσε το Πανεπιστήμιο και κάποια που πήρε από μια κληρονομιά.
Τότε έχουμε την δεύτερη σπουδαία περίοδο του Νίτσε. Την επίδραση του από τον Γαλλικο διαφωτισμό. Και βέβαια το ξεκίνημα γραφής του μνημειωδους έργου του ” τάδε έφη Ζαρατουστρα” το οποίο γράφτηκε σε 4 μέρη από το 1883 ως το 1885) με πολλαπλές στην συνέχεια διορθώσεις. Στα πλαίσια αυτής της προσπαθείας του ,φιλοσοφωντας” με το σφυρί “όπως έλεγε ,σπαζει τον παληο κόσμο των ιδεατων τοπων ,σπαζει τον φλοιό των μεταφυσικών ψευδαισθήσεων κι απελευθερώνει την θέληση για δύναμη . Δηλαδή την θεληση του δυναμαι ,του μπορω, του εχω μεσα μου δύναμη κι ενέργεια και μπορώ να τα ενεργοποιήσω ως κύριος του εαυτού μου προς τον δρόμο μιας πληρότητας του παρόντος. Ο Νίτσε μας φωνάζει πείτε ,ΝΑΙ στην ζωή ,παψτε να ζείτε με τις αγκυλώσεις παρελθόντος και μελλοντος,αγκυλώσεις που σας ζητούν να θυσιαζετε την ζωή σας για ανούσιες ιδεατες προσπάθειες. Πείτε ΝΑΙ στον κόσμο και στο παρόν. Μην βλαστηματε εναντίον της γης και την καταστρέφετε.Ζήστε την amor fati,την αγάπη του πεπρωμένου, αυτου που είναι εδώ μπροστά σας ,της armor fati που είναι η πραγματικότητα του εδώ και τώρα. Ζήστε όπως ο Οδυσσέας που δεν είχε αλλη πραγματικότητα παρα να επιστρέψει στην πατρίδα του, δηλαδή το armor fati του με την Νιτσεικη ορολογία. Όπως οι επικουρειοι κι οι Στωικοί ,ο Νίτσε υμνει την Δύναμη ως δυναμαι ,ως υμνο της ζωής που είναι στις αρμοδιότητες μας. Μεταξύ 1986 και 1988 έγραψε τα σπουδαία έργα του οπως “περα απο το καλο και το κακο”, η Γενεαλογία της Ηθικης” ,χαρούμενη επιστημη”, “το λυκόφως των ειδωλων”, ‘ιδε ο ανθρωπος”κλπ.
Πρότεινε να ζουμε ως “κύριοι” δηλαδή κύριοι του εαυτού μας. Να ζουμε ως καλλιτέχνες δηλαδή δημιουργικά , να είμαστε “αριστοκράτες” δηλ.να υπηρετούμε και να διεκδικούμε το αριστο του εαυτού μας . Κι αν είμαστε έτσι θα ειμαστε αριστοι και στο κοινωνικό σύνολο. Ως ηθική να έχουμε τον αντιιδεαλισμο και την διαρκή κριτική του ιδεατού κόσμου. Όλοι θέλησαν να καπηλευτουν τον Νίτσε, απο τους ακροδεξιούς ως τους ακροαριστερους. Από τους ναζι μέχρι τους ριζοσπαστικούς αριστερούς. Τον είπαν επίσης ηδονιστη κι αναρχικο. Μέχρι και καθοδηγητή του Μαη του ’68 τον έβαλαν . Τίποτα απο ολ’ αυτα δεν ηταν. Χτυπούσε αλύπητα τις αντιδραστικές δυνάμεις ,αυτές που φυλάκιζαν την ζωή στην ιδεολογία., αυτές που ήθελαν να φτιάξουν έναν κόσμο της οικονομίας δίχως πολιτιστικες αξίες . Καταργώντας τον ιδεατό κόσμο ,δεν αρνιόταν την Δύναμη της τέχνης που την θεωρούσε οτι ανήκει στις θετικές δυνάμεις δράσης . Η πολιτική ,ο έρωτας,η ελευθερία των επιθυμιών, του σώματος και του κόσμου των ευαισθησιών, δεν είναι προνόμιο ουτε των ηδονιστων ούτε των αναρχικών δυνάμεων ,για τις οποίες έλεγε οτι αυτοακρωτηριαζουν τα πάθη μέσα στην “παραληρηματικη τους διάσταση και αυτοακυρωνονται μεταξύ τους”. Θεωρούσε μάλιστα τον αναρχισμό ως ” μια μικρή..φτωχοδιαβολων..διψα εξουσίας.”. Κάθε ιδεολογική λοιπόν χρήση του Νίτσε αντιστρατεύεται την φιλοσοφία του. Ο Νίτσε ύμνησε την ζωή οχι ως δυναμη πολιτικής επιβολής εξουσίας όπως τον χρησιμοποιούν λανθασμένα και κακόβουλα διάφορες ιδεολογίες σήμερα. Ύμνησε την ζωή ως δυναμαι ,ως αιώνια Επιστροφή του παρόντος ,ως το τραγούδι της αυτοκυριαρχίας,ως το “μεγάλο στυλ”μιας ηθικής όπου μεσα μας θα μπορέσουν να εναρμονιστούν δημιουργικά οι αντιδραστικές δυνάμεις του εξορθολογισμού με τις δρωσες δυνάμεις μιας γόνιμης αισθητικής.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

Η παρέμβασή μου στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής 16.03.2023

Στο κανάλι 1 και τον Β. Ταλαμαγκα 20.03.2023

Στην εκπομπή "Παραθέσεις" 21.03.2023

Συνέντευξη στον Αλ. Τσινγκο

Οι Διαδηλώσεις στην Γαλλία. (Ελεύθερος Τύπος 24.03.2023)

Οι Διαδηλώσεις στην Γαλλια.
Τι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις στην Γαλλια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που σήμερα μπαίνει στο τραπέζι.
Κι αυτό γιατί όσοι νομίζουν πως το πρόβλημα είναι μόνο το συνταξιοδοτικο νομοσχέδιο λανθανουν.
Ήδη μπροστά στις πιέσεις τής αντιπολίτευσης ο Μακρόν είχε αλλάξει πολλά από το νομοσχέδιο όπως ήθελε η αντιπολίτευση.
Άρα γιατί επιμένουν και μάλιστα βίαια οι διαδηλωτες;
Πίσω από το συνταξιοδοτικο, που είναι η αφορμή, κρύβονται αλλά βαθύτερα αίτια.
1. Μια άρνηση του πνεύματος τής παγκοσμιοποιησης που έχει πληγώσει σοβαρά την μεσαία γαλλική ( και κατ’επεκταση ευρωπαικη) τάξη. Οι πολίτες της μεσαίας τάξης εξεγερθηκαν κι αρνούνται την περιθωριοποιηση τους από κάποιους ολιγαρχίας οικονομικούς διεθνώς κύκλους.
2. Άρνηση της απώλειας της πολιτιστικης ταυτότητας τους προς όφελος μόνο μιας Τεχνικής καινοτομιας.
3. Αναζήτηση ασφάλειας στην καθημερινότητα τους .
4. Καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικου. Άλλωστε ο Μακρόν ετοιμάζεται σύντομα για το επόμενο νομοσχέδιο που είναι για την μετανάστευση.
5. Κι αυτό είναι το κύριο. Θέλουν πραγματική Δημοκρατία κι όχι μια Δημοκρατία όπου αλλά υπόσχεται προεκλογικά ο πρόεδρος για να εκλεγεί κι άλλα κάνει μετά.
6. Θέλουν ν’ακουγετσι ο λαος ειδικά όταν πλειοψηφει. Θέλουν ναναι Δήμος και “κρατια” μαζί κι όχι η” κρατια ” ναχει πνίξει τον “Δημο”.
7. Θέλουν κυβέρνηση κοινωνικής ευαισθησίας κι όχι συνασπισμού και ολιγαρχίας συμφερόντων.
8. Θέλουν μια Ευρώπη την λαών κι όχι των γραφειοκρατων..
9. Ανήκουν μεν στην Δύση αλλά δεν Θέλουν ναναι σκυλάκια των Αμερικανών σ’ ότι αυτοί αποφασίζουν.
10. Τέλος Θέλουν να μην μειωθεί επικίνδυνα η αγοραστική τους δύναμη και να ζουν ευπρεπως.
Το πρόβλημα το έχουν με τον Μακρόν του οποίου η δημοφιλια έχει πέσει όσο ποτέ. Έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιδημοφιλιας από κάθε ως τώρα Γάλλο πρόεδρο στην 5η Δημοκρατία.
Του ζητούν να επανέλθει σε διάλογο με τους πολίτες. Γιατί αλλιώς με την σχετική μόνο πλειοψηφία που έχει στην Βουλή θα τον υποχρεώσεων σ’ακινησια.
Κι είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα μόνο της δεύτερης θητείας του.
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός ,γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Οι Διαδηλώσεις στην Γαλλια. (Βεργίνα News 25.03.2023)

Οι Διαδηλώσεις στην Γαλλια.

Οι Διαδηλώσεις στην Γαλλια.

Βερ

 

Τι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις στην Γαλλια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που σήμερα μπαίνει στο τραπέζι.
Κι αυτό γιατί όσοι νομίζουν πως το πρόβλημα είναι μόνο το συνταξιοδοτικο νομοσχέδιο λανθανουν.
Ήδη μπροστά στις πιέσεις τής αντιπολίτευσης ο Μακρόν είχε αλλάξει πολλά από το νομοσχέδιο όπως ήθελε η αντιπολίτευση.
Άρα γιατί επιμένουν και μάλιστα βίαια οι διαδηλωτες;
Πίσω από το συνταξιοδοτικο, που είναι η αφορμή, κρύβονται αλλά βαθύτερα αίτια.

  1. Μια άρνηση του πνεύματος τής παγκοσμιοποιησης που έχει πληγώσει σοβαρά την μεσαία γαλλική ( και κατ’επεκταση ευρωπαικη) τάξη. Οι πολίτες της μεσαίας τάξης εξεγερυηκαν κι αρνούνται την περιθωριοποιηση τους από κάποιους ολιγαρχίας οικονομικούς διεθνώς κύκλους.
  2. Άρνηση της απώλειας της πολιτιστικης ταυτότητας τους προς όφελος μόνο μιας Τεχνικής καινοτομιας.
  3. Αναζήτηση ασφάλειας στην καθημερινότητα τους .
  4. Καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικου. Άλλωστε ο Μακρόν ετοιμάζεται σύντομα για το επόμενο νομοσχέδιο που είναι για την μετανάστευση.
  5. Κι αυτό είναι το κύριο. Θέλουν πραγματική Δημοκρατία κι όχι μια Δημοκρατία όπου αλλά υπόσχεται προεκλογικά ο πρόεδρος για να εκλεγεί κι άλλα κάνει μετά.
  6. Θέλουν ν’ακουγετσι ο λαος ειδικά όταν πλειοψηφία. Θέλουν ναναι Δήμος και “κρατια” μαζί κι όχι η” κρατια ” ναχει πνίξει τον “Δημο”.
  7. Θέλουν κυβέρνηση κοινωνικής ευαισθησίας κι όχι συνασπισμού και ολιγαρχίας συμφερόντων.
  8. Θέλουν μια Ευρώπη την λαών κι όχι των γραφειοκρατία.
  9. Ανήκουν μεν στην Δύση αλλά δεν Θέλουν ναναι σκυλάκια των Αμερικανών σ’ ότι αυτοί αποφασίζουν.
  10. Τέλος Θέλουν να μην μειωθεί επικίνδυνα η αγοραστική τους δύναμη και να ζουν ευπρεπως.
    Το πρόβλημα το έχουν με τον Μακρόν του οποίου η δημοφιλής έχει πέσει όσο ποτέ. Έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιδημοφιλιας από κάθε ως τώρα Γάλλο πρόεδρο στην 5η Δημοκρατία.
    Του ζητούν να επανέλθει σε διάλογο με τους πολίτες. Γιατί αλλιώς με την σχετική μόνο πλειοψηφία που έχει στην Βουλή θα τον υποχρεώσεων σ’ακινησια.
    Κι είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα μόνο της δεύτερης θητείας του.

Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός ,γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Η παρέμβαση μου στο ράδιο Παραπολιτικα στην εκπομπή του Ανδρέα Μαζαράκη 26.03.2023

Η παρέμβαση μου στο κανάλι της Ναυτεμπορικης 27.03.2023

Παρέμβαση στο ράδιο κανάλι 1 με τον Βασίλη Ταλαμαγκα 28.03.2023

Η Πολιτική και ο τεχνοκράτης Μακρόν. (Ελεύθερος Τύπος 30.03.2023)

Η Πολιτική και ο τεχνοκρατης Μακρόν.
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του προέδρου Μακρον στην προεδρία της Γαλλίας, τέθηκε άμεσα το ζήτημα: ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε να επιλέγει ως βασικούς του συνεργάτες τους τεχνοκρατες κι όχι τους πολιτικούς.
Οι πρώτοι δίνουν το βάρος στους αριθμούς, τις στατιστικές, την ψυχρή Ουδετεροτητα ενώ οι δεύτεροι βασίζονται στα κείμενα, τον Λόγο και την άμεση επαφή με τον κόσμο.
Οι πρώτοι είναι κυρίως τεχνικές μηχανές που πιστεύουν στον τεχνικό κόσμο, στο μαθηματικά αλάνθαστο και στην γεωμετρία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι δεύτεροι προτιμούν την εμπειρία του πεδίου,την επαφή με τον κόσμο κι αρνούνται να δουν μια διακυβέρνηση δίχως τον ανθρώπινο παράγοντα ακόμα και με τα λάθη ή τις αδυναμίες του.
Οι πρώτοι περιφρονουντους δεύτερους και αντιστρόφως.
Είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν κι οι πρωθυπουργός του Ελίζαμπεθ Μπορν ανήκουν στην πρώτη περίπτωση. Γι’αυτο και δεν γνωρίζουν από πολιτική διπλωματία με τον λαό και τους Πολίτες. Κρυμμένοι πίσω από το τυπικό της πολιτικής αριθμητικής αρνούνται να δουν την πολιτική ως προέκταση η προβολή της λαϊκής καθημερινότητας.
Ο Γάλλος πρόεδρος κι οι συνεργάτες του κυβερνούν ως τεχνικοί σύμβουλοι μιας επιχείρησης. Είναι όμως κάτι τέτοιο ένα κράτος; Είναι ένα άψυχο τεχνικό οικοδομημα;
Προφανώς και όχι.
Στο κράτος κατοικεί ένα έθνος που έχει ιστορία,πολιτισμό, κουλτούρα καθημερινότητας, ένα έθνος,δηλαδή μια κινούμενη βιωματική συλλογικοτητα με μνήμη, συνείδηση και επιθυμία ζωτικός παρόντος.
Το έθνος κι οι Πολιτες του έχουν άμεση οργανική σχέση με την Πόλη και τον Πολιτισμό της. Δεν είναι υπακουα τεχνικά ρομπότ μιας διεθνούς παγκοσμιοποιημενης λογικής που αρνείται να δει κι αγνοεί την εθνική και πολιτιστική τους συνείδηση.
Κι αυτό το γεγονός ένας τεχνοκρατικος μηχανισμός όπως η κυβέρνηση Μακρόν δεν μπορεί να το δει ,ούτε καν να το αντιληφθει. Το αγνοεί. Κάτι που εξ ορισμού δεν μπορεί να κάνει ένας πολιτικός καλός η κακός επιτυχημένος η μη.
Κι είναι αυτήν ακριβως την αδυναμια κατανοησης των προβληματων του κοσμου ,αυτην την αφ’υψηλου συμπεριφορά πληρώνει ο Γάλλος πρόεδρος κι οι συνεργάτες τους. Αποκομμενοι από την καθημερινότητα των πολιτών, αποφεύγοντας τις πολιτικές αντιπαραθεσεις και ζυμώσεις ( ειδικά ο Μακρον) έχουν αποκοπεί κι από την πολιτική ως ουσία επικοινωνίας και διαλογου με τον κόσμο.
Κι αυτό πληρώνει η Γαλλική κυβέρνηση κι ο Πρόεδρος Μακρόν.
Ο Δίας δεν μπορεί ναναι μονίμως απών κρυμμένος στον Όλυμπο του. Ας κατέβει από τον θρόνο του κι ας αφουγκραστει τους πολίτες. Θαταν η λύση.
Μπορεί όμως να το κανει; Φαίνεται δύσκολο γιατί δεν έχει πολιτική παιδεία, δεν έχει πολιτικό αλλά τεχνοκρατικο πρόσωπο. Θαταν πάντως χρήσιμο να κάνει μια τέτοια υπέρβαση γιατί έτσι δεν θα υποχρεώνεται η Γαλλία σε ακινησία όπως είναι σήμερα και μάλλον θα συνεχίσει ναναι.
Δημοσθένης Δαββετας καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.

Στο Rise tv και την εκπομπή ΝΕΤ24 30.03.2023

Στο action24 στην εκπομπή της κ. Νεγκα. 31.03.2023

Η παρουσία μου στο action24 στην εκπομπή της κ. Νεγκα.