

Καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης-Εικαστικός-Συγγραφέας-Ποιητής-Γεωπολιτιστικός Αναλυτής
I am very happy for the honor they did to me from the Greek Diplomacy Institute in Paris to appoint me as their ambassador. Honored.
Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός
Η Τουρκία επανήλθε κι επανέφερε το πολεμικό κλίμα στο Καστελόριζο. Η νέα navtex της μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά από σοβαρά στρατιωτικά, πολιτικά κι ηθικά ζητήματα.
Επιχειρεί, ως συνήθως δια της ισχύος, που θεωρεί ότι έχει, ν’απειλήσει, για μια ακόμη φορά, την Ελλάδα και να της ενεργοποιήσει το στοιχείο του φόβου. Σύρραξη σημαίνει σύγκρουση με ενδεχόμενες απώλειες ζώων. Οι Έλληνες έδιναν πάντοτε μεγάλη σημασία κι αξία στην ζωή. Την τιμούσαν κι έκαναν τα πάντα μέσω του πολιτισμού ,για να μετατρέψουν τον θάνατο, από κάτι σκοτεινό, άγνωστο και τρομερό, σε κάτι οικείο, έτσι ώστε να τον κάνουν μέρος της ζωής.
Αντιθέτως οι Τούρκοι έδιναν μεγαλύτερη αξία στον θρησκευτικό φανατισμό και αψήφησαν τον θάνατο, στο όνομα του Ισλάμ και του Αλλάχ. Όταν ρωτήθηκε κάποτε ο Ερντογάν αν ήταν ελληνικής καταγωγής εκ του Πόντου, είπε ότι όταν κάποιος πάει στον παράδεισο, το πρώτο πράγμα που θα τον ρωτήσουν, είναι, ποια είναι η θρησκεία του αν ήταν καλός μουσουλμάνος κι όχι απο που κατάγεται εονικα. Συνεπώς η ζωή για την Τουρκική αντίληψη δεν υπάρχει παρά ως ετερονομία, δηλαδή μόνο σε σχέση με το ισλάμ.
Απέναντι σ’αυτήν την λογική, η Ελληνική πρόταση, του να κινείται η ζωή ως παρόν, αναζητώντας την αυτονομία της μοιάζει παράλογη κι αφελής για τους Τούρκους. .
Και σ’ αυτό ακριβως. ποντάρουν. Στον φόβο απώλειας ζώων εκ μέρους των Ελλήνων. Και το εκμεταλλεύονται με τον πιο κυνικό τρόπο. Μέσω της διαρκούς απειλής και των ενδεχόμενων μικροσυρράξεων τύπου Ίμια, προσπαθούν (η μέσω αυτών κι όποιοι τους χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη κυριαρχία στο Αιγαίο), να υποχρεώσουν τους Έλληνες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με όρους που θα ευνοούν τις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.
Κι αυτή η στρατηγική εμπεριέχει πολιτικό κι ηθικό εκβιασμό.
Πολιτικά, είναι ανεπίτρεπτο, χώρα του ΝΑΤΟ, χώρα που θέλει να μπει κάποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ν’ αμφισβητεί διεθνείς συμβάσεις, μέσω φόβου κι απειλής πολέμου. Πρόκειται τότε για χώρα, ταραξία, χώρα τρομοκράτη, που θέλει να επιβάλλει το δικό της ,μέσω μιας αντίληψης που δεν συμβαδίζει με τον σύγχρονο κόσμο, τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Κι εδώ αναρωτιέται κάποιος λογικός άνθρωπος: τι κανουν οι ισχυρές συμμαχικές χώρες για να επαναφέρουν στην διεθνή έννομη τάξη την Τουρκία;
Η συμπεριφορά αυτής της τελευταίας, χαρακτηρίζεται ως αν-ηθική, δηλαδή που δεν αποδέχεται την ηθική των διεθνών κανόνων και συμβάσεων.
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα απέναντι, σ’αυτήν την πραγματικότητα;
Να συνεχίσει την διαρκή διεθνή διπλωματική ενημέρωση, ενεργοποιώντας όλους τους πραγματικούς ή ενδεχόμενους συμμάχους της. Και να σταθεί με στρατιωτική αποφασιστικότητα μπροστά στην απειλή των συνόρων της. Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν ποτέ εκμεταλλευόμενοι την ελληνική αγάπη για ζωή.
Όμως, όπως λέει κι ο Καστοριάδης, ” τίποτα δεν αξίζει όσο η ζωή. Όμως αν τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ζωή, τότε η ζωή δεν αξίζει τίποτα. “. Χρειαζόμαστε να δώσουμε τη μάχη μας γι αξίες όπως η πατρίδα.
Today’s article 9/6/20 in the newspaper real news
Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός
Εν μέσω αλληλοκατηγοριών πάντα μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τον covid 19, ο Αμερικανοκινεζικος “πόλεμος” συνεχίζεται και στην οικονομία και στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Στην οικονομία, η Κίνα πλήρωσε ακριβά τα δραστικά μέτρα που πήρε το πρώτο τρίμηνο εναντίον του κορωνα-ιου. Το δεύτερο τρίμηνο επανεκαμψε με την Ανάπτυξη, η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019,σύμφωνα με τις πληροφορίες του γραφείου στατιστικής που κοινοποιήθηκαν στις 16 Ιουλίου. Η βελτίωση αυτή οφείλεται από τις επενδύσεις και την βιομηχανική παραγωγή, οργανωμένες όμως ως συνήθως από το κράτος.
Γι’αυτό κι είναι πολλοί που αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη θα παραμείνει έτσι η όχι. Η κατάσταση πάντως παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ, οι οποίες, συνεχίζουν να πολεμούν εμπορικά την Κίνα, κερδίζοντας νέους συμμάχους στο πλευρό τους. Όπως η περίπτωση της Μ. Βρετανίας, η οποία, μέσω της κυβέρνησης Τζόνσον, απέκλεισε την κινεζική εταιρεία Huawei, από την βρετανική αγορά των των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας 5G. Η απόφαση ελήφθη παρά τις κινεζικές διαμαρτυρίες ότι είναι “αποκαρδιωτικη”και ” πολιτικη” .
Στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή, η ένταση των δύο υπερδυνάμεων, έχει επικεντρωθεί, μεταξύ Χονγκ Κονγκ, Χιν-ζιανγκ και την νότια θάλασσα της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί η Νότια Θάλασσα ανήκει ιστορικά σ’αυτήν. Διεκδικεί όλα σχεδόν τα μικρά νησιά της περιοχής μαζί με την θαλάσσια έκταση που τα περιβάλλει. Συμπεριφέρεται δε ως να’ναι κινέζικο έδαφος.
Αυτήν την στάση η Ουάσιγκτον δια στόματος Μάικ Πομπεο , όχι μόνο την καταδικάζει αλλά επικαλείται και το δικαστήριο της Χάγης, το οποίο το 2016, ύστερα από αίτημα των Φιλιππίνων, δεν δικαίωσε την ” ιστορική ” επικυριαρχία της Κίνας επί της περιοχής. Το Πεκίνο δεν δέχεται την απόφαση και δεν την υλοποιεί. Θεωρεί ότι όλα τα νησιά είναι μια αδιαχωριστη ενότητα που της ανήκει. Η Αμερική αντιθέτως, θέλει μια περιοχή ” ινδο-ειρηνικη” ανοιχτή σ’ όλους κι όχι κλειστή.
Για να επιβάλλει μάλιστα την θέση της δεν δίστασε πολλές φορές ,να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στην νότια θάλασσα της Κίνας, φέρνοντας μαζί της την τελευταία φορά,αρχές Ιουλίου και δύο αεροπλανοφόρα. Η Κίνα δεν αντέδρασε παρά λεκτικά κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για ” πρόκληση χαους”,συμπληρώνοντας ότι,όταν χρειαστεί, το Πεκίνο, θα κάνει τα πάντα για την κυριαρχία και την ασφάλεια της.
Παράλληλα οι ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του εγκλωβισμού( κέντρα εκπαίδευσης τα ονομάζει η Κινα) πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγουρων, της μουσουλμανικής μειονότητας που βρίσκεται στην περιοχή Χιν-ζιανγκ, ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισόδου στο Αμερικανικό έδαφος, των τριών διοικητικών, πολιτικών υπευθύνων, αυτής της περιοχής, ως τους υπαίτιους αυτής της δικτατορικής συμπεριφοράς. Ως αντίποινα η Κίνα, απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφος της , τριών Αμερικανών βουλευτών, τους οποίους θεωρεί αντικομμουνιστικα γεράκια.
Ο,τι κάνει η Αμερική, σ’
επίπεδο οικονομίας,διπλωματικών συμβολισμών η γεωπολιτικών χειρισμών, προκαλεί την άμεση απάντηση του Πεκίνου, το οποίο στα πλαίσια της αντίδρασης απαντά με το ίδιο νόμισμα.
Για να μην προσθέσω και το πάγωμα κι από τις δύο πλευρές κεφαλαίων τους στις αντίστοιχες τράπεζες, για λόγους που δείχνουν περισσότερο στρατηγικες κινήσεις ψυχολογικές, παρά πραγματικές οικονομικές διαφορές.
Το όλο κλίμα αντιπαράθεσης, αν και δεν έχει ακόμα ξεφύγει,εν τούτοις θυμίζει τον άλλοτε ” ψυχρο” πόλεμο Ρωσίας-Αμερικής. Το κέντρο πλέον του διεθνους γεωπολιτικου παιχνιδιου, βρίσκεται στην νοτιοανατολικη Ασία, στην μάχη ΗΠΑ-Κίνας. Και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, μ’απροβλεπτες συνέπειες.
·
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αγ. Σοφία και την διεθνή γεωπολιτική μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γ.Μαγκριωτη.