Το σημερινό μου άρθρο 9/8/20 για τα ελληνοτουρκικά στην Εφημερίδα real news. #davvetaspolitics. #ddavvetas. My today article about greek policy to Turkey. 

Η ψυχολογία του αισθήματος δικαίου.
Όπως όλα δείχνουν, λογικά,Ελλάδα και Τουρκία θα οδηγηθούν στην Χάγη, εφ” όσον οι ,διαπραγματεύσεις των ειδικών επιτροπών των δύο χωρών γύρω από τις διαφορές τους , δεν οδηγηθούν σε κάποια συμφωνία κάτι το οποίο είναι ,μετα από τις παράλογες απαιτήσεις-διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Παρ’όλα ταύτα όμως η διεθνής πραγματικότητα θα υποχρεώσει και τις δύο πλευρές ως έσχατο μέσο νομικης επίλυσης διαφορών να οδηγηθουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Μέχρι να φτάσει η υπόθεση εκεί , θα πρέπει η Ελλαδα να’ναι να δώσει την μάχη.
Δεν φτάνει να’χει δίκιο. Πρέπει να χει και την ψυχολογία αυτού που έχει δίκιο. Να χει την βεβαιότητα ότι έχει πλήρως δουλέψει το “δικογραφο” της .
Μια μάχη δεν κερδίζεται μόνο με τυπικά νομικά στοιχεία. Ειδικά στις πολιτικές διαφορές. Δεν είναι υπόθεση αστικού δικαίου. Είναι πολιτικη με γεωπολιτικές κατευθύνσεις.
Από την αρχή των συζητήσεων των ειδικών τεχνοκρατών με την Τουρκία, πρέπει να κατατεθεί στο τραπέζι, με βάση τις διεθνείς ως τώρα συνθηκες, ποια η ποιο είναι το θέμα προς συζήτηση. Ο Σωκράτης έλεγε ότι για να υπάρξει διάλογος, πρέπει πρώτα Απ’ όλα να ξεκαθαριστεί το αντικείμενο του διαλόγου. Κι όταν αυτό γίνει, στην συνέχεια να προσεγγιστεί το προς συζήτηση θέμα απ’ όλες τις πλευρές, δίχως προκαταλήψεις, αλλά μόνο μέσα από το αίσθημα του αγαθού του δικαίου.
Κάπως έτσι πρέπει τεχνικά να προχωρήσει κι η Ελληνική πλευρά.
Να ξεκαθαρίσει η ίδια ποιο είναι το από την μεριά της θέμα προς συζήτηση κι όχι ν’αφεθει στο παιχνίδι του ανατολίτικου παζαριού που ξέρει πολύ καλά να παιζει η Τουρκία.
Δεν μπορεί να μπουν στο τραπέζι ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας. Οτιδηποτε αλλο είναι ήδη λυμένο από το διεθνές δίκαιο. Καμμία παραχώρηση σ’αυτήν την πλευρά δεν πρέπει να γίνει απο την μεριά της Ελλάδας.
Κι όχι μόνο να το λέει η Ελληνική πλευρά αλλά και να το πιστεύει. Η πίστη και το δίκαιο των επιχειρημάτων πάνε μαζί, χερι-χερι σ’αυτήν την περίπτωση.
Δίπλα σ’αυτά πρεπει αυτό το πνευμα δικαίου νε επικοινωνηθει διεθνώς. Πρωτα απ’ όλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως μέσω των χωρών που συμπεριφέρονται θετικά προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα δυσπιστούν προς την Τουρκία. Μια τέτοια χώρα για παράδειγμα είναι η Γαλλία. Μέσω αυτής μπορεί να προωθηθεί και σ’αλλες χώρες το ελληνικό αίσθημα δικαίου. Δεν εννοώ εδώ ότι εκχωρούμε τα εργαλεία μάχης σ’αλλους. Όχι. Την.μαχη την δίνουμε πρώτα απ’όλα εμείς οι ίδιοι. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε από την πολιτικη ζωή, ειδικά από τα γραπτά του Θουκυδίδη, μια μάχη κερδίζεται μαζί με συμμαχίες.
Εκτος της Ε Ε ,υπάρχουν κι άλλες μεγάλες χώρες, όπως πχ .Η Κίνα σήμερα, που έχουν σοβαρές αντιθέσεις με Τουρκία ( λόγω Ουιγουρων) και οι οποίες με την δύναμη τους μπορούν να συμβάλλουν στην διάδοση του Ελληνικού αισθήματος δικαίου. Ακόμη κι η Ινδία μπορεί να βοηθήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι στην σημερινή γεωπολιτική μάχη, χώρες μ’αρχαιο πολιτισμό μπορούν να δουν θετικά τα Ελληνικά ζητήματα, λόγω πολιτισμικών συγγενιών. Ο Ερντογκάν άλλωστε ήδη χρησιμοποιεί το γεωπολιτισμικο στοιχείο δίχως να χει τίποτα σε σχέση με την δική μας ιστορία.
Στην Χάγη, εφόσον οι συνθήκες μας οδηγήσουν πρέπει να χουμε δουλέψει καλά αυτά τα δύο στοιχεία: την βαθιά και ξεκάθαρη γνώση του δικαίου μας ( δίχως υπαναχωρησεις) κι ακόμη τον διεθνή παράγοντα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δύο περιπτώσεις που δοκιμάστηκε ( Έβρο και Καστελλοριζο) πήρε άριστα κι είχε γνώση και ψυχολογία δικαίου. Μ’αυτό το πνεύμα να συνεχίσει ώστε και στην νέα αναμέτρηση με τους Τούρκους, να δείξουμε ότι έχουμε παντρέψει ποιοτικά δίκαιο κι ιστορική συνείδηση, ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής,εικαστικός.
Today’s article 9/6/20 in the newspaper real news
