Μια αγκαλιά για τους Χριστιανούς της Ανατολής (Ελεύθερος Τύπος 06.05.2021)

Μια αγκαλιά για τους Χριστιανούς της Ανατολής.
Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και η σκέψη μου πάει για μια ακόμη φορά στους χριστιανούς της Ανατολής. Μετα την νεα τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλία ,γι’αλλη μια φορά στο όνομα του τζιχαντ ,η κατάσταση δείχνει οτι δεν έχει καθόλου αλλάξει. Ούτε τα μέτρα για τον κορωνα-ιο κατάφεραν να μειώσουν απ’οτι φαίνεται το αντι-χριστιανικό μενος των ισλαμιστών. Γιατί το μενος αυτο έχει ρίζες στον θρησκευτικό φανατισμό. Κατι ξέρουν κι από αυτο οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και λιγοστεύουν αυτοί σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία. Όσοι δεν έχουν σκοτωθεί από την ισλαμιστική βαρβαρότητα προτιμούν την έξοδο στις δυτικές χώρες όπου θέλουν να μορφώσουν τα παιδιά τους και να’ χουν σε ασφάλεια την οικογένειά τους. Περίπου ένα εκατομμύριο λιγότεροι είναι οι χριστιανοί των προαναφερθέντων περιοχών. Αντιθέτως, οι μουσουλμάνοι όλο και πληθαίνουν κι είναι και καλοδεχούμενοι από τις πολιτικές ηγεσίες του δυτικού πολιτισμού. Αν μαλιστα τολμήσει κάποιος και πει ή πειράξει το ισλαμ , θα δεχτεί αμεσως τα πυρά της πολιτικής δυτικής «ορθοφροσύνης». Έτσι, ανενόχλητα η ισλαμιστική προπαγάνδα υπεισέρχεται στην καθημερινότητα των λογικών ως τώρα μουσουλμάνων και φροντίζει να στρατολογεί νέους που αναζητούν “αξιες” και “ηθικα ” πρότυπα που θα δώσουν ένταση και νόημα στην ζωή τους. Τρομοκράτες φανατίζουν με την ιδεολογία του τζιχαντισμού την διψασμένη γι’αξίες και πιστεύω νεολαία.
Απέναντι σ’ αυτήν την όλο και πιο επικίνδυνη κατάσταση, τι κάνει η Δύση για ν’ αντιδράσει και ν’ αμυνθεί; Θα’ λεγα, όσο κι αν φαίνεται βιαστικό, ως τώρα, τίποτα. Δεν ελέγχει ακόμη οσο πρέπει τα τεμένη ή τους μουφτήδες για το τι λένε, για το αν κηρύσσουν μίσος και για το από πού βρίσκουν την χρηματοδότηση των «πολιτιστικών» τους δραστηριοτήτων. Δεν χρησιμοποιεί την προληπτική τιμωρία για όσους έχουν ήδη εκφραστεί με συμπάθεια στην Τρομοκρατία, αλλά περιμένει να συμβεί το κακό για να επέμβει ποινικά. Το νεο αντιτρομοκρατικο σχεδιο του Μακρον στην Γαλλια φροντιζει γι’αυτα και για την στηριξη των Δημοκρατικων αξιων. Όμως θα χρειαστεί χρονος για να φανούν τ’αποτελέσματα του.
Αυτή η παθητική ως τώρα Δυτική κατάσταση ,δεν βοηθά με διάφορες ενέργειες τους χριστιανούς της Ανατολής να μείνουν στα μέρη τους, που ιστορικά, σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ πριν έρθουν οι μουσουλμάνοι, τα κατοικούσαν. Κι ακόμη, δεν φροντίζει να δώσει πνευματικές αντιστάσεις στη νεολαία μέσα από εκπαίδευση φιλοσοφικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών, που τόσο πολύ χρειάζεται.
Φτάνει δε ακόμα πιο ακραία στο αυτομαστίγωμά της η Δύση: αφαιρεί από τα σχολεία, τις κλασικές κι ανθρωπιστικές σπουδές κι αφήνει τη νεανική δίψα για πάθος ζωής σε μια πνευματική γύμνια. Δίνει προτεραιότητα στην τεχνολογική αισιοδοξία και στην τεχνική καινοτομία. Είναι όμως αυτά αρκετά για να δώσουν απαντήσεις στα γεμάτα υπαρξιακή αγωνία ερωτήματα της ανήσυχης νεολαίας; Η πραγματικότητα λέει: όχι. Γύρω μας κυριαρχεί η πολιτιστική φτώχεια, η πνευματική και δημιουργική στειρότητα, ο υλικός κυνισμός και μηδενισμός, ο αγνωστικισμός για τα πνευματικά ζητήματα κι η ερημιά οραμάτων. Τι μένει στους πιο ανυπόμονα ανήσυχους νέους; Συχνά η αδιαφορία κι ίσως και κάποιες φορές η βια ως απάντηση σ’ αυτή την ψυχική, συναισθηματική, ηθική και πνευματική ισοπέδωση. Κι είναι εκεί που επεμβαίνει δόλια ο ισλαμισμός και στρατολογεί τρομοκράτες προσφέροντας μια «άλλη» ζωή, πιο «ονειρική» (sic), στην νεολαία. Τι μένει να κάνουμε; Να προσευχόμαστε; Ναι. Πρέπει να το κάνουμε. Δεν φτάνει όμως. Ο Χριστός όταν χρειάστηκε πήρε το φραγγέλιο κι έδιωξε απο τον ναο τους εμπόρους των αξιών. Πότε επιτέλους η Δύση θα προστατευτει; Προς το παρόν, με την σκέψη μας ας δώσουμε μια απέραντη αγκαλιά τους χριστιανούς της Ανατολής. Κι ας ευχηθούμε να ειναι καλα.
Δημοσθένης Δαββέτας,
Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής

Vergina TV 03.03.2021

Για την σημερνή μέρα της γυναίκας

Για την σημερινη μέρα της γυναίκας αφιερώνω από καρδιάς αυτό το ποίημα
Τον πόνο σου
Το πάθος σου
Την ανεξέλεγκτη
Ανορθολογική σου βία
Το άμετρο του έρωτα σου
Την αυτοτιμωρια σου αυτοταπείνωση σου
Την ανασφάλεια σου
Την παιδικότητα σου
Την αυτοκαταστροφή σου
Το αυθόρμητο και
Γενναιόδωρο σου
Τ’αγαπησα
Όπως αγάπησα
Το Χάδι σου
Τοσο τρυφερό
Που υποσχόταν
Παράδεισο αλλα και
Που απότομα
Μπορούσε να γίνει
Κόλαση
Αγάπησα το βλέμμα σου
Που μιλούσε αντί
Για την φωνή σου
Τα άγρια μακριά σου μαλλιά
Το μ’εκφραστικές
Καμπυλες σώμα σου
Το παράλογο σου
Τα ουρλιαχτά της νύχτας
Που έβγαιναν
Απο μέσα σου
Τον φόβο της μοναξιάς σου
Τον τρόμο του θανάτου
Και των γηρατειών
Τα πληγωμένα σου όνειρα
Και τις φαντασιώσεις σου
Ναι ναι αγάπησα
Την καθημερινότητα σου
Την οριζόντια και
Κάθετη ύπαρξη σου
Αγάπησα εσένα
Για ο,τι μ’εκανες να μάθω
Και να ζήσω
Απο εμένα.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην ζωή μας. (Ελεύθερος Τύπος 10.03.2021)

Η τεχνητή νοημοσύνη στην ζωή μας.
Στα κινητά , στους υπολογιστές, τ’αυτοκινητα, τ’αεροπλανο,τα εργοστάσια ,τις δημόσιες υπηρεσίες,τα νοσοκομεία, τις τράπεζες , παντού , η τεχνητή νοημοσύνη είναι πατούσα οςο ποτε. Σε σημειο να καθορίζεται σε μεγάλο σημειο η καθημερινότητα μας . Θάλεγα ότι υπάρχουν δυο είδη τεχνητής νοημοσύνης. Η ήδη υπάρχουσα που αντιγράφει άριστα τον άνθρωπο αλλα που παραμένει όμως εργαλείο του και η άλλη , αυτή που όσοι την ονειρεύονται , θ’αποκτησει μια δίκη της αυθεντική συνείδηση κι ευαίσθητες συγκινήσεις. Το όραμα της δεύτερης , της ποθούμενης, στηρίζεται στο τεστ του Βρετανού μαθηματικού Turing, ο οποιος , μέσα απο μια πειραματική διαδικασία , υποστήριξε ότι μια ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται σε διάλογο μόνιμο με μια κρυμμένη οντότητα. Αν θεωρήσουμε βάσει του φιλοσοφικού υλισμού ότι ο εγκέφαλος μας είναι μια μηχανή και ο υπολογιστής λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος, τότε κάποια στιγμή θα καταφέρουμε με τα υβριδικά μας πειράματα , να κατασκευάσουμε το κυβερνοισοδυναμο του , μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την μνήμη και την εξυπνάδα του . Που σημαίνει ότι αυτή η νέα τεχνητή ύπαρξη θάχε συγκινήσεις κι αυτοσυνείδηση . Π υπολογιστής έτσι θα μπορούσε να μάθει απο μόνος του, να διορθώσει τα λάθη του, να πάρει αποφάσεις, μέχρι και ν’αναπαραχθει. Θα δηλαδή όπως λέει κι ο Kurzweil μάνα ενα είδος “μετα-ανθρώπου” που θα φταίνε την αθανασία. Αλλωστε και τα ως τώρα αποτελέσματα της ήδη υπάρχουσας “ατελους” τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι λίγα . Πχ ο υπολογιστής deep bluy νίκησε το 1977 στο σκάκι τον παγκοςμιο πρωταθλητή Κασπαροφ. Η παλι σε τηλεοπτικο παιχνίδι η μηχανή βρήκε πιο γρήγορα τις απαντήσεις απο άλλους παίχτες. Απέναντι σ’αυτη την δυνατότητα της τεχνικής διάσημες προσωπικότητες όπως ο μπιλ γκεητζ η ο φυσικός Στεφεν Χοκινς διαφωνούν και κάνουν κριτική στην χρήση τηλεκατευθυνομενων πυραύλων η των εξ’αποστασεως δορυφορικών χτυπημάτων η παλι των ρομπότ που στέλνονται στις μάχες. Κι αυτό γιατί αν τελικά δημιουργήσουμε την αληθινή τεχνητή νοημοσύνη “ίσως ναναι ενα σπουδαίο γεγονός ” όπως λέει ο Χοκινς αλλα “μπορεί ναναι και το τελευταίο στην Ιστορια του Ανθρωπου ” όπως συμπλήρωσε. Ο σύγχρονος άνθρωπος είδε την Τεχνική ως εργαλείο για να συνεχίσει την προσπάθεια του να κυριαρχήσει στην φύση . Δεν εχει όμως όρια . Κι αυτό μπορεί να τον καταστρέψει. Ο δαίμονας του Σωκράτη ήταν μια εσωτερική οντότητα. Αν βγει προς τα εξω , αν εγκαταλείψει τον Άνθρωπο κι αυτονομηθεί μπορεί και να μην επιστρέψει κι ο Άνθρωπος να χαςει τον αθέατο “προστάτη “του . Να μαραζώσει και να εξαφανιστεί
Δημοσθένης Δαββετας,Καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
May be an image of 1 person and text

Ο Νίτσε κι η διψα... για Δύναμη. (Ελεύθερος Τύπος 12.03.2021)

Ο Νίτσε κι η διψα… για Δύναμη.
Μια από τις πιο αινιγματικες μορφές στην ιστορία της φιλοσοφίας, πάντα επίκαιρος και διαχρονικός, είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε. Είναι η μόνιμη συνήθης αναφορά ,αρνητικά η θετικά, σε ζητήματα ηθικής, θρησκείας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, πολιτικής κλπ.
Ποιος είναι όμως ο Φρειδερίκος Νίτσε και τι πρέσβευε φιλοσοφικά;
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1844 στο μικρό χωριό Ρεκεν της Γερμανίας κοντά στην Λειψία. Ο πατέρας του ήταν Λουθηρανος παστορας κι η μητέρα του επίσης κόρη πάστορα . Όταν ήταν μόλις πέντε χρόνων το 1849 έφυγε από την ζωή ο ιερωμένος πατέρας του. Τον δε επόμενο χρόνο πεθαίνει κι ο αδελφός του. Η μητέρα του έτσι κι η υπόλοιπη οικογένεια του μαζί με την αδελφή του λόγω οικονομικών δυσκολιών μετακομίζουν στο σπίτι της γιαγιάς του στην Νυρεμβέργη. Η οικογενειακή παράδοση κι από τους δύο γονείς τον είχε προετοιμάσει ν’ακολουθήσει θρησκευτική πορεία. Στα πρώτα άλλωστε μαθήματα τα νεανικά του χρόνια στο σχολείο, στο οικοτροφείο που βρέθηκε, παρακολουθησε ,παιδι κι έφηβος ,θεολογικές σπουδές και μουσικές ταυτόχρονα. Εξαιρετικός και ταλαντούχος μαθητής ολα τα μαθητικά του χρόνια, άφησε άριστες εντυπώσεις στους δασκάλους του. Μόλις τελειωσε το 1864 τις σπουδές του στο οικοτροφείο, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου εκτός των θεολογικών σπουδών που τον προόριζε η οικογένεια του, επίσης παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας. Η σύγκρουση ανάμεσα στην σκληρή θεολογική αγωγή που είχε, ειδικά από τον αυταρχικό χαρακτήρα της μητέρας του και την ελευθερία της αυτογνωσιακης πορείας προς την αυτονομία που του προσέφερε η φιλοσοφία, υπήρξε σκληρή. Ακολούθησε τότε τον επόμενο χρόνο το 1865 τον καθηγητή του φιλοσοφίας Ritschl στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας που μετατέθηκε.
Από τον πρώτο κιόλας χρονο των φοιτητικών του σπουδων ,ο Φρειδερίκος Νίτσε, έδειξε την ευφυή τάση του για στοχασμό και ποίηση. Άλλωστε εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι απο νεαρός έφηβος ήδη έγραφε ποίηση και διηγήματα τα οποία φυλασσε προσεκτικά με τάξη η αδελφή του. Ο συνδυασμός λοιπον ποιητικής φλέβας,στοχαστικής διάθεσης, φιλοσοφικής παιδείας και φιλολογικών γνώσεων, δημιούργησαν ενα εκρηκτικό μίγμα δημιουργικότητας στην προσωπικότητα του νεαρού φοιτητή. Ο καθηγητής του το διαπίστωσε αμεσως κι αυτος ηταν ο λόγος που ο Νιτσε ήταν ο μοναδικός φοιτητής που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό του Rheinishes museum. Ηταν την εποχή που ανακάλυψε το έργο του Σοπενχάουερ ” ο κόσμος ως βούληση και παράσταση “. Υιοθετεί αμέσως στις έρευνες του την εννοια της βούλησης και την έννοια της τέχνης ως θεμελιακά στοιχεία για την ανθρώπινη ( προσωπικα και κοινωνικα) εξέλιξη και συμπεριφορά. Ταυτόχρονα εκλήθη για την στρατιωτική του θητεία. Δεν μπόρεσε όμως να την ολοκληρώσει γιατί τραυματίστηκε κι έτσι η θητεία του διεκόπη.
Το εντυπωσιακό του ομως ταλέντο κι η δημιουργική του εφεση δεν έμειναν δίχως επιβράβευση από τον καθηγητή του. Πριν ακόμη τελειώσει τις σπουδές του στην Λειψία, μόλις εικοσιτεσσαρων χρόνων, τον προτείνει να γίνει Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Η συστατική επιστολή του καθηγητή του είναι ενθουσιώδης καθότι υμνεί στις Ελβετικές πανεπιστημιακες αρχές την εκπληκτική όπως έγραψε ικανότητα του Νίτσε να κάνει εξ’ισου αριστα πολλα πράγματα. Το 1870 λοιπόν γίνεται καθηγητής. Εκεινη την εποχή ήταν που γνωρισε τον Βαγκνερ ( Wagner ). Γοητευτηκε απο την μουσική του αλλα κυρίως απο το διθυραμβικο στοιχείο της μουσικής του έκφρασης. Τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Λουκερνη, γνωρίστηκαν, έκαναν παρέα ενω παράλληλα ο Νίτσε πήρε και την Ελβετική υπηκοότητα.
Εκείνη ακριβως την περίοδο εκφράζεται μέσα από την σύνθεση δυο στοιχείων. Παίρνει από τον Σοπενχάουερ την έννοια της τέχνης ως θεραπείας κι απο τον Βαγκνερ την μουσική υπερβατικότητα μιας γαληνιας έντασης. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τα συνθέτει δημιουργικά μέσα από την προσωπικότητα του και τις πλούσιες κλασσικές του γνώσεις και γράφει το εντυπωσιακο και ταυτοχρονα ανατρεπτικο για την εποχή εκείνη έργο του ” η γένεση της τραγωδίας “. Η σύνθεση της Απολλωνιας τάξης ,των ορίων και της ομορφιάς ,συνυπάρχουν οργανικα κι ισορροπημένα με την Διονυσιακή φρενίτιδα ,την υπερβολή και την κατάρρευσή των ορίων.
Η σχέση του ομως με τον Βάγκνερ δε έμελλε να διαρκέσει. Ο Νιτσε αντιληψθηκε το εμφατικό και τεχνητά δραματικο στοιχείο του Βάγκνερ και το απέρριψε. Δεν ήθελε στομφο και αναπαραστατικοτητα. Ηθελε παραστατικοτητα και σύγκρουση με τις μεγαλοσχημες ιδέες και τα υπερβολικά ιδεώδη. Ο Νιτσε ήθελε να συγκρουστεί με τον κόσμο των ιδεωδών μ’οποία μορφή αυτα εμφανιζοντουσαν.δηλαδή ,θρησκεια, ιδεολογιες, ιδεατες έννοιες κλπ. Οτιδήποτε διαχωριζε γη και ουρανο.φαντασία και πραγματικότητα.,η τα παραδοσιακά ζεύγη καλού-κακού,ωραίο -άσχημο, ιδεωδες-πραγματικότητα,ολ’αυτα τ’αρνιοταν ,θεωρώντας τα ” μηδενισμο”. Ο ορος μηδενισμός του Νίτσε είναι αντίθετος με τον όρο μηδενισμό που συνήθως χρησιμοποιουμε. Δεν πρόκειται για μια μορφή κυνισμού κι άρνηση αξιών ζωής,δεν προκειται για την λογική no future όπως νομίζουμε ,αλλά αντιθέτως πρόκειται για την άρνηση των ιδεωδών που τα θεωρεί μηδενισμό.Ο Νιτσε ζητά επιστροφή στο “πραγματικο” ,στην ζωη,στην καθημερινοτητα. Προκειται για αρνηση μεταφυσικων θυσιών . Κι είναι τοτε ακριβώς που έχει αυτές τις αντιλήψεις που απομακρύνεται απο τον Βαγκνερ. Στα πλαίσια αυτης της” χειραφετησης” του ο Νίτσε γράφει το 1878 το βιβλίο του Ανθρώπινο πολύ Ανθρώπινο. Απο το 1879 δε λόγω κακης υγείας παύει να διδάσκει κι αρχίζει να ζει δύσκολα με κάποια λίγα χρήματα που του έδωσε το Πανεπιστήμιο και κάποια που πήρε από μια κληρονομιά.
Τότε έχουμε την δεύτερη σπουδαία περίοδο του Νίτσε. Την επίδραση του από τον Γαλλικο διαφωτισμό. Και βέβαια το ξεκίνημα γραφής του μνημειωδους έργου του ” τάδε έφη Ζαρατουστρα” το οποίο γράφτηκε σε 4 μέρη από το 1883 ως το 1885) με πολλαπλές στην συνέχεια διορθώσεις. Στα πλαίσια αυτής της προσπαθείας του ,φιλοσοφωντας” με το σφυρί “όπως έλεγε ,σπαζει τον παληο κόσμο των ιδεατων τοπων ,σπαζει τον φλοιό των μεταφυσικών ψευδαισθήσεων κι απελευθερώνει την θέληση για δύναμη . Δηλαδή την θεληση του δυναμαι ,του μπορω, του εχω μεσα μου δύναμη κι ενέργεια και μπορώ να τα ενεργοποιήσω ως κύριος του εαυτού μου προς τον δρόμο μιας πληρότητας του παρόντος. Ο Νίτσε μας φωνάζει πείτε ,ΝΑΙ στην ζωή ,παψτε να ζείτε με τις αγκυλώσεις παρελθόντος και μελλοντος,αγκυλώσεις που σας ζητούν να θυσιαζετε την ζωή σας για ανούσιες ιδεατες προσπάθειες. Πείτε ΝΑΙ στον κόσμο και στο παρόν. Μην βλαστηματε εναντίον της γης και την καταστρέφετε.Ζήστε την amor fati,την αγάπη του πεπρωμένου, αυτου που είναι εδώ μπροστά σας ,της armor fati που είναι η πραγματικότητα του εδώ και τώρα. Ζήστε όπως ο Οδυσσέας που δεν είχε αλλη πραγματικότητα παρα να επιστρέψει στην πατρίδα του, δηλαδή το armor fati του με την Νιτσεικη ορολογία. Όπως οι επικουρειοι κι οι Στωικοί ,ο Νίτσε υμνει την Δύναμη ως δυναμαι ,ως υμνο της ζωής που είναι στις αρμοδιότητες μας. Μεταξύ 1986 και 1988 έγραψε τα σπουδαία έργα του οπως “περα απο το καλο και το κακο”, η Γενεαλογία της Ηθικης” ,χαρούμενη επιστημη”, “το λυκόφως των ειδωλων”, ‘ιδε ο ανθρωπος”κλπ.
Πρότεινε να ζουμε ως “κύριοι” δηλαδή κύριοι του εαυτού μας. Να ζουμε ως καλλιτέχνες δηλαδή δημιουργικά , να είμαστε “αριστοκράτες” δηλ.να υπηρετούμε και να διεκδικούμε το αριστο του εαυτού μας . Κι αν είμαστε έτσι θα ειμαστε αριστοι και στο κοινωνικό σύνολο. Ως ηθική να έχουμε τον αντιιδεαλισμο και την διαρκή κριτική του ιδεατού κόσμου. Όλοι θέλησαν να καπηλευτουν τον Νίτσε, απο τους ακροδεξιούς ως τους ακροαριστερους. Από τους ναζι μέχρι τους ριζοσπαστικούς αριστερούς. Τον είπαν επίσης ηδονιστη κι αναρχικο. Μέχρι και καθοδηγητή του Μαη του ’68 τον έβαλαν . Τίποτα απο ολ’ αυτα δεν ηταν. Χτυπούσε αλύπητα τις αντιδραστικές δυνάμεις ,αυτές που φυλάκιζαν την ζωή στην ιδεολογία., αυτές που ήθελαν να φτιάξουν έναν κόσμο της οικονομίας δίχως πολιτιστικες αξίες . Καταργώντας τον ιδεατό κόσμο ,δεν αρνιόταν την Δύναμη της τέχνης που την θεωρούσε οτι ανήκει στις θετικές δυνάμεις δράσης . Η πολιτική ,ο έρωτας,η ελευθερία των επιθυμιών, του σώματος και του κόσμου των ευαισθησιών, δεν είναι προνόμιο ουτε των ηδονιστων ούτε των αναρχικών δυνάμεων ,για τις οποίες έλεγε οτι αυτοακρωτηριαζουν τα πάθη μέσα στην “παραληρηματικη τους διάσταση και αυτοακυρωνονται μεταξύ τους”. Θεωρούσε μάλιστα τον αναρχισμό ως ” μια μικρή..φτωχοδιαβολων..διψα εξουσίας.”. Κάθε ιδεολογική λοιπόν χρήση του Νίτσε αντιστρατεύεται την φιλοσοφία του. Ο Νίτσε ύμνησε την ζωή οχι ως δυναμη πολιτικής επιβολής εξουσίας όπως τον χρησιμοποιούν λανθασμένα και κακόβουλα διάφορες ιδεολογίες σήμερα. Ύμνησε την ζωή ως δυναμαι ,ως αιώνια Επιστροφή του παρόντος ,ως το τραγούδι της αυτοκυριαρχίας,ως το “μεγάλο στυλ”μιας ηθικής όπου μεσα μας θα μπορέσουν να εναρμονιστούν δημιουργικά οι αντιδραστικές δυνάμεις του εξορθολογισμού με τις δρωσες δυνάμεις μιας γόνιμης αισθητικής.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
May be an image of 1 person and text

Στο ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ 14.03.2021

ΔΗΜ. ΔΑΒΒΕΤΑΣ ΣΤΟ “ΠAΤΡΙΝΟΡΑΜΑ”: «Η Τουρκία κινδυνεύει με διαμελισμό!»

Ο Δημοσθένης Δαββέτας, Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII μιλάει στο «π» για την διχασμένη Ευρώπη, την απειλή της Τουρκίας και την φιλελληνική πολιτική Μακρόν

Μια ακόμα σπουδαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών, φιλοξενεί στις σελίδες του το «πατρινόραμα», η οποία επειδή διατηρεί την  Πανεπιστημιακή του έδρα στη Γαλλία, είναι σε θέση να μας μεταφέρει την αίσθηση που επικρατεί στην Ευρώπη, απέναντι στην Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις της Γηραιάς Ηπείρου για τον διχασμό που σοβεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας προειδοποιεί ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει γεωπολιτική, αλλά και πολιτιστική απειλή για τη Δύση, ενώ υπηρετώντας το τζιχάντ στα νεο- οθωμανικά πλαίσια, απειλείται εδαφικά και πολιτιστικά η έννοια της Δημοκρατίας και το μοντέλο του Δυτικού πολιτισμού, ως κοσμικό κράτος, ως κράτος δικαίου.

Εκτιμά, ότι η Γαλλία μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και στην περίπτωση αυτή δεν θα την άφηνε στο έλεος της Κίνας.

Εκτιμά επίσης την φιλελληνική πολιτική Μακρόν, ως προέκταση της στάσης της γαλλικής κοινωνίας απέναντι στον Ελληνικό λαό, ενώ αποτιμώντας την έως τώρα δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», χαρακτηρίζει «αντι-ηρωϊκή την πορεία του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

May be an image of 2 people and text

May be an image of 2 people and text

Ο ρόλος των Χριστιανών της Ανατολής (Ελεύθερος Τύπος 18.03.2021)

May be an image of 1 person and text

Σοπενχάουερ. Ο κόσμος σαν βούληση και παράσταση (Ελεύθερος Τύπος 20.03.2021)

Σοπενχάουερ. Ο κόσμος σαν βούληση και παράσταση . Το φαρμακο της τέχνης. 
Γεννημένος στην Πολη Γκντανσκ ( σήμερα στην Πολωνία τοτε στην Πρωσσια) στις 22 Φεβρουαρίου του 1788, ο Ριχάρδος Σοπενχάουερ, ηταν γονος πλούσιας οικογένειας. Ο πατέρας του ηταν πλούσιος έμπορος κι εφοπλιστής και προόριζε τον γυιο του για διαδοχο των επιχειρήσεων του. Η μητέρα του ηταν συγγραφέας κι ηταν σε μεγάλο κύκλο διανοουμένων της εποχής της. Μεταξύ των φίλων της ηταν κι ο Γκαίτε
Απο τον πατέρα του πηρε το κοσμοπολίτικο στοιχείο κι έκανε πολλά ταξίδια ,μεταξύ άλλων σε χώρες όπως Ολλανδία, Ελβετια, Αυστρία, Αγγλία ενώ έμεινε δυο χρόνια στην Γαλλία οταν ήταν μόλις εννια χρονών. Επίσης έμαθε πολλές γλώσσες . Καθε ταξιδι του στην νεαρή ηλικία ητσν οργανωμένο από τον πατέρα του ώστε ο γιος του να ταξιδεύει σε χώρες ώστε να μσθει την γλώσσα τους. Λέγεται μάλιστα οτι κσι το ονομα του Αρθούρος επιλέχτηκε γιατί κατσ τον πατερσ του ειναι ενσ ονομα που υπάρχει αυτούσιο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Από την μητέρα του πήρε την αγαπη για τα γράμματα και τις τέχνες όπως και την χαρά να συναντιέται με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους αλλα και να δείχνει ενδιαφέρον για συζητήσεις σε κύκλους διανοουμένων.
Η έντονη πίεση του πατέρα του για να στραφεί ο γυιος του προς τις επιχειρήσεις του ,αλλά κι η εύθραυστη υγεία του νεαρού Σοπενχάουερ ,ηταν η αιτία να περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Στα δεκαπεντε του ταξιδεύει εκ νέου στην Ευρώπη ,στην Αγγλία, στο Παρίσι, την Λυών, την Σαβοια, την Ολλανδία κλπ. Παλι για να μάθει ξένες γλώσσες. Βέβαια αυτά τα ταξίδια του άνοιξαν το μυαλό και διεύρυναν την σκέψη του ,για να χρησιμοποιήσω τον ορο ” διευρυμένη σκεψη” του Καντ που Ο Σοπενχάουερ εκτιμούσε τοτε πολύ. Με το που επέστρεψε απο τον μεγαλο ταξιδιωτικο του περιπλου εργάστηκε για ενα περίπου χρονο στις επιχειρήσεις της οικογένειας. Δίχως όμως κανένα ενδιαφέρον. Αυτη η έντονη μελαγχολία που είχε απο παιδι τον βάραινε ολο και πιο πολύ. Και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο που πέθανε ο πατέρας του. Ο θάνατος του γονιού του τον αποσταθεροποιησε κι η φυσική εσωστρέφεια του μεγάλωσε κι αλλο. Ο Σοπενχάουερ σαν άνθρωπος ήθελε πάντα να’χει κοινωνικη παρουσια κι όμως δεν το κατάφερνε. Ηταν τον περισσότερο καιρό μοναχικός παρα τις προσπάθειες της μητέρας του να τον κοινωνικοποιησει και η οποία αφού πούλησε τις οικογενειακές επιχειρήσεις εγκαταστάθηκε μαζί του στην Βαιμαρη. Τα χρόνια του γυμνασίου στην Gotha αλλα και στην Weimar αρχίζει να μελετά κλασσικούς φιλοσόφους . Υπήρξε άριστος μαθητής κι είχε την τύχη να συναναστρέφεται τον Γκαίτε που ηταν φιλος της μητέρας του. Μετα το τέλος των κλασσικών του σπουδών ο Σοπενχάουερ το 1809 εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Gottingen . Ήθελε αρχικά να σπουδάσει ιατρική. Είχε έντονο μέσα του το αίσθημα του τραύματος και της θεραπείας. Ήθελε να βρει τρόπους να “ξεκαθαρίσει” τους λογαριασμούς του με το αίσθημα θανάτου που τον κυνηγούσε απο την πολύ νεαρή του ηλικία, δείγμα προφανώς της ακρατης ευαισθησίας του που ειχε και σαν χαρακτήρας αλλα και σαν ασθενικο παιδι. Όμως την θεραπεία και την” ιατρική” του μυαλού και της ψυχής την βρήκε σε εναν αλλο “ιατρικο” κλαδο. Αυτον της Φιλοσοφίας. Ένας από τους καθηγητές του εκεί ο φιλόσοφος Σουλτσε τον μυει στα έργα των Καντ,Πλάτωνα,Αριστοτέλη και Σπινόζα. Ένας άλλος Καθηγητής του ο Μαγιερ τον μυει στις ανατολικές θρησκείες και συγκεκριμένα στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό ,απο τον οποιο οχι μόνο επηρεάστηκε βαθιά ,αλλά επίσης έγινε ένας απο τους πιο σημαντικούς στοχαστές του στην Δύση. Αυτη η διπλή επίδραση εκείνο τον καιρό Ελληνισμού και Βουδισμου τον σημάδεψαν καθοριστικά κι επηρέασαν ουσιαστικά την φιλοσοφία του και ειδικά το μετέπειτα κολοσσιαίο έργο του ” ο κόσμος σαν βούληση και παρασταση”.
Απο το 1811 ως το 1813 συνεχίζει τις σπουδές του στο Βερολίνο. Παρακολουθεί τα μαθήματα του Φιχτε ,απο τον οποίο κι απογοητεύεται ,αλλά επίσης συνεχίζει και μαθήματα αρχαίας ελληνικής και ρωμαικης γραμματείας. Είναι δε το 1814, σε ηλικία είκοσι πέντε ετών στο Πανεπιστήμιο της Ιενα ,που θα παρουσιασει την διδακτορική του διατριβή καθοριστικα επηρεασμένη απο τον Καντ . Από το 1814 ως το 1818 γραφει το διάσημο αλλά και σημαντικό έργο του ” ο κόσμος σαν βούληση και παρασταση”. Η αγωνία του να βρει λύση θεραπείας στα υπαρξιακα κι αισθητικα του ερωτήματα βρίσκει τον δρόμο της: Η Βούληση για τον Σοπενχάουερ προκαλεί πονο κι ανέχεια . Από αυτά μπορεί να λυτρωθεί κάποιος μόνο μέσω του αισθητικού αναστοχασμου και της περισυλλογής. Καθε άτομο εχει μεσα του την Βούληση. Η πραγματιποιηση των επιθυμιών μας είναι ματαιη γιατί η επιθυμία δεν τελειώνει ποτέ,είναι αλογη, ακαθοδηγητη κι ολο θέλει περισσότερα.Η Βούληση ελέγχει τις πράξεις του ατόμου αλλά και όλα τα δυναμενα να παρατηρηθούν φαινόμενα. Αυτη η αντίληψη της Βούλησης θυμίζει το ” καθαυτό ” του Καντ. Αφού λοιπόν η επιθυμία δεν ικανοποιείται και μενει “τραυματισμένη” κι αφού η Βούληση ( απο το ρημα Βουλομαι που σημαινει επιθυμω, θελω,μπορω ) δεν οδηγεί σε σωτηρία τον άνθρωπο ,τότε τι μπορεί να κάνει; Να παραδωσει το” θελειν”του στον κόσμο της Παράστασης . Δηλαδή στην αναπαραγωγή της πραγματικότητας μέσω του έργου τέχνης. Μ’αλλα λόγια αφού δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας ( απουσια δηλαδή σκοπου αιτιότητας) μπορούμε να μάθουμε το πως να ζουμε , την τεχνη του ευ ζην ,η οπως ο ίδιος λέει την τεχνη της ευδαιμονίας. Κι αυτό γίνεται μεσα απο μια βασική αρχή που είναι κι Αριστοτελική : ν’αποφευγουμε οσο γίνεται ο,τι μας προκαλεί λυπη και να ζουμε τις επιθυμίες μας μέσα απο την τέχνη. Η τέχνη δηλαδή είναι η “ιατρική” απάντηση στην αγωνία της ύπαρξης και του θανάτου Παρότι η ιδεα του της Βούλησης επηρέασε τον Νίτσε καθοριστικα εν τούτοις έδωσε μια άλλη κατεύθυνση ο ίδιος στην Βούληση του. Αντί δηλαδή την θέληση για δύναμη που επέλεξε ο Νίτσε, ο Σοπενχάουερ επέλεξε να βρει στρατηγικές λύτρωσης της καθημερινής ζωής. Όπως η τεχνη σαν θεραπεία , η ηθική ως άσκηση ευσπλαχνιας, η πνευματικότητα ως δρόμο προς την ηρεμία και την απουσία ταραχής . Η Φιλοσοφία ηταν γι’αυτον φάρμακο εναντίον του φόβου και του θανάτου . Στόχος του ητσν να νικηθουν οι φόβοι απο την τέχνη της ευτυχίας η οποία μπορεί να μαθευτεί μέσω άσκησης κι αναστοχασμου Έτσι προτείνει την συμφιλίωση με τον κόσμο και την ευτυχία της ύπαρξης ,πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την έξοδο από την τυραννία της Βούλησης.
Ολα τα επόμενα εργα του οπως πχ τα ” παρεργα και παραλειπομενα ” ειναι ουσιαστικά σημειώσεις και σχόλια του των βασικών του θέσεων στο έργο του ” ο κόσμος σαν Βούληση και παρασταση”.
Το 1819 του ανατέθηκε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.Είναι εκεί που την ίδια περίοδο δίδασκε ο Χέγκελ ,ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως φιλόσοφους. Ο Σοπενχάουερ του κάνει σκληρή κριτική και μάλιστα βάζει το μάθημα του την ίδια ώρα με αυτήν του Χέγκελ.Αποτυχία. Λιγοι φοιτητές τον παρακολουθούν. Κι αποφασίζει να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο. Και φεύγει για Ιταλία . Δυο χρόνια μετά βυθίστηκε σε βαθιά κατάθλιψη. Η διαφορά του με τον Χέγκελ ήταν κατα βαθος φιλοσοφική. Ο Χέγκελ μιλούσε για το Zet Geist ,το πνεύμα των καιρών, της εποχής. Αυτο προσανατολιζει τα μέλη της κοινωνίας. Ο Σοπενχάουερ πίστευε στην Βούληση που είναι μέσα στο άτομο. Πίστευε σ’ενα φιλελεύθερο σύστημα κυβέρνησης. Ήθελε το κράτος ν’αφήνει ελεύθερο τον πολίτη προς αναζήτηση της προσωπικής του λύτρωσης.Το κράτος γι’αυτον ηταν μόνο αναγκαιότητα για ν’ανασταλουν οι καταστροφικές τάσεις του ανθρώπινου είδους.Απόμακρος της Πολιτικής στοχαζοταν τις αιώνιες αξίες αμφισβητώντας την εξελικτική πορεία της ιστορίας. Ητσν εχθρός της δουλείας κι έβλεπε τον Χριστιανισμό οχι ως δόγμα αλλά ως επανασταση. Παρότι συχνά τον αποκαλούν μισάνθρωπο η φιλοσοφο της απαισιοδοξίας ,εγω θαλεγα οτι προσπαθώντας ν’αποφυγει την καθημερινή θλίψη έφτιαξε ενα τρόπο σκέψης που βοηθά κάποιον να ζήσει ήρεμα κι υπομονετικά μέσω της συναισθηματικής και πνευματικής άσκησης.
Η μεγάλη σημασία του έργου του φάνηκε προς το τέλος της ζωής του και συγκεκριμένα γύρω στο 1853 οταν τον ανακάλυψε ο Βάγκνερ. Η σκέψη του τον κατατάσσει στους μεγάλους φιλοσόφους που επηρέασαν και την φιλοσοφία και την λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα που επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα. Και κάτι εντυπωσιακο: οταν πέθανε άφησε την περιουσία του στον σκύλο του.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
May be an image of 2 people

Covid και καινοτομία (Ελεύθερος Τύπος 24.03.2021)

Covid και καινοτομία
Η σημερινή κρίση, οικονομική και υγειονομική ,ελληνική και Παγκόσμια , στη σκληρή διάρκεια της, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα βασικό ερώτημα: θα μπορέσουμε μετα το “τελος” του covid να ζητήσουμε απο τους ανάλογους φορείς ( τραπεζα, οργανισμούς,κρατος κλπ) χρήματα για κατανάλωση, δίχως να έχουμε ήδη προτείνει στην αγορά προϊόντα ελκυστικά και ανταγωνιστικά; Όσοι λένε ναι το κάνουν γιατί θεωρούν ότι είναι «εξ ορισμού» υποχρέωση του κράτους και του Δημοσίου να στηρίζει την Ανάπτυξη ρίχνοντας στην αγορά χρήματα. Η παγκόσμια όμως κατάσταση δεν δίνει αυτήν την βεβαιότητα.Στο παγκοσμιοποιημένο πια οικονομικό παιχνίδι μπήκαν νέοι ισχυροί ανταγωνιστές: χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, μερίδιο από την διεθνή οικονομία, ενω η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά αυτού του παιχνιδιού: διότι έχει παράδοση μεν δημόσιου «προστατευτισμού», όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, γιατί, θα μείνει στο περιθώριο δίχως να προτείνει νέα, ελκυστικά προϊόντα.
Συνεπώς γίνεται λόγος για καινοτομία. Δεν θα υπάρχει με απλά λόγια στο εξής Ανάπτυξη δίχως καινοτομία. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αγγίζει την ίδια την υ

May be an image of 1 person and text

παρξιακή ταυτότητα της Ευρώπης. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που εδώ ονομάζουμε Καινοτομία; Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μία σφαιρική στάση ζωής που στηρίζεται αποκλειστικά στην αναζήτηση του καινούργιου, ως ζωτικό στοιχείο προόδου και εξέλιξης. Ο Καινοτόμος ξεκινά συνεπώς από το εξής σημείο: πρέπει να αποστασιωποιηθεί από παραδοσιακούς δογματισμούς. Δεν σημαίνει αυτό ρήξη με το παρελθόν. Μπορεί να είναι και εκσυγχρονισμός του. Αλλά αν χρειαστεί όλα παίζονται. Στόχος είναι η γόνιμη μετάβαση από το παραδοσιακό στο νέο. Κι ακόμη: αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνική και μορφολογική. Πρέπει να είναι ουσιαστική. Μιλάμε δηλαδή γι
α σταθερό μετασχηματισμό. Οικονομικά πάει να πει: μετασχηματισμός του κόσμου της διανόησης σε πολεμική αντικαπιταλιστική μηχανή. Διότι η φιλελεύθερη οικονομία όπως την είχε καταλάβει ο Max Weber, χαρακτηρίζεται πάνω από όλα, όχι από την επιθυμία της με κάθε μέσο ωφέλειας(π.χ. κλοπή, αισχροκέρδεια, πορνεία, κτλ.) αλλά από την ορθολογική συνείδηση του οφέλους.
Σε αντίθεση με την λαϊκίστικη και μικροπολιτική εξήγηση των μαρξιστικών , η νεοφιλελεύθερων τάσεων, η καινοτομική οικονομία ,αντι-ιδεολογική ( με τον παραδοσιακο κομματικο τροπο) και με το πάθος της έρευνας και της προσφοράς θέλει να εξορθολογήσει ασταμάτητα την παραγωγή, να την οργανώσει καλύτερα, να την κάνει πιο αποδοτική, πιο οικονομική. Κι αυτός είναι ο λόγος που για να γίνει αυτό δυνατό χρειάζεται διαρκής έρευνα στις ωφέλιμες καινοτομίες. Αυτή η αντίληψη γεννά μία διανόηση με κριτική δύναμη, που μέσα από την διαρκή της γόνιμη άρνηση είναι ωφέλιμη και δημιου
ργική. Η Καινοτομία γκρεμίζει συνεχώς τα καπιταλιστικά δόγματα στην υπηρεσία της προόδου. Στόχος της είναι η ανάπτυξη. Καινοτομώντας οδηγούμαστε σε νέα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προκαλέσουν ζήτηση στην αγορά, νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας. Πρέπει γρήγορα να γίνει κατανοητό ότι σήμερα για Ευρώπη και Ελλάδα η Ανάπτυξη περνά μέσα από την Καινοτομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε γόνιμο όπλο, σε δημιουργική θεραπεία για μας τους Ίδιους και για την χώρα μας.
Δημοσθένης Δαββέτας ,καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης, ποιητής, εικαστικός,Εκπολιτιστικός αναλυτής.

Στο ραδιο Επικοινωνία 94FM.

“Ο Φιλελληνισμός & ο Ντελακρουά στην Ελληνική Επανάσταση” με τον Δημοσθένης Δαββέτας, εκπομπή 23 Μαρτίου 2021

Απο την πρώτη σελίδα της εφημερίδας Πελοπόννησος 26.03.2021

Απο την πρώτη σελίδα της εφημερίδας Πελοπόννησος αφιερωμένης στην Ελληνική επανασταση. Παίζω τον ρόλο του ανταποκριτή της εφημερίδας το 1821 απο το Παρίσι..Και μεταφέρω την επιστολή του Μ.Μ.Ναπολεοντα φυλακισμένου στην Αγ. Ελενη λιγο πριν πεθάνει. Μιλα για την Ελληνική επανασταση. Με αληθινά λογια. .
May be an image of 1 person, standing and text

Ο Χέγκελ και το ZEIT GEIST ,το πνεύμα της εποχής. (Ελεύθερος Τύπος 27.03.2021)

Ο Χέγκελ και το ZEIT GEIST ,το πνεύμα της εποχής. 
Γεννημένος στην Στουτγάρδη της Γερμανίας , τον Ιδιο χρονο με τον Μπετόβεν ,δηλαδή το 1770 ,ο Γουλιέλμος Φρειδερίκος Χέγκελ,( Wilhem Friedrich Hegel), μεγάλωσε σε μια οικογένεια προτεσταντική μ’αρκετες οικονομικές δυσκολίες. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στο κρατικό λογιστήριο . Η μητέρα του κόρη νομικού . Ητσν αυτη που ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με προσήλωση για την διανοητική εξέλιξη του γυιου της, ο οποίος όπως λένε οι μαρτυρίες ητσν πρόωρα ώριμος και ευφυής στα μαθήματα του. Από την ηλικία ήδη των πέντε ετών μελετά τα Λατινικά .Ενώ σταδιακά παθιάζεται απο πολύ πολύ νέος για τις ελληνικές τραγωδίες ,οι οποίες και μετατρέπονται έτσι στο αγαπημένο θέμα του μελέτης κι ανάλυσης. Αυτο άλλωστε το επιβεβαιώνει και το γεγονός οτι ήδη πριν γίνει δεκαοκτώ χρονών ,είχε μεταφράσει ,για δικια του και μόνο ευχαρίστηση , Επίκτητο αλλά και την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Κι είναι περίπου εκείνο το διάστημα σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών ,όπου εισέρχεται στο θεολογικό προτεσταντικο seminaire της πόλης του Τυμπιγκεν ( ενα είδος σχολείου θεολογικών σπουδών όπου κάποιος μπορεί αν το επιδιώξει να γινει ιερέας παστορας προτεσταντης) . Αυτο το “σχολειο” θεολογικών μελετών ηταν ιδιαίτερα σημαντικό και διάσημο με το όνομα stift .Ηταν ενας χώρος που συγκέντρωνε τις ελιτ και το επίπεδο σπουδών του ηταν υψηλο. Σ’αυτό το ” σχολειο” υπήρξε συμμαθητής με πολλά σημαντικά πρόσωπα. Έγινε φιλος του μεγαλου ποιητή Χελντερλιν κι επίσης και του φιλοσόφου Σελλινγκ ,του οποίου στην συνέχεια θα γίνει μαθητής πριν αργότερα μετατραπεί σε ανταγωνιστή του και πιο μετα σε φιλοσοφικο του αντιπαλο. Εκει στο “σχολείο” αυτο ,ο Χέγκελ ,με τους προαναφερθέντες συμμαθητές του θαχει παθιασμενες και έντονες συζητήσεις για την Γαλλική Επανάσταση ,την Ελληνική αρχαιότητα ,την φιλοσοφία του Καντ και του Φιχτε , κι ακόμη την σκέψη και τις θέσεις του Ζαν Ζακ Ρουσσω.
Μεσα απο συτο το κλίμα του “σχολείου” αλλά και το κλίμα της εποχής τους που βίωναν έντονα τ’ανησυχα γεματα ερωτηματικά πνεύματα ,ο Χέγκελ ,παρα την αρχικη του κλήση προς την θεολογια , αρνείται την καριέρα του σαν ιερέας ( παστορας) και γίνεται καθηγητής μεσης εκπαίδευσης στην Βερνη και στην συνέχεια στην Φρανκφούρτη. Παρα τις εκπαιδευτικες του βέβαια υποχρεώσεις δεν σταματά να μελετά ,να ερευνά και να προχωρά την προσωπική του εργασία ως διανοούμενος και φιλοσοφος. Το 1799 ο Χέγκελ,μετα τον θάνατο του πατερα του επιστρέφει στην Στουτγάρδη και χαρις στην κληρονομιά που του δόθηκε και η οποία επιτέλους τον απελευθερώνει απο τις οικονομικές ανησυχίες που είχε μόνιμα, δέχτηκε μια πρόταση να διδάξει το 1801 , σε μια χαμηλοβαθμη θέση ως βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ιενα.
Μεχρι εκεινη την στιγμη που θα ξεκινησει την πανεπιστημιακη του καριερα , μπορουμε να πουμε οτι η πνευματικη ζωη του Χεγκελ χωρίζεται σε τρείς περιόδους.
Πρώτη περίοδος: αυτη της Βέρνης (1793-1797),κατα την οποία ο Χέγκελ είναι καθηγητής μεσης εκπαίδευσης κι εξασκεί το εκπαιδευτικό του επαγγελμα. Δεύτερη περίοδος: αυτη της Φρανκφούρτης ( 1797-1800) οπου ο Χέγκελ ,εκτός του οτι ασκεί το εκπαιδευτικό του επάγγελμα ,ειναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα δημιουργικός ,μιας και είναι στην Φρανκφούρτη που γραφει το έργο του “Το πνεύμα του Χριστιανισμού κι ο προορισμός του “( l’esprit du christianisme et son destin). Ήδη στο έργο αυτό διακρίνεται στο ξεκίνημα της μια απο τις θεμελιώδεις αρχές της Χεγκελειανης σκέψης που στην συνέχεια θα διαπερασουν καθοριστικα την φιλοσοφία του . Πρόκειται για το ” παγκόσμιο πνευμα”. Οπως κι ο Σελλινγκ κι άλλοι ρομαντικοί θεωρούσαν το παγκόσμιο πνεύμα ως ουσία της ύπαρξης έτσι κι ο Χέγκελ χρησιμοποιεί τον Ιδιο ορο. Με την διαφορά οτι του δίνει μια άλλη σημασία . Τον εννοει ως ” παγκόσμιο Λογο” δηλαδή ως το σύνολο όλων των ανθρώπινων εκφράσεων. Ο άνθρωπος μόνο διαθέτει πνεύμα . Είναι λοιπόν φυσικο να μπορει να μιλήσει για την πορεία του παγκόσμιου πνεύματος έτσι όπως αυτό πορεύεται στην ιστορία.. Δηλαδή το πως η ζωή ,οι σκέψεις κι ο πολιτισμός των ανθρώπων πορεύονται ιστορικα. Το θέμα της Ιστορίας ειναι κλειδι για την Χεγκελιανη φιλοσοφία. Η ιστορία οχι ως αιώνια αλήθεια ( δεν πίστευε αιωνιες αλήθειες) ,αλλα ως εξέλιξη,ως μια μακρια κι αδιάκοπη αλυσίδα σκέψεων ,των οποίων οι κρικοι δένονται μεσα απο συγκεκριμένους κανόνες.Η ιστορία είναι μια διαλεκτική εξέλιξη, όπως θα δούμε λίγο πιο κάτω στο κείμενο αυτό.
Μετά την δεύτερη περιοδο εχουμε την τρίτη αυτην της Ιενας.1801-1807). Είναι τότε που ξεκινά την πανεπιστημιακή του πορεία. Κι είναι τότε που γραφει το φημισμένο βιβλίο του” Η φιλοσοφικη διαφορα μεταξύ Φιχτε και Σελινγκ”. Μ’αυτό το έργο του αρχίζει κι ο χωρισμός του με τον Σελλινγκ.Οπως κι ο Καντ ο Χέγκελ υποστηρίζει την Γαλλική Επανάσταση του 1789. Ομως διαφωνεί με την περίοδο της τρομοκρατίας αυτήν δηλαδή απο το 1791 και μετά.
Αυτές οι προαναφερθέντες τρεις περιοδοι της Χεγκελιανης πορείας της σκέψης του συγκλίνουν και δίνουν ενα έργο σπάνιας ωριμότητας: την ” Φαινομενολογία του πνευματος”( phenomenologie de l’esprit).. Το Χεγκελιανο σύστημα σκέψης φαίνεται πια σε βαθος δομημένο. Στην “φαινομενολογια του πνευματος” Ο Χέγκελ υποστηρίζει οτι η Αλήθεια δεν είναι παρά η χρησιμοποίηση όλων των διαφορετικών απόψεων ακόμη και αν κάποιες φορές αυτές οι απόψεις είναι αντιφατικές. Πως όμως μπορει να γίνει κατανοητή μια τέτοια θέση που μοιάζει απο μόνη της να μην έχει δικια της επιλογή αλλα να’ναι ” ολα μαζι και τιποτα”; Ας φανταστούμε την ιστορία ως ενα ποταμι. Η παραμικρή κίνηση του νερού καθορίζεται απο το ρεύμα και τον όγκο του ποταμού, τα βραχυα ,πάνω και κάτω απο το νερό ,την κοιτη του ποταμού και τις διάφορες μαιανδρικες διαδρομές τις οποίες και κάποιος παρατηρει απο το σημείο που βρίσκεται.
Κάπως έτσι σ’αυτην την εικόνα μοιάζει κι η αντίληψη του Χέγκελ για την ιστορία. Αυτη η τελευταία είναι ενα ποταμι που εμπεριέχει τις ιδέες παλαι

May be an image of 1 person

ότερων γενιών που προσέφεραν σε μας. Μέσω αυτού του παραδείγματος που μας δείχνει και την συγγένεια του με τον Ηράκλειτο ο Χέγκελ υποστηρίζει οτι δεν υπάρχουν αιώνιες ιδέες και οτι μια ιδέα μπορεί να είναι σωστη μόνο απο το σημείο που στεκόμαστε. Για παράδειγμα
. κάποτε θεωρείτο φυσιολογικο για την εποχή του οι γυναίκες να μην ασχολούνται με τα κοινά. Όμως σήμερα αυτο είναι αδύνατο και πολιτικά λάθος. Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει πρόοδος. Δεν μπορούμε όμως να κρίνουμε το τότε με τα δικά μας κριτήρια. Αυτο θαταν ιστορικο λάθος. Η ακόμη κάποτε έκοβαν δέντρα για να φτιαξουν οπλα. Κι ηταν για τότε σωστά καθότι αναγκαίο. Όμως σήμερα είναι λάθος γιατί βλάπτεται το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Καθε αρνητικά κριτική στο τότε μέσω του τώρα είναι ουσιαστικά λαθ
εμένη κατα τον Χέγκελ γιατί κρίνουμε το παρελθόν με κριτήρια που δεν λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη και την πρόοδο. Η κριτική πρέπει να γίνεται στον χώρο και χρονο μας για ναναι δημιουργική. Η Αλήθεια είναι εξελικτική και υπάρχει μόνο μέσα απο την διαλεκτική πορεία της ιστορίας. Στην πραγματικότητα ο Χέγκελ μας λέει να ζουμε μέσα στο ZEIT GEIST, στο πνεύμα του καιρού μας .. Στις παληες ιδέες έρχονται να προστεθούν συνεχώς νέες.καθε νεα ιδέα έρχεται ως αντίρρηση της παλαιάς. Έτσι έχουμε μια διαρκή ένταση μεταξά δυο ιδεών ,όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια οικογένεια μεταξύ γονέων και παιδιών η στην πολιτική μεταξύ νέων και παλαιών αντιλήψεων κλπ. Πως θα λυθεί αυτη η ένταση; Μέσω της διαλεκτικής εξέλιξης. Που σημαίνει ” άρνηση της άρνησης”κατά τον Χέγκελ. Δηλαδή μέσω μιας σύνθεσης . Τρια λοιπόν είναι τα Χεγκελιανα σταδια σκέψης :
 η θέση, η αντίθεση κι η συνθεση. Οπως συμβαίνει και στην ζωή μας οταν βρίσκουμε μια λύση μετα απο μια έντονη διαμάχη.
Το 1808 ο Χέγκελ διορίζεται καθηγητής κι εν συνεχεία πρύτανης στο Gymnasium Πανεπιστήμιο της Νυρεμβεργης. Το 1811 παντρεύεται κι αποκτά δυο γιους ,εκ των οποίων ο ένας έγινε ιστορικος κι ο άλλος παστορας ιερέας. Το 1812 δημοσιεύει τον πρώτο τομο του έργου του “Λογικη” το οποίο συνολικά τελείωσε το 1816.,τον Ιδιο ακριβώς χρονο που παίρνει την έδρα της φιλοσοφίας στο μεγαλου κυρους Πανεπιστήμιο της Χαιδελμβεργης. Το 1817 εκδιδει το σπουδαίο έργο του ” Εγκυκλοπαίδεια
 φιλοσοφικών επιστημών ” όπου οι βασικές ιδέες της φιλοσοφίας του εκτίθενται. Το 1818 εκλήθη ν’αναλαβει την έδρα φιλοσοφίας στο Βερολίνο ,το οποίο εκείνο τον καιρό γινόταν το κέντρο Τεχνών κι επιστημων. Διάσημος πλέον παγκοσμίως γίνεται πολος ελξης για τους φοιτητές που πλυμηριζουν τις αίθουσες που διδάσκει. Οι παραδόσεις του περί Αισθητικής, Ιστορίας,θρησκείας,Ιστορίας της Φιλοσοφίας, δημοσιεύθηκαν αργότερα απο τους φοιτητές του κι είχαν τεράστια επιτυχία. Οι απόψεις του για την Τέχνη που συγκεντρώθηκαν υπο τον τίτλο “Αισθητικη” επηρέασαν κι επηρεάζουν ως σήμερα πολύ κόσμο. Χώριζε τις τέχνες σε πέντε βαθμίδες ανάλογα με την υλικοτητα και την πνευματικοτητα τους . Στην Πέμπτη βαθμίδα έβαζε την Αρχιτεκτονική ,Τεχνη σημαντικό αλλά κάπως δυσκινητη γιατι εχει πάνω της πολύ υλη. Στην τέταρτη θέση εβαζε την γλυπτική ,Τεχνη σπουδαία αλλά κι αυτη λόγω ανάγκης υλικοτητας οχι τόσο ευκινητη. Στην τρίτη θέση έβαζε τ
ην ζωγραφική ,Τεχνη σχετικά ευκινητη αλλά που είχε πάντως κάποιους περιορισμους υλικοτητας. Στην δεύτερη θέση έβαζε την μουσική ,Τεχνη μεγαλης αυλοτητας ,αλλα που και πάλι είχε ανάγκη καποιας συνοδείας οργάνων. Και τέλος στην πρώτη θέση έβαζε την βασίλισσα των Τεχνών την ποίηση. Αυτήν την απολύτως αυλη και πνευματική. Την αρχή της δημιουργίας ( από το ποιω ,δημιουργω με τα χέρια). Την ποίηση που ίσως μ’ενα χαρτι του ποιητή μπορει να εκφραστεί. Ο Χέγκελ πέθανε στο Βερολίνο το 1831 απο χολέρα. Έχοντας κατακτήσει κι επηρεάσει ως σήμερα καθοριστικα την εξέλιξη της φιλοσοφίας. Και πιστευοντας οτι καποια στιγμη το πνευμα θα ζει επιστρεφοντας στον εαυτο του.
Δημοσθενης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητης
, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτης.

Στο ράδιο ΕΡΤ πρώτο πρόγραμμα 01.04.2021

Σαιρεν Κιρκεγκωρ, ο πατέρας του υπαρξισμού κι οι πολλές του ταυτότητες..

Σαιρεν Κιρκεγκωρ, ο πατέρας του υπαρξισμού κι οι πολλές του ταυτότητες.. 
03 Απριλιου 2021
Ο Σαιρεν Κιρκεγκωρ (1813-1855), ηταν γονος ευπορης οικογένειας της Κοπεγχάγης.Το επώνυμο του σημαίνει τον προαύλιο χωρο της Εκκλησίας η το νεκροταφείο. Κατα ενα διαβολικό παιχνίδι της μοίρας και τα δυο προαναφερθέντα στοιχεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του. Ηταν το έβδομο παιδι μιας μέτριας μορφώσεως γυναίκας κι ενος ικανότατου αυτοδημιουργητου επιχειρηματία που εμπιστευόταν ειδη ιματισμού. Μπορούσε κοντολογίς ο νεαρός Σαιρεν να ζήσει πλουσιοπάροχα μια αστική ζωή. Όμως ο πατέρας του ,αυτος ο αυτοδημιουργητος πλούσιος επιχειρηματίας ,ητσν παράλληλα βαθιά θρησκευόμενος.. Τόσο ώστε τους αλλεπάλληλους θανάτους των παιδιών του τους ερμήνευσε ως τιμωρία Θεου ,γιατί οτσν ητσν νεος βλαστημουσε κι επίσης άφησε την μητερα των παιδιών του εγγυο πριν παντρευτούν. Ηταν δε πεπεισμένος οτι κανένα απο τα παιδιά του δεν θα ζήσει πέραν του 33 ετους ηλικιας του Χριστού. Κατι βέβαια που επαληθεύτηκε εν μέρει μιας κι έχασε τα πέντε απο τα 7 παιδιά του. Ο νεαρός Κιρκεγκωρ, ο οποίος είχε και μια μικρή αναπηρία στο πόδι ηταν ιδιαίτερα ευαίσθητος και πολύ δεμένος με τον πατέρα του του οποίου την ενοχή,την μελαγχολία ,αλλά και την αναμονή της τιμωρίας του θεου σωματοποιησε. Και τακανε δικα του. Κατι σαν σύνδρομο συμ-παθειας. Δυο μέρες μετα τον θάνατο του εγραψε” Πέθανε για μένα ώστε αν ειναι δυνατόν να μπορέσω να γίνω κατι . Η ανάμνηση απο εκείνον ,το εξευγενισμενο πορτρέτο του ειναι πολύ αγαπητό για μένα και θα ειμαι προσεκτικός ώστε να διατηρήσω την μνήμη του με ασφάλεια απο τον κοσμο”. Ο Κιρκεγκωρ φοίτησε στο σχολείο της ” Πολιτικης Αρετης”. Αριστευσε στα Λατινικά και την Ιστορία. Για να ευχαριστήσει τον πατέρα του εντάχθηκε στον ζωή του κλήρου. Δεν έμεινε όμως για πολύ γιατί άρχισε ν’αμφισβητει την υπαλληλική διάσταση των προτεσταντων ιερέων. Γι’αυτον η θρησκεια κι η σχεση με τον Χριστιανισμο ηταν κάτι πολύ πιο βαθύ απο τυπολατρικους διοικητικούς κανόνες. Έτσι τελειώνοντας το σχολείο το 1830 μπήκε στο Πανεπιστήμιο να σπουδάσει θεολογία. Έτσι και κοντά στην υπόσχεση πουχε δώσει στον πατέρα του ηταν και ηταν ελεύθερος απο “υπαλληλικες” εκκλησιαστικές δεσμεύσεις.
Να ομως που συνέβη και σ’αυτον ο,τι συχνά συνέβη και σ’αλλους σπουδαίους στοχαστές. Λίγο μετά που σπούδαζε θεολογία γοητευτηκε απο την λογοτεχνία και την φιλοσοφία κι ειδικά απο τον Χέγκελ του οποίου τα εργα κυριαρχούσαν τοτε στην πνευματική ζωή της Ευρώπης. Μελετά λοιπόν την διδασκαλία του Χέγκελ.. Επίσης σημαδεύεται βαθιά απο τον Σωκράτη και κάνει την διατριβή του με θέμα ” η ιδέα της ειρωνείας με συνεχείς αναφορές στον Σωκρατη”.
Καθοριστικό σημείο στο έργο του ηταν η συνάντηση του το 1837 με την Ρεγκινε Ολσεν ,τον έρωτα της ζωής του και την μουσα του συγγραφικού του έργου. Της έγραφε “Ω της καρδιάς μου Δέσποινα ,αποθησαυρισμενη στα πιο απρόσιτα κελιά του κάστρου της καρδιάς μου ,ο νους μου ολος ειν’εκει….ω άγνωστη θεα! Ναι πραγματικά μπορώ να πιστέψω στων ποιητών τους μύθους …” Με την Ρεγκινε γνωρίστηκαν νεοι. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1840 της έκανε πρόταση γάμου. Όμως σε λιγότερα απο έναν χρόνο διέλυσε ο ίδιος τον αρραβώνα του γιατί η μελαγχολία του τον βασάνιζε και φοβήθηκε οτι στον γάμο του θα την έκανε δυστυχισμένη.Ένοιωθε τον εαυτό του ακατάλληλο για γάμο οπως έγραψε στα ημερολόγια του. Αυτη ομως παρότι τον αγαπούσε παντρεύτηκε τον Σλεγκελ εναν υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο. Ο Σαιρεν δεν έπαψε ποτέ να την αγαπα κι όταν αυτη επέστρεψε από το ταξίδι μετάθεσης του συζύγου της πηγε να δει τον Κιρκεγκωρ, αλλ’ αυτος λιγο πριν ηταν ήδη νεκρος. Η Ρεγκινε έζησε ως το 1904 κι όταν πέθανε θάφτηκε δίπλα στον Σαιρεν στην Κοπενχάγη.
Η πρώτη συγγραφική του περίοδος,μετα από πολλά άρθρα που έγραψε νεος, ξεκινά με την γραφη δυο σημαντικών του έργων: το 1841 ,η πανεπιστημιακή του διατριβή ” η ιδεα της ειρωνείας με συνεχείς αναφορές στον Σωκρατη” και το 1843 το ” Ειτε-Ειτε”. Πρόκειται για δυο έργα που αναφέρονται σε δυο μεγάλους στοχαστές τον Σωκράτη και τον Χέγκελ, στον οποίο τελευταίο ειδικά ασκεί κριτική. Τον ίδιο χρόνο ,το 1843 ,όταν μαθαίνει για τον αρραβώνα της Ρεγκινε ,γραφει ενα τμήμα του έργου του “Φοβος και τρομος” το οποίο ερμηνεύτηκε ως η προσμονή του Κιρκεγκωρ ώστε μια θεικη πράξη να του φέρει πίσω την αγαπημένη του. Κι ηταν επίσης την ίδια χρονιά που γραφει την “Επανάληψη”, εργο που αναφέρεται σ’έναν νεαρο κυριο ο οποίος εγκαταλείπει την αγαπημένη του.
Εκείνη την περίοδο γράφει επίσης τα ” Φιλοσοφικά ψιχια ,Η έννοια της αγωνίας, σταδια της οδού της ζωης” , εργα που αφορούν την φιλοσοφία του για το πως θ’αντιμετωπίσει κάποιος τις υπαρξιακές του επιλογές και τις συνέπειες της. Όπως επίσης για το αν θα’πρεπε κάποιος ν’αποδεχτει τον Χριστιανισμό η οχι στην ζωή του. Η πιο μετωπική ομως επίθεση κατά του Χέγκελ και της σκεψης του ειναι το έργο του ” Ολοκλήρωση ενός μη επιστημονικού υστερόγραφου στα φιλοσοφικά ψιχια”. Σ’αυτό επιτίθεται κατα του Χεγκελιανου αξιώματος οτι ” η Λογική είναι η Πραγματικότητα και η Πραγματικότητα ειναι η Λογική”
Μεταξύ 1845 και 1846 ο συνεργάτης της σατυρικης εφημερίδας ο” Κουρσαρος” Μελερ δημοσίευσε ενα άρθρο,σαφώς ανεπαρκή και άγνοιας εναντίον του έργου του Κιρκεγκωρ ‘Τα στάδια της Ύπαρξης”. Αμέσως αυτος απάντησε υπερασπίζοντας το έργο του και γελοιοποωντας τον Μελερ,ενω ταυτόχρονα υποτίμησε την εφημερίδα. Ο εκδότης της Ααρον Γκολντσμιντ εξοργίστηκε κι άρχισε να επιτίθεται συνεχώς στον Κιρκεγκωρ κοροϊδεύοντας την εμφάνιση ,την φωνή και τις συνήθειες του. Ο Κιρκεγκωρ απάντησε με άρθρα και το πράγμα τράβηξε πολύ μέχρι να κοπάσει.
Το 1846 ξεκινά μια νέα συγγραφική περίοδο του με το χειρόγραφο του έργου του “Ασθένεια προς Θάνατον”
Ενω η πρώτη συγγραφική περίοδος ήταν επικεντρωμένη στον Χέγκελ ,η δεύτερη επικεντρώνεται στην υποκρισία της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Μπαίνει πλέον σε μια αναζήτηση της σχέσης του ατόμου με τα κοινά. Τοτε γραφει τις” δυο εποχες” κάτι σαν λογοτεχνική ανασκόπηση. Όταν τελείωσε αυτο το είδος κριτικής ,ταυτόχρονα στοχάζεται μεσα απο παρατηρήσεις του την δυσαρέσκειά του για τον μοντερνισμό ,επειδή προωθεί μια άποψη απάθειας για τον κόσμο και την ζωή. Έβλεπε οτι η σύγχρονη εποχή στηριζόταν στην Λογικη κι οχι στο πάθος κι αυτό τον ενοχλούσε. Στράφηκε εναντίον του κομφορμισμού και της πολιτισμικής αφομοίωσης τα οποία όπως έγραψε παράγουν ” ομοιόμορφα ατομα ” κι ένα αδιάφορο κοινο που το ονόμασε ” οχλο”. Υπερασπίστηκε την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα των κοινοτήτων. Υπερασπίζεται το άτομο που απειλείται να πνιγεί απο τον” οχλο”. Θεωρεί οτι η προτεσταντική Εκκλησία της Δανίας τότε βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής κι εξαθλίωσης γιατί έχει χάσει τον δρόμο της και τον πραγματικό χριστιανικό τρόπο ζωής. Ηταν τότε που εισήγαγε το θέμα του “αλματος προς την πιστη”. Την ημέρα της κηδείας του παραλίγο να γίνει σύρραξη κι ο πολυπληθής παρευρισκόμενος κόσμος να πάρει το σώμα του ,γιατι πίστευε οτι ο Κιρκεγκωρ δεν θαθελε να θαφτεί απο την προτεσταντική Εκκλησία. Ευτυχώς με την παρέμβαση του αδελφού του απεσωβηθηκαν τα χειρότερα.
Ως στοχαστής χαρακτηρίστηκε ” Χριστιανός Υπαρξιστής,” ‘Πατέρας του Υπαρξισμου”, ” κριτικος λογοτεχνιας” ,”ψυχολογος”, “ποιητης”, ‘φιλοσοφος”. Οι δυο πιο δημοφιλείς ιδέες του ητσν η “υποκειμενικότητα” και το “αλμα πιστης”. Έγραψε τα μισά σχεδόν εργα του με ψευδώνυμα χαρακτήρων που ο ίδιος δημιούργησε για ν’αναπαραστησει τα στάδια της σκέψης του. Κάτι που μας θυμίζει τον διάσημο επίσης μεταγενέστερο πορτογαλλο ποιητη Φερνάντο Πεσσόα. Ο Κιρκεγκωρ αρνιόταν την ενιαία σκέψη και προτιμούσε την αποσπασματική με διαφορετικό ψευδώνυμο χαρακτήρα.
Χώριζε τα εργα του σε τρία στάδια διαδρομής Σκέψης: την Αισθητική,την ηθική και την θρησκευτική. Στο πρώτο στάδιο ο άνθρωπος “ζει για την στιγμη”.Για την διασκέδαση ,τον ενθουσιασμό των αισθήσεων και την πρόσκαιρη χαρά καθώς αλλάζει εύκολα πορεία συμφωνα με τις διαθέσεις των περιστάσεων. Στο δεύτερο στάδιο κυριαρχεί το πρέπει,το καθήκον κι η “επιλογή του εαυτου” Για να γίνει πιο κατανοητός γι’αυτον τον ” ηθικο ανθρωπο” χρησιμοποίησε το παράδειγμα της θυσίας της Ιφιγένειας. Είπε οτι ο Αγαμέμνων κλήθηκε να θυσιάσει την κόρη του λόγω ηθικού καθήκοντος απέναντι στον Ελληνισμό και για να κάνει καλο στους τοτε Έλληνες.. Για το τρίτο στάδιο ,αυτο του θρησκευτικού,χρησιμοποίησε το παράδειγμα της θυσίαςτου Αβραάμ. Αυτος αποφάσισε να θυσιάσει τον γυιο του γιατί του το ζήτησε ο Θεος . Πρόκειται για την γένεση της πίστης για το ” αλμα πιστης”. Ο Αβραάμ ξεπέρασε το λογικο κι ηθικο στάδιο και έθεσε τον εαυτό του ” σε απόλυτη σχέση με το απόλυτο ” όπως έγραψε.
Κι ενα σημείο αξιοπρόσεκτο πριν τελειώσω. Ανάμεσα στα διάφορα ψευδώνυμα που πήρε ο Κιρκεγκωρ ηταν και κάποια οπως ο ” Βίκτωρ ο ερημίτης ” που είχαν έμμεση σχέση με τον Ανατολικό Χριστιανισμό και την Βυζαντινή Θεολογία ( πχ τον Δαμασκηνό). Καθόλου τυχαίο μιας κι ως ουσιαστικός Χριστιανός που έγινε προς το τέλος της Ζωής του είχε ενδιαφερθεί μάλλον για Ορθοδόξους στοχαστές. Πάντως ήξερε για την αξία του έργου του κι όταν ήταν προς το τέλος της ζωής του στο νοσοκομείο είπε σε φίλους οτι ένοιωθε οτι ειχε συμπληρώσει το έργο του κι επιθυμούσε να πεθάνει. Γι’αυτον είπε ο Βιτκενσταιν οτι” ηταν με διαφορά ,ο πιο εξέχων διανοητής του 19ου αιωνα”. Πραγματικά η προσωπικότητα κι η σκέψη του επηρέασαν καθοριστικά την σύγχρονη διανόηση, οπως θα δούμε και σ’επομενα αρθρα μου.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
See translation
May be an image of 2 people and text
63
23 comments
2 shares
Like

Share

Η συνέντευξη μου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 04.04.2021

Οι απαντησεις μου στις ερωτησεις της Δεσποινας Σαββοπουλου για την σημερινη 4/4/21 συνετευξη μου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Μ’αφορμη τα δυο νεα βιβλια μου για Μοδα και Μοντερνα Τεχνη.
1.Πάντοτε ενδιαφερομουνα για την Μόδα. Ως έκφραση ομορφιάς,στυλ, συμπεριφοράς, προσωπικότητας. Ο Μιτεράν έλεγε οτι χώρα που δεν ενδιαφέρεται για Μόδα έχει χαρακτηριστικά στρατιωτικης κοινωνίας. Ο τρόπος που ντυνομαστε ,η επιλογή των ρούχων που φοράμε στις εκάστοτε περιπτώσεις ,δείχνει την ιδέα που έχουμε ,η θα θέλαμε ναχουμε για τον εαυτό μας . Το ρούχο που φοράμε δειχνει επίσης την σχέση μας με την εποχή μας. Η Μόδα είναι ο καθρέφτης μας αλλά και το πώς μπορούμε να μιλήσουμε για μας. Η Μόδα είναι λόγος ,ειναι γλώσσα για τον εαυτό μας και για την θέση μας στον κόσμο. Η Μόδα είναι κείμενο. Ενα κείμενο δομημένο σε σχέση με την προσωπικότητα μας. Κι αφορά αντρες ,γυναίκες η νέους. Όπως γράφουμε και το ποια είναι η σχέση μας με τους άλλους ,έτσι φοράμε τα ρούχα μας. Κάθε κομμάτι ρουχου που επιλέγουμε για μας είναι ενας τρόπος να γράψουμε κάτι η να μιλήσουμε για μας. Αυτές όλες οι σκέψεις μου ,αλλά κι οι φιλικές σχέσεις που είχα για 30 χρόνια με τον Αζεντιν Αλαια ,μ’ ώθησαν να γράψω την μικρή ιστορία της Μόδας, έτσι ωστε να δείξω την αξία και την σημασία της ,αλλά και την στενή σχέση με την τεχνη στους συμπατριώτες μας. Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο η βιβλιογραφία για την Μόδα στην Ελλάδα . Είναι το πρώτο βιβλίο.
2. Η Μόδα ειναι εφαρμοσμένη Τεχνη. Οι πρώτοι σχεδιαστές μοδας ιστορικα ητσν η καλλιτέχνες η που ονειτευοντουσαν να γινουν. Ο Πωλ Πουρε στην Μπελ Εποκ, ηταν ζωγράφος και είχε σχέσεις συνεργασίας με τον Πικάσο, τον Κοκτω κλπ. Ο Ντιορ το Ιδιο. Όπως κι ο Μπαλενθιαγα η ο Αλαια, για να μιλήσω μόνο ενδεικτικό. Ο Διάλογος τέχνης Μοδας ηταν εξ αρχής συμπορευτικος. Ο εκπληκτικός σχεδιαστής Υβ Σαιντ Λωραν ,εκτός που ο ίδιος σχεδίαζε πανέμορφα ,επίσης συνεργάστηκε με τον Αντυ Γουορχωλ η έκανε collections επηρεασμένες απο τον Μοντριαν ,τον Μπρακ ,τον Πικάσο κλπ. Μόδα και Τεχνη συμβαδιζαν και συμβαδίζουν. Η Μοδα δίδαξε την τεχνη το πως να’ναι κοντά στην καθημερινότητα κι η τεχνη δίδαξε την Μόδα το πως να’ναι δημιουργική μ’εμπνευση κι απαιτήσεις έργου Τέχνης.
3. Η Μόδα μας μαθαίνει ναμαστε επιλεκτικοι και να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Αλλο η Μοδα σαν έκφραση κι άλλο το εμπόριο που θελει να κυριαρχήσει πάνω μας αγοραστικό. Αν ακολουθήσουμε μόνο την αγορά και τις τάσεις της τότε είμαστε εξαρτημένοι. Αν μάθουμε να επιλέγουμε τα της Μόδας με αυτογνωσιακο κριτήριο τότε είμαστε έτοιμοι να χαρουμε τις ομορφιές της Μόδας. Η Μόδα θελει να μας κάνει ελεύθερους κι οχι σκλάβους της αγοράς. Είναι υπόθεση αισθητικής κι οχι τυφλης κατανάλωσης
4.Εγώ προσωπικά ακολουθώ την Μόδα αλλά στα μέτρα της προσωπικότητας μου. Για παράδειγμα δεν θα πήγαινα με σαγιονάρες σ’ενα επαγγελματικο ραντεβού η στην Βουλή γιατί θέλω η Μοδα μου να προσαρμόζεται με την ψυχολογία μου και την αντίληψη που εχω για μενα στην ζωή. Κι αυτό το εφαρμόζω σ’ολους τους τομείς της καθημερινότητας μου. Η τουλάχιστον το προσπαθω.
5.Η Μοδα μπορεί να γίνει στυλ αλλά δεν εγκλωβίζεται μόνο στο στυλ. Το στυλ παλι προσπαθεί να γίνει της Μόδας δίχως να’ναι πάντοτε κάτι επιτυχημένο. Όλα είναι θέμα ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς και την προσωπικότητα μας.
6.Ο Μπωντλαιρ έλεγε οτι στο εφήμερο βρίσκεται το αιώνιο. Που σημαίνει οτι κατι που αγγίζει την μοναδικότητα της στιγμής και την εκφράζει γίνεται διαχρονικο. Αυτο ισχύει σ’όλα τα επίπεδα ζωής. Από την Τεχνη,το ένδυμα ,την Πολιτική ,την οικονομία κλπ. Όταν έχεις εκφράσει την εποχή σου μενεις για πάντα επίκαιρος. Τα ρούχα γισ παράδειγμα του Ντιορ η του Υβ Σαιντ Λωραν τοχουν αυτό . Η τα βιβλία του Ντοστογιέφσκι, η η φιλοσοφία των Ελλήνων κλπ.
7.Ναι οι Σανέλ,Ντιορ,Υβ Σαιντ Λωραν, Γιαμαμοτο, Αλαια μεταξύ άλλων είναι πραγματικά οι αγάπες μου . Ομωε ο σεβασμός μου ειναι τεράστιος για όλους τους δημιουργικούς γιγαντες της Μόδας.
8.Η Μόδα εξ αρχής βρέθηκε αντιμέτωπη με τους δυο εαυτούς της . Τον δημιουργικο και τον εμπορικό. Η μεταξύ τους ισορροπία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Κι αυτο γιατί οι αγορές έχουν πάρει τα ηνία κι ενδιαφέρονται ολο κσι περισσότερο για το εμπορικό μόνο κομμάτι. Πρέπει προσοχή. Γιατί αλλιώς θσ χαθεί το γούστο που έλεγε ο Καντ , απειλείται η αισθητική ως Δημιουργία κι Ωραίο. Κινδυνεύει να γίνει μόνο αγοραστικό μέγεθος.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτης. .
Μοντέρνα τεχνη Σαββοπουλου.
1. Έχουν γραφτεί πολλα για την μοντέρνα τεχνη. Τα περισσότερα εδώ στην Ελλάδα είναι μεταφράσεις από ξένες γλώσσες. Γι’αυτό κι ειναι συχνά δυσνόητα. Επίσης υπάρχουν και τ’αναλογα εγχειρίδια των αρμοδίων καθηγητών της ιστορίας της τέχνης. Κι αυτα έχουν κατι το δυσνόητο γιατί όντας αμιγώς επιστημονικα απευθύνονται κυρίως στους φοιτητές που είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την επιστημονικη ορολογία. Συνεπώς η Μοντέρνα τεχνη αντι να ειναι προσβάσιμη στο πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό κι οχι μόνο στους ειδικούς παραμένει ερμητικη για τους καθημερινούς μη-μυημενους αναγνώστες. Πολλοί ετσι απο αυτούς γυρίζουν την πλάτη τους στην μοντέρνα τέχνη γιατί όπως συχνά λένε κι ακούω ειναι κατι το ” κουλτουριαρικο” που καταλαβαίνουν μόνο οι πολλοι λίγοι. Κι αυτο το θεωρώ άδικο για την μοντέρνα τέχνη που ειναι επαναστατική και στο ξεκίνημα της ήθελε ,ακολουθώντας την θεωρία του Καντ περί διεύρυνσης ,να διευρύνει την κλασσική τέχνη και την Συμμετοχή των πολιτών στην τέχνη της καινοτομίας. Έτσι πηρα την απόφαση να παίξω τον ρόλο ανάμεσα στην επιστημονικη γνωση και το πλατύ κοινό. Φρόντισα να γράψω ενα δοκίμιο που δεν θα έχανε σ’επιστημονικη αλήθεια αλλα ταυτόχρονα θαταν κατανοητό σ’ολους .Ήθελα κι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας να μπ
May be an image of 1 person
ορεί να το καταλάβει. Έτσι χρησιμοποιησα την τέχνη της αφήγησης. Είναι σαν να έγραφα ενα μικρό μυθιστόρημα ως προς το ύφος γραφής. Ειμαι ευχαριστημένος κι ο εκδότης το ίδιο. Θα δούμε πως θ’αντιδρασει και το κοινό
2. Καθε νεο δεν ειναι μοντερνα τεχνη. Η μοντερνα τεχνη εχει συγκεκριμενο χωρο και χρονο. Ξεκίνησε λιγο μετα το δευτερο ήμισυ του .19ου αιωνα με τ
ην βιομηχανικά επανασταση ( αν κι ο ορος Μοντέρνος υπήρχε ήδη σε φθαρμένα λατινικά κείμενα απο τον 5ο με 5ο ηδη αιωνα). Δηλαδή τοτε πηρε τις διαστάσεις ενος concept, μιας ορολογίας. Ντιντερό και κυρίως Μπωντλαιρ της έδωσαν αυτήν την διάσταση. Ειδικά ο δεύτερος την ανήγαγε σε εννοιολογικό ορολογία και την προώθησε ως το εννοιολογικό “μοντελο” της εποχης που ξεκινούσε απο την βιομηχανική επανασταση, δηλαδή απο το 1860-1⁸63 κι έπειτα. Έγραψε Πολλά θεωρητικά και κριτικα κείμενα ο Μπωντλαιρ εισάγοντας τον όρο. Ητσν ο πρωτοπόρος και βαθιά υποστηρικτης αυτης της αντίληψης που έβαζε τις βάσεις ,της προόδου (progress) ,της εξέλιξης και της καινοτομίας. Ει
δικά στην μοντερνα τεχνη που αναφέρομαι στο βιβλίο ,ο Μπωντλαιρ υποστήριξε επίσης την Μόδα, την φωτογραφία τις καρικατούρες ( σκιτσα γελοιογραφίας) και την κριτική τέχνης ως νεα στοιχεία που εμπλουτιζαν την παραδοσιακή τεχνη κι έβαζαν τις βάσεις της Μοντέρνας έκφρασης.
3. Η μοντερνα τεχνη αρχίζει στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιωνα και τελειωνει γύρω μεταξυ 1970 και 1980. Το βασικο στοιχειο της Μοντέρνας τέχνης ειναι ο ρολος της πρωτοποριας ( της avant-garde). Δεν νοείται μοντερνα τεχνη δίχως την επιθυμία καινοτομίας, δίχως την ιδεολογία της καινοτομίας,διχως την ρήξη με το κλασσικό παρελθόν και τις παραδόσεις. Η μοντερνα Τεχνη βασίζεται στο χαρακτηριστικό επίσης της κατανάλωσης.
Η σύγχρονη τεχνη τώρα ,ξεκινά μεταξύ 1970 και 1980 και δεν στηρίζεται παρα στο τέλος της πρωτοποριας ( avant-garde). Δηλαδή ,το πρόβλημα της δεν είναι η επιμονή αναζήτηση της καινοτομίας. Ούτε η ιδεολογία της ρήξης με τις παραδόσεις. Το αντίθετο θέλει νσ συνθέτει παραδόσεις και καινοτομικα ευρήματα και κυρίως ,η σύγχρονη τέχνη βάζει σε ιση μοιρα με την τεχνη ,την αγορά και την επικοινωνία. Με απλά λόγια: ενα έργο συγχρονης τέχνης απο το ξεκίνημα του συγχρονίζεται με την αγορά και την επικοινωνία για να επιτυχει. Θεωρεί υποχρεωτικά και τα τρία μαζι για την επιτυχία. Αν η αγορά

4. Θα βρει στοιχεία για να κατανοήσει ποια ειναι η Μοντέρνα Τέχνη και ποισ η πορεία κι η προσφορά της. Και κυρίως θα μαθει με πολύ απλά και κατανοητό
 δεν στηρίξει και δεν επικοινωνήσει ενα έργο αυτο ειναι σαν ανύπαρκτο. Μόνο η ιδέα της καινοτομικης δημιουργίας όπως ηταν στην μοντερνα τεχνη δεν φτάνει στην διψασμένη για πωλήσεις ,αγορες κι επικοινωνία σύγχρονη τεχνη.
 τρόπο το ποιος ητσν Ο Πικάσο, Ο Ματις , Ο Ντουσαμπ , ο Μπέικον, ο Τζάκσον Πολλοκ, ο Αντρε Μασον, οι κυβιστες ζωγραφοι,οι φωβιστες , ο ντανταισμος ,η αβαντ γκαρντ -,πρωτοπορεια ,το ready made σαν καινούργια τεχνική έκφρασης,μεταξά τόσων άλλων στοιχείων. Γενικώς θα μσθει σίγουρα τις βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά της Μοντέρνας Τέχνης. Κατι που ειναι χρήσιμο για όλους κι οχι μόνο για τους ειδικούς.
5. Η Μοντέρνα Τέχνη πέτυχε ν’απελευθερωσει και να διευρύνει την εικαστική έκφραση απο τα περιοριστικά πλαίσια που έβαζαν οι πρακτικές και λο
γικές των Καλών Τεχνών. Αυτη η απελευθέρωση απο τις παραδοσιακές συμβάσεις εικαστικης έκφρασης επέτρεψε στους μοντέρνους καλλιτέχνες να γίνουν ευρηματικοι ,καινοτόμοι και να δώσουν την δυνατότητα σε πολλούς ανειδίκευτους καλλιτέχνες να εκφραστούν με τελείως αντισυμβατικό κι αντιπαραδοσιακα μέσα έκφρασης. Το κολάζ για παράδειγμα που σήμερα είναι τόσο αγαπητό κι επιτρέπει σ’οσους δεν έχουν μάθει τεχνική σε σχολές να εκφραστούν, ειναι γέννημα της Μοντέρνας Τέχνης . Όπως οι σουρεαλιστικές δράσεις , η χρήση έτοιμων βιομηχανικών υλικών και τόσα άλλα που θα δείτε στο βιβλίο. Χωρίς την Μοντερνα Τεχνη δεν θα υπήρχε η σημερινή ελευθερη κανόνων έκφραση καλλιτεχνών.
See translation

Στο ραδιο της ΕΡΤ "Η φωνη της Ελλαδας" 29.03.21

Οικολογια και ο εαυτος μας.. (Ελεύθερος Τύπος 08.04.2021)

Οικολογια και ο εαυτος μας..
Οι δυο κυρίαρχες αντίπαλες γραμμές στην περιβαντολογικη φιλοσοφια φέρνουν ταυτόχρονα στην πολιτική επιφάνεια δύο αντίθετες προβληματικές γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Η μία η «καπιταλιστική» , που στ’ όνομα των επενδύσεων μπορει να παραβλέψει τον φυσικό πλούτο και το περιβάλλον, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις, στην καινοτομια και τις ιδιωτικοποιήσεις, Κι η άλλη, η «αριστερή», που δεν διαπραγματεύεται την περιβαλλοντική ασφάλεια με τους «κακούς καπιταλιστές», αδιαφορώντ

May be an illustration of 1 person and text

ας ακόμη κι αν μέσω των επενδύσεων θα ‘βρισκαν πολλές θέσεις εργασίας οι μαστιζόμενοι από την κρίση και την ανεργία, κάτοικοι μιας περιοχής.
Η αριστερή οικολογική ευαισθησία είναι ένας μύθος, που προβάλλεται για πολιτικα κι ιδεολογικά οφέλη. Κι αυτό γιατί η φιλοσοφία της οικο-αριστεράς δεν διαφέρε
ι από εκείνη της οικο-δεξιάς. Και συγκεκριμένα: η οικολογική φιλοσοφία και των δύο στηρίζεται στην θέση ότι ο άνθρωπος, μπορεί δια μέσον της Τεχνικής, να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την φύση. Το όφελος όμως αυτό είναι μόνο οικονομο-υλικό, κι όχι αυτογνωσιακό όπως πρέπει να ‘ναι κάθε όφελος που περιλαμβάνει εξωτερική ικανοποίηση (χρηματικό κέρδος κλπ.) κι εσωτερική ηθικά χαρά (η γνώση κι η καλυτέρευση του εαυτού μας). Στο όνομα της Προόδου και της Τεχνικής ανάπτυξης, μέσα από τον θεολογικό μύθο τ
ων επιστημών, όπως έλεγε κριτικά κι ο Νίτσε, επιχειρήθηκε να γίνει πράξη η ιδέα του Καρτέσιου, ότι «ο άνθρωπος μπορεί να γίνει κύριος και κάτοχος της Φύσης».
Η αναζητούμενη ποιότητα ζωής (με ηθικά και ευδαιμονικα οφέλη) μέσα από εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος με την βοήθεια της Τεχνικής δεν πέτυχε το ζητούμενο. Κι αυτό γιατί η Πρόοδος (progress) που στηρίζεται μονο στο στοιχειο της τεχνικής εξειδίκευσης και στην αγοραστική δύναμη, όχι μόνο δεν έκανε καλύτερο τον άνθρωπο, (γενοκτονίες, ρατσισμός, ολοκαύτωμα κλπ) άλλα και προκάλεσε φυσικές καταστροφές (ρυπάνσεις θαλασσών, τσέρνομπιλ, φουκουσίμα, καταστροφές δασών κλπ)
Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως σήμερα και κυρίως μετά από την ναζιστική βαρβαρότητα, άρχισαν να μπαίνουν ουσιαστικα ερωτηματα ως προς το τι ειν
αι πρόοδος, και να χάνεται η «ηθική» της Τεχνικής. Μ ‘αποτέλεσμα να ζούμε πια σε μια εποχή όπου η τεχνική υπάρχει για την αυτοϊκανοποίησή της, κι όχι στην όποια υπηρεσία εσωτερικής καλυτέρευσης του ανθρώπου. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με το δυσάρεστο φαινόμενο αντί να χρησιμοποιούμε την σχέση μας με την Φύση για να μάθουμε περισσότερα για τον Κόσμο και για τον εαυτό μας, να την χρησιμοποιούμε προ
ς οικονομικό-πολιτικα οφέλη. Η «συντηρητική» πλευρά δεν συντηρεί όπως πρέπει τον Οίκο-γη(εξ’ ου και το οικο-λογία) όπως έλεγαν οι κλασσικοί μας πρόγονοι. Ενώ η «προοδευτική» πλευρα , τον έχει μετατρέψει σε πολιτικό εργαλείο για τον αντιπολιτευτικό της λόγο που θα επιφέρει πολιτικα οφέλη. Μόνο που η Φύση μπορεί να τιμωρήσει (τσουνάμι, σεισμοί κλπ) όσους δεν την σέβονται. Όσους δεν μπορούν να δουν την Οικολογία σαν Οικο-σοφία.Δηλαδη σαν ενα μεσο αυτοβελτιωσης ,αυτογνωσιας.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.