Ο joseph Beuys κι η πολιτική ως θεραπεία . 

Η ιστορία έχει δείξει ότι,οποτε εισακούστηκαν ιδέες σοβαρών καλλιτεχνών ,η Πολιτική έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό που την γέννησε, όπως την όρισε ο Αριστοτέλης . Σκοπός της, όχι μόνο να λύνει προβλήματα, αλλά να προβλέπει καταστάσεις η να προτείνει νέους πιο δημιουργικούς τρόπους ζωής.
Νοιώθω ήδη από την πρώτη μου αυτή παράγραφο ότι κάποιοι πολιτικοί μειδιουν με ειρωνική διάθεση για τα λεγόμενα μου .
Κι όμως ας δουν πόσο άλλαξε με τις προτάσεις του ο Αντρέ Μαλρω τον πολιτικοπολιτιστικο χάρτη της χώρας του της Γαλλίας γιατί τον πίστεψε ο Ντε γκολ πούχε κότσια και συνεργάστηκαν ισορροπημένα.
Μια άλλη τεράστια μορφή ανάλογης περίπτωσης είναι κι ο Joseph Beuys, ο γερμανός καλλιτέχνης, που τον γνωρισα καλα ως τον θανατο του ,υπηρξα μαθητης του κι εκανα μαζι του πολλές, διαφορετικων μορφων ,συνεργασιες. Αμεσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αηδιασμένος από την βία των Ναζί ,το ολοκαύτωμα και τις τόσες σφαγές η καταστροφές, βάλθηκε να προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Είδε την πολιτική ως θεραπεία. Ειδε την κοινωνία ως ένα πλαθομενο πολιτικό υλικό. Κάθε τι, από τέχνη, καθημερινότητα,ένδυση,διατροφή, παιδεία, τρόπος ομιλίας, τα πάντα για τον Beuys, ήταν πολιτική. Κι όχι με την κομματικά στενή διάσταση αλλά με την έννοια της συνειδητοποίησης της θέσης του πολίτη στην κοινωνία.
Ο Beuys θεωρούσε την πολιτική ως ένα γλυπτό και τον Πολιτικό ως γλύπτη, δηλαδή ως γόνιμο και δημιουργικό θεραποντα.Που σημαίνει πρακτικά: όπως στο γλυπτό ο γλύπτης ψάχνει να βρει την άριστη μορφή ,Έτσι κι ο πολιτικός πρέπει να ψάχνει το άριστο για τους πολίτες. Να κερδιζει την εμπιστοσύνη τους βγάζοντας τους το Άριστο τους.Και πως θα γίνει αυτό; Δια της μεθόδου της αφα
ίρεσης, της ελαστικότητας και της κινητικότητας .
Ο πολιτικός, όπως ο γλύπτης αφαιρεί τα περιττά της κοινωνίας, οτιδήποτε την κρατά αγγυλωμενη και δύσκαμπτη.
Στόχος του ,δια της αφαίρεσης των περιττών η ελαστικότητα των δομών, των θεσμών και της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτός ο τελευταίος δια της σωστής παιδείας που η κυβέρνηση μπορεί να του προσφέρει, αλλα και των βιωματων του, φτιάχνει μια ελαστική σκέψη, που τον καθοδηγεί στο να’ναι ελαστικος στην ζωή του ,όπως οι πρωταρχικές ελαστογενεις οργανικές μορφές της ζωής.
Δια της ελαστικότητας ο πολίτης κι η κοινωνία γίνονται ευκινητοι. Κι η ευκινησια είναι η βάση της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της αυτογνωσίας.
Ο Joseph Beuys , άλλαξε όλη την τέχνη με τις εγκαταστάσεις του και της Περφορμανς του . Όμως άλλαξε και τον Πολιτικό λόγο.
Εισήγαγε στην πολιτικη τον οικολογικό λόγο, όντας μαζί με λίγους άλλους ο ιδρυτής του οικολογικού κινήματος των πρασίν
ων στην Γερμανία, πριν γίνουν κόμμα. Άλλαξε τις δομές του πανεπιστημίου, ανοίγοντας το κι όχι κλείνοντας το μόνο στους εκλεκτούς του χρήματος. Έβαζε πάντα προτεραιότητα την πνευματική κι εκπαιδευτική Αριστεία.
Συνομίλησε με τον Δαλαι Λάμα από το ξεκίνημα του . Και υπήρξε ίνδαλμα νέων πολιτικών και καλλιτεχνων στην χώρα του και διεθνώς.
Υπήρξε ο ιδρυτής του γνωστού κινήματος Fluxus,του τόσο επαναστατικού σε τέχνη, πολιτική και ζωή, μέσα από την σφαιρική σκέψη προσέγγισης του κόσμου. Γενικώς, ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, που πίστευε βαθιά στην πολιτική ως ύψιστη των τεχνών,όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης, στα ” Ηθικά ” του ” Νικομαχεια”, έδωσε στον κόσμο μια διευρυμένη σκέψη, με κέντρο τον άνθρωπο ,που ο άνθρωπος ταυτόχρονα ενσαρκώνει το σύμπαν. Ο άνθρωπος είναι το μικροσυμπαν .Και σαν τέτοιο πλάθει και πλάθεται.
Αυτές τις ιδέες πρέπει να τις γνωρίζουν οι νέοι μας ,οι πολίτες αλλά κι οι πολιτικοί,αν θέλουν να υπηρετούν την κοινωνία κι όχι τα συμφέροντα των ολίγων και συνήθως ψευτοελιτ.
Κι αυτά που λέω μπορεί να φαίνονται ουτοπικά σε κάποιους, όμως τους ενημερώνω, ότι αυτή είναι η κυρίαρχη σύγχρονη προσπάθεια στις ανεπτυγμένες τουλάχιστον χώρες, που ακόμη υπάρχει και δεν απειλείται ο Πολιτισμός, τ’ανθρώπινα δικαιώματα, οι νόμοι κι κι η Δημοκρατία.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής, εικαστικός.
See translation