“Έκτακτη ανάγκη ” Δημοκρατίας.

Για την αντιμετώπιση το κορωνα-ιου, επιστρατεύτηκαν πολλά μέτρα: από τα υγειονομικά, τα ιατρικά, ως και τα τεχνολογικά.
Τα πρώτα αφορούν τους κανόνες προστασίας των πολιτών στην κοινωνική ζωή και τους τρόπους συμπεριφοράς της καθημερινής ζωής, όπως, μάσκες, ειδικά τζελ καθαρισμού, αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, κλείσιμο μαγαζιών κλπ. Με λίγα λόγια η ήδη γνωστή σ’ όλους μας καραντίνα. Κι ορθώς έγινε, γιατί το πρώτο αγαθό είναι η ζωή και πρέπει να την προστατεύουμε από τον επικίνδυνο κι απρόβλεπτο,κυρίως άγνωστο ως σήμερα, ιό.
Τα Δευτερα, αφορούν τις έρευνες για την θεραπεία του ιου. Οι έρευνες, που όπως συχνά ανακοινώνεται η θά’πρεπε, έχουν εντατικοποιηθει. Και θα εντατικοποιηθουν. Στόχος, η ανακάλυψη του εμβολίου, όπως συμβαίνει και με την γρίπη, έτσι ώστε, να προλαμβάνεται όσο γίνεται, η επέλαση του ιου στο μέλλον. Άλλωστε η ιατρική, έχει ως λόγο ύπαρξης την θεραπεία και οι έρευνες για την ανεύρεση των κατάλληλων φαρμάκων, είναι η ουσία της λειτουργίας της. Όσο προχωρά η Ιατρική επιστήμη, τόσο και μεγαλώνει, η διάρκεια της ζωής.
Τώρα φτάνουμε στα τρίτα μέτρα.

Την χρήση της τεχνολογίας στα πλαίσια της υγειονομικής προστασίας των πολιτών. Χρειάστηκε να βγει σε υπηρεσία το βαρύ τεχνολογικό “πυροβολικό “.Δηλαδη ,στην Αμερικη ,μεσω των νεων τεχνολογιων ,που εφαρμοζονται στα κινητα, μπορουν να εντοπιστουν οι πολιτες που έχουν κορωνα- ιό. Στην Κινα η Τεχνητη νοημοσυνη ειναι πια επισημα εργαλειο παρακολούθησης ” κορωνα-υποπτων”. Χρησιμοποιήθηκε πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας, ως μέθοδος υγειονομικής παρακολούθησης. Οι θεσμικοί σαρωτές που είναι εγκατεστημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, εντοπίζουν ασθενείς με πυρετό.
Στην Ρωσσια ,τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου ,χρησιμοποιουνται ,για την προσταδια υποπτων κρουσματων κορωνα-ιου. Και σ’όλες χώρες ξεδιπλώνονται όλα τα τελευταία συστήματα τεχνολογικής χρήσης στο όνομα της υγειονομικής ασφάλειας.
Κι όμως, πολύ εύκολα η παρακολούθηση του ιού στην Αμερικη μπορεί να μετατραπεί σε παρακολούθηση τρομοκρατών. Η ακόμη πιο χειρότερα: σε παρακολούθηση, οποιων η κυβέρνηση θεωρεί γενικώς ύποπτους αντιφρονούντες. Η ιστορία τό’χει αποδείξει πολλάκις. Η μέθη της εξουσίας δεν έχει όρια.
Όσο για την Κίνα και την Ρωσία ,είναι πια σ’ όλους γνωστό ότι, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για δικτατορικούς σκοπούς.
Με το σύστημα ΑΙ ,οι αρχές μπορουν να γνωρίζουν πια ,μέχρι και τι ψάχνουμε στο διαδίκτυο. Για σκεφτείτε, τι θα γίνει, αν όλες αυτές οι πληροφορίες ενωθούν μέσω της τεχνητης νοημοσύνης; Τεράστιοι είναι πλέον οι κίνδυνοι για την δημοκρατική κι ατομική ελευθερία του πολίτη. Απειλείται ο ιδιωτικός του χώρος. Κι αν αυτό είναι ήδη πραγματικότητα για δικατορικα καθεστώτα, δεν θά’πρεπε να γίνει ποτέ πραγματικότητα για τα δημοκρατικά.
Η Δύση δεν θα πρέπει να γοητεύεται από το αμετρο της κυβερνητικής δύναμης. Η τεχνολογία μοιάζει σήμερα σαν το κουτί της Πανδώρας. Από την στιγμή που άνοιξε δεν ξανακλεινει . Η και να ξανακλεισει γιατι η αναγκη το απαιτησει και παλι κατι θαχει ξεφύγει.
Στο όνομα της υγειονομικής προστασίας δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις πολιτικές μας ελευθερίες που για αιώνες αγωνιστήκαμε να κατακτήσουμε. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε στο όνομα της “εκτάκτου αναγκης” οι υπηρεσίες ασφαλείας, να μην καταργούν οπότε θέλουν, τ’ατομικα μας δικαιώματα. Οι υποστηρικτές της ” δρακοντιας” διακυβέρνησης, θέλουν να εκμεταλλευτούν, την συνθήκη της “εκτάκτου αναγκης”. Κι έτσι να σβήσει η αντιπαράθεση,η διαφωνία,ο αντίλογος που είναι οι κολόνες της Δημοκρατίας.
Αντι να ορεγεται η κάθε μορφής διακυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την σύγχρονη τεχνολογία, προς καταστολή και μείωση της ελευθερίας, το καλύτερο και κρισιμότερο που πρέπει να κάνει είναι να στρέψει τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες γι’ανακάλυψη ,όσο γίνεται πιο γρήγορα, του εμβολίου εναντίον του κορωνα-ιου. Είναι αυτό και μόνον που άμεσα χρειαζόμαστε.
Κι η τεχνολογία να’ναι στα μέτρα του ανθρώπου κι όχι στα πλαίσια της αυτοευχαριστησης της. Γιατί τότε η έρευνα για την έρευνα μετατρέπεται σ’ ένα αυτοκαταστροφικό όπλο, που δεν κάνει καλό στην ανθρωπότητα.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής κι εικαστικός.