Ο Μακρόν κι ο Ντεπαρντιε. (Ελεύθερος Τύπος 28.12.2023)


Ο Μακρόν κι ο Ντεπαρντιε.


Ποιος δεν ξέρει παγκοσμίως τον Ζεράρ Ντεπαρντιε; Σούπερ Σταρ του διεθνούς κινηματογράφου, που εχει παιξει σε τουλάχιστον 200 ταινίες ,μερικές των οποίων μοναδικές, ο Ντεπαρντιε ,τον οποίον συχνά αποκαλούν το εν ζωή "ιερό τερας" του Γαλλικού σινεμά, είναι γνωστός για την αθυροστομια του,τον εκρηκτικό κι απρόβλεπτο χαρακτήρα του και κυρίως για τις προκλήσεις του απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Θαλεγα οτι μόλις νοιώθει την παρουσία αυταρχισμού και καθώσπρεπεισμου δίπλα του αντιδρα κι εκρηγνυται με ( αυτο)σαρκασμό, κυνισμό,ειρωνεια αλλά κι αδιάκριτη επιθετικοτητα.
Με τους καθημερινούς ανθρώπους είναι πιο ευγενικός και φιλικός ίσως γιατί κι ο ίδιος,αυτοδημιουργητος ,μεγαλωμένος σε ορφανοτροφεια ,να νοιώθει οικειότητα λόγω της ταπεινής καταγωγής του.
Πριν χρόνια αρνήθηκε το γαλλικό διαβατήριο και πήρε ρωσικό υπό τις επευφημιες του Πουτιν. Επίσης διατήρησε καλές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα.
Ολ'αυτα και άλλα ανάλογα είναι γνωστά στο Γαλλικό κοινο που τον αποδέχεται όπως είναι και τον λατρεύει. Στην σημερινη όμως εποχη που το mee too, η κουλτούρα wolk και το πολιτικά ορθόν κυριαρχούν, ο χαρακτήρας του Ντεπαρντιε μπορεί κάλλιστα να γίνει στόχος του νεοφεμινισμου. Όπως και έγινε.
Κατηγορίες για " βιασμο" , "σεξιστικη" συμπεριφορά και γενικώς ο θεωρούμενος από τους ακτιβιστές "ματσιστικος" τρόπος συμπεριφοράς του ,ήρθαν σωρευτικα να τον θέσουν υπό δικαστικό έλεγχο κι ανακριτικη διαδικασία. Που σημαίνει ότι η δικαιοσύνη θ'αποφασισει η οχι αν στέκουν οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.
Πριν όμως υπάρξει δικαστική απόφαση κι ενώ οι ανακριτικες έρευνες προχωρούν, ο γαλλικός Τύπος που ελέγχεται πλήρως από την κουλτούρα walk, τον καταδίκασε ως ένοχο. Όλα τα ΜΜΕ σε γενικές γραμμές τον δείχνουν με το δάχτυλο ως το "τερας" για εξόντωση ενώ γνωστό μουσείο αφαίρεσε το κέρινο ομοίωμα του. Η δε υπουργός πολιτισμού βάζει θέμα να του αφαιρεθεί το" παράσημο τιμης" η ύψιστη διάκριση που του έχει αποδοθεί από το γαλλικό κράτος για την τεράστια προσφορά του στα Γαλλικά γράμματα και τέχνες.
Όλοι οι συστημικοι θέλουν να "σκοτωσουν" τον χαρακτήρα Ντεπαρντιε στην Γαλλία προτείνοντας μάλιστα να μην παίζονται οι ταινίες του η να μην ξαναπαίξει σε νέες ταινίες. Ο Ντεπαρντιε αηδιασμένος φεύγει από την Γαλλία .
Να όμως που ως από μηχανής θεός και προσωπικά τον συγχαίρω γι'αυτον εμφανίζεται με λεβεντικο τρόπο ο Εμανουελ Μακρον και φωνάζει αυστηρά να σταματήσει το λυντσάρισμα στον Ντεπαρντιε. Τον αποκαλεί ιερό τερας της Γαλλικής Τέχνης που διαφημίζει με τα έργα του την Γαλλία, ως έναν από τους τελευταίους γίγαντες του Γαλλικού πολιτισμού,κανει κριτικη και διαφωνει ανοιχτα με την υπουργο του και συμπληρωνει: Πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη ο Ντεπαρντιε δεν είναι ένοχος. Δεν είναι ένα ρεπορτάζ( υπό αμφισβητηση) κάποιου δημοσιογράφου που θα σκοτώσει τον Γάλλο σούπερ σταρ.
Η στάση του Μακρόν μάλιστα να επιπληξει και την υπουργό πολιτισμού, φανερώνει μια ελαφρά αλλαγή στην αντιμετωπιση της walk "τρομοκρατιας" που κυριαρχεί σήμερα παγκοσμίως. Οι σοβαροί άνθρωποι, αυτοί που ερευνούν πριν αποφασίσουν χαίρονται για την στάση Μακρόν και τον συγχαίρουν. Είναι όμως και γενικότερα μια υπεύθυνη αντίδραση απέναντι σε μια πολιτιστικη"δικτατορια" αυτήν του πολιτικά ορθόν, αυτην που θέλει κατά παραδοξον τρόπο να προστατεύσει μεν ( ορθως) από βιασμούς την κοινωνία αλλά που ξεχνα να καταγγείλει τους βιασμούς της Χαμας στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
 
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.