Γαλλια: το αδιέξοδο του μεταναστευτικου. (Ελεύθερος Τύπος 21.12.2023)

Γαλλια: το αδιέξοδο του μεταναστευτικου.
 
Ατελείωτες συζητήσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Δευτέρας,διακοπές για διαβουλευσεις, τηλέφωνα Μακρόν σε βουλευτές όχι μόνο του κόμματος του, προσπάθειες διορθώσεων των πιο λεπτών σημείων των υπό αμφισβήτηση άρθρων του νομοσχεδίου, συνεχόμενα μπράβο ντε φερ κι εκβιασμοί, υψηλοί τόνοι και λεξιλόγιο πατριωτικης κρίσης ,προστασία των αδυνατων οικονομικά από τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστερας, και καταγγελίες βιασμών γυναικών από παράνομους μετανάστες που τριγυρνούν στην Γαλλία κατά την δεξιά. Όλα τάχει το μενού σε αυτήν την άγρια κι αδιέξοδο για μέρες συζήτηση για το μεταναστευτικο νομοσχέδιο. Αποτελεσμα: πέρασε μετά από πιέσεις. Το νομοσχέδιο έιχε καταψηφιστει από την βουλή και καμμια πλευρά δεν υποχωρουσε εκτός του Μακρόν που υποχρεωθηκε να γειρει ακόμα λίγο περισσότερο προς τις προτάσεις της Μαρίν Λεπέν. Οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν σαστισμενοι αλλά αποφασισμενοι: κατά 80% θέλουν να φρεναρουν την ξέφρενη μετανάστευση στην χώρα τους.
Παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης οι πολίτες δεν υποχωρούν και φωναζουν: όχι στην παράνομη μετανάστευση,θέλουν ελεγχόμενη μεταναστευση, προστασία της Γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας, ασφάλεια στην καθημερινότητα τους, άνοδο μισθών και οικονομικοπολιτιστικου επιπέδου.
Ποια είναι τα γενικά συμπεράσματα αυτής της" αιματηρης" μάχης στο Γαλλικό κοινοβουλιο;
Ο Μακρόν βγαίνει ηττημένος παρα το οτι με την συμμαχια του με τους "ρεπουμπλικανους" πέρασε το νομοσχεδιο . Η πολιτική του " ταυτοχρονα" συνδιαλεγομαστε με δεξιά κι αριστερά απέτυχε μιας και ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά ψήφισαν τις προτάσεις του. Χρειάστηκε lobbing και υποχωρητικοτητα στο Γαλλικό κοινοβούλιο μιας και αποδείχθηκε ότι είναι μειοψηφία όταν ενωθεί η αντιπολίτευση.
Τι αλλο βγαινει απο αυτην την κατασταση;
Οι δημοσκοπήσεις για ευρωεκλογές δίνουν μόνο 17% στον Μακρον.Το χαμηλότερο ποτέ ποσοστό κυβερνώντος κόμματος.
Η Αριστερά, ως σύνολο διατηρεί την δύναμη της διότι εκμεταλλευτηκε την φιλοισραηλινη πολιτική της Γαλλικής κυβέρνησης,της έκανε σκληρή κριτική και δεν έχασε ως κι αύξησε λίγο τα ποσοστά της. Βέβαια η φιλομεταναστευτικη πολιτική της την φέρνει αντιμέτωπη με την εθνική,αστική Γαλλία που επιστρέφει πιο δυναμική από ποτε με την Μαρί Λεπέν.
Αυτή η τελευταία, βλέπει τα ποσοστά της ν'αυξανονται τόσο ώστε είναι δύσκολο,με τα σημερινά δεδομένα να μην είναι το μεγάλο φαβορί των προσεχών προεδρικών εκλογών. Οι εθνικές της θέσεις, η πρόταση της για ελεγχόμενη μετανάστευση ,η κριτική της στην ευρωπαικη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά και οι αποδεκτες ως τώρα οικονομικές της προτάσεις της δίνουν το 30 με 32% των προθέσεων ψηφων για τις ευρωεκλογές. Αν συμβεί αυτό ο Μακρόν η θα προκηρύξει εκλογές η να μην εκπλαγουμε αν θα βάλει πρωθυπουργό από το κόμμα της μετά τις ευρωεκλογές. Κοντολογίς η Λεπέν είναι προς το παρόν ο μεγάλος νικητής.
Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν στην Γαλλία. Όλα κινούνται στην κόχη του ξυραφιού. Η χώρα βιωνει την μεγαλύτερη ίσως ταυτοτικη της κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα πολιτικά ερωτήματα παραμένουν και περιμένουν απαντήσεις.
 
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.