Οι δύο όψεις του Ιανου

Η επίθεση της Χαμας στο Ισραήλ,η αρωγή που είχε από Χετζμπολαχ Λιβάνου αλλά την στήριξη της από το Ιράν ,όπως και οι μαζικές διαδηλωσεις στηριξης εκατέρωθεν από δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα των παγκόσμιων γεωπολιτικων στρατοπέδων.
Η ως τώρα ισραηλοπαλαιστινιακη κατάσταση που φαινόταν να ειναι ένα διμερές θέμα ,ξαφνικά γίνεται τόπος ιεθνους αντιπαραθεσης δυνάμεων, που χρησιμοποιούν το παλαιστηνιακο ως συνέχιση των ιδεολογικων,οικονομικών, πολιτικών διαφόρων τους.
Από την μια έχουμε δηλαδή τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κι από την άλλη τις αντι-ΗΠΑ χώρες, όπως το Ιράν, την Ρωσία και την Κίνα μεταξύ άλλων. Αν δούμε τις δηλώσεις των Ιρανών ,Ρώσων και Κινέζων Αξιωματουχων θα διαπιστωσουμε ότι είναι με αντι-ΗΠΑ πρόσημο, όπως κι ένα χαρακτήρα αντιπαγκοσμιοποιησης . Όπως επίσης το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας,χώρας του ΝΑΤΟ με ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με Χαμάς κι αλλού είδους ισλαμιστες τρομοκράτες.
Δεν μπορεί άλλωστε ν'αγνοηθει το γεγονός ότι η τρομοκρατική αυτή επίθεση της Χαμάς έγινε λίγο πριν κλείσει η συμφωνία του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία τον βασικό αντίπαλο ( θεολογικά, πολιτικά, οικονομικά) του Ιράν στην Μέση Ανατολή.
Όπως επίσης δεν μπορεί ν'αγνοηθει η εδώ και χρόνια φανερή αντίθεση του Ισραήλ στην απόκτηση ατομικής βόμβας του Ιράν.
Τώρα μετά τα γεγονότα και την πρώτη αντίδραση του ισραηλινού κράτους με βομβαρδισμούς και την αναμενόμενη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στην Γάζα, τι θα ακολουθησει; Πολλοί πιστεύουν ότι οι πυρηνικές καταστάσεις του Ιράν θα χτυπηθουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σίγουρα ο αντι-ΗΠΑ άξονας θ'αντιδρασει. Που μπορεί να φτάσει αυτή η αντιθεση;
Εδώ και καιρό λόγω Ουκρανίας γίνεται συχνά λόγος για πυρηνική αντίδραση Ρώσων αν απειληθουν. Το θέμα της πυρηνικής χρήσης όπλων έπαψε πλέον να είναι ταμπού. Κι ότι μπαίνει στην γλώσσα μπορεί να γίνει πράξη κάποια στιγμή.
Το παλαιστηνιακο αντί να ιδωθει ως ένα τοπικό ζήτημα που μπορεί να λυθεί με ρεαλισμό μετατρέπεται σε άλλοθι ιδεολογικοπολιτικης μάχης μεταξύ των δύο παγκόσμιων στρατοπέδων που αυτήν την στιγμή ανταγωνιζονται. Από την μια οι ΗΠΑ με τον Τεχνοαγνωστικισμο τους ,το πολιτικά ορθόν και την Τεχνολογική τους δύναμη κι από την άλλη ο άξονας Ιράν ( θεοκρατικη δυναμη), η Ρωσία( ένα μίγμα θεολογίας και εθνοταυτοτητας) ,η Κίνα ( Τεχνοαγνωστικιστες με εθνικό προσημο) ,η Βορειος Κορεα ( Σταλινικο καθεστως) ,όπως κι η Τουρκία που παίζει ως συνήθως σε δύο ταμπλό και με την Δύση και με την Ανατολή. Όπου και να στραφούμε βλέπουμε την απειλή των δύο προσώπων του Ιανού.
Που θα οδηγήσει αυτή η νέα αντιπαράθεση με αφορμή την επίθεση της Χαμας; Ελπίζουμε η λογική να ματαιώσει η να αναβάλλει την εδώ και καιρό επικίνδυνη περιέργεια των δύο αντιπαλων στρατοπέδων στο τι θα δώσει μία πυρηνική, έστω και " περιορισμένη,"επίθεση.
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός ,γεωπολιτιστικός αναλυτής.
All reactions:
19Demosthenes Davvetas and 18 others