Κλιματοσκεπτικισμος και μίντια. (Ελεύθερος Τύπος 19.10.2023)

 

Κλιματοσκεπτικισμος και μίντια.




Την προηγούμενη Πέμπτη στην Γαλλία έγινε γνωστό ότι ένας μεγάλος κοινοβουλευτικος συνασπισμός κομμάτων σκοπεύει τον ερχόμενο Ιανουάριο να προτείνει στο Γαλλικό κοινοβούλιο έναν νόμο που σκοπεύει ν'απαγορευει κάθε μορφή κλιματοσκεπτικισμου στα μίντια. Θεωρώντας ως αναθεωρητισμο κάθε ερώτημα περί πραγματικών διαστάσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και των οποίων ανθρωπίνων ευθυνών στην επιβάρυνση του κλίματος, η αναμενόμενη πρόταση νόμου, στην ουσία της στοχεύει την απαγόρευση της δημόσιας συζήτησης για το κλίμα και τις περιβαντολογικες συνέπειες.
Πέρα όμως από αυτό το συγκεκριμένο είναι επίσης η αρχή μιας σειράς μέτρων που ετοιμάζονται για την απόλυτη κυριαρχία μιας "επισημης"αποψης στα μίντια. Κι ο διάλογος με το διαφορετικό που τόσο υποστηρίζεται από τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην διαφορετικοτητα τι γινεται; Όπου μας συμφέρει μονον;
Όταν ο ειδικός επί των κλιματικών θεμάτων σοσιαλιστής υπουργός και καθηγητής ο Κλοντ Αλεγκρ έθεσε κάποια ουσιαστικά ερωτήματα περί ανθρωπίνων επίσης ευθυνών στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής ή φωνή του εξαφανίστηκε. Κι είναι ειδικός και βραβευμένος επιστήμονας περί αυτών των θεμάτων.
Το πρόβλημα όμως δεν ειδικεύεται μόνο στην κλιματική αλλαγή. Πάει πιο μακριά. Έχει να κάνει με την ίδια την Δημοκρατία, την ελευθερία και τον ρόλο των μίντια. Θυμάμαι με τι περηφάνια, όταν πήγα φοιτητής στην Γαλλία κι άρχισα πολύ νέος να γράφω στην εφημερίδα Liberation, οι συνάδελφοι μου κι οι Γάλλοι γενικώς πολυδιαφημιζαν περήφανοι, το δικαίωμα στον αντίλογο και την διαφορετική άποψη ,ως την μεγάλη κατάκτηση του Διαφωτισμού, της Πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας και της προοδευτικής εξέλιξης. Η πασίγνωστη φράση του Βολταιρου " διαφωνώ μαζί σου" αλλά "θα κάνω τα πάντα για ν'ακουστει η διαφορετική σου αποψη" ,ήταν πάντα το σημείο αναφοράς ενός υψηλού επιπέδου πολιτισμού,του Γαλλικού πολιτισμού και των ιδεών του Διαφωτισμού.
Αυτή η αντίληψη μοιάζει σήμερα να υποχωρεί. Έχει αντικατασταθεί από την μια ,μοναδική κι αδιαμφισβητητη κυρίαρχη "αληθεια". Και ο τρόπος για να επιβληθεί αυτή δεν είναι πλέον η γνωστή μας δικτατορία αλλά μια αλλού είδους επιβολή της μέσω της χρήσης των μίντια .
Αυτό τρομάζει περισσότερο. Γιατί κάθε πλειοψηφία θα μπορεί ν'απαγορευει τον αντίλογο από όποιους πιστεύουν κάτι διαφορετικό. Αν περάσει αυτός ο νόμος στο Γαλλικό κοινοβούλιο τότε είναι η αρχή της κυριαρχίας μιας και μονης αντίληψης ενημέρωσης στον κόσμο. Κι η Δημοκρατία η πολυφωνια; Μάλλον σπανίζουν στην σημερινή ζωή.
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός ,γεωπολιτιστικός αναλυτής.