Καρλ Λαγκερφελν(τ.) Ο αριστοκράτης της Αισθητικής.
Ώσπου να συναντήσω τον Καρλ Λαγκερφελντ, ο οποίος ,για να κάνει το ονομα του πιο εμπορικό ,αφαίρεσε το “τ” απο το τέλος και το έκανε Καρλ Λαγκερφελν, πίστευα οτι η μόδα ήταν κυρίως η ικανοτητα του σχεδιαστη να σχεδιάζει ενα ρουχο,το οποίο στην συνέχεια μπορούσε να γίνει μαζική παραγωγή. Ως παραδείγματα είχα παντα τον Κρίστιαν Ντιορ, τον Υβ Σαιντ Λωραν κι άλλους σπουδαίους στην ιστορία της μόδας που έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο να σχεδιάζουν πρωτα το ρουχο πριν στην συνέχεια παρει μορφή και βγει στην παραγωγή. Από τότε όμως που ήρθα σ’επαφη με την μόδα και την αισθητική δουλειάς του Λαγκεφερλν, κατάλαβα οτι υπάρχει και μια άλλη επίσης οδός δημιουργίας, αυτή του στυλιστα, δηλαδή αυτου του δημιουργού που συνθέτει όπως ένας άριστος συνθέτης τα ήδη υπάρχοντα υλικά η ακομη και υλικά που ο ίδιος επιλέγει ως στοιχεία της ενδυματολογικης του γλώσσας. Κατι σαν ενα καλλιτέχνη που δημιουργεί μ’αφορμη την προσωπικότητα και το σωμα αυτου που έχει απέναντι του. Καποιου που αφουγκράζεται την καρδιά και την ενέργεια 9των υλικών του. Φανταστείτε κάποιον που μόλις μπείτε σ’ένα μαγαζί με ρούχα για να ψωνίσετε ,σας υποδέχεται ως ο αρμόδιος υπάλληλος και με μία αστραπιαία ματια σας εχει ψυχολογησει κι ακτινογραφήσει την προσωπικότητα σας. Πρίν ακόμα καλά καλά του πείτε τι θέλετε ,αυτός έχει βρει τι σας αρέσει, τι σας πηγαίνει στο σώμα και στην όλη σας εικόνα και μάλιστα, όταν προβάρετε το ρούχο είστε κατενθουσιασμενοι με την πρόταση του. Ενας συνδυασμός προσωπικής ευφυίας με ικανότητα να πουλά το προϊόν του γοητεύοντας η αν θέλετε “ναρκωνοντας” ,για να χρησιμοποιήσω τον ορο που χρησιμοποιούσαν τοτε οι Αθηναίοι για τον Σωκράτη, τον απέναντι του “πελάτη “, ηταν η προσωπικοτητα του Καρλ Λαγκεφερλν(τ). Πολυμαθής, κοσμοπολίτης ,ευφυής, με εκκεντρικό ντύσιμο, κι ευγενείς αλλα αριστοκρατικους ως τα όρια του σνομπισμου τρόπους ( και κινήσεις) και βεβαίως λαμπερά απρόβλεπτος ,ο “Karl”, όπως κι έτσι ονόμασε την πρώτη του συλλογή, δεν περνούσε απαρατήρητος και κέρδιζε αμέσως την προσοχή των γύρω του. Η εικόνα του με τα μεγάλα άσπρα κυρίως γυαλιά του έμενε, θα έλεγα καρφωνοταν ,στην μνήμη των γύρω του.
Τον γνώρισα στο σπίτι του Αζεντιν Αλαια. Ήταν φίλος και συμμαθητής του Κριστοφ, του συντρόφου του διαχρονικού μου( επι τριάντα αδιάκοπα χρόνια) φιλου Αζεντιν στο Παρισι, οπου ζω κι εργαζομαι αδιαλειπτα απο τα εικοσιδυο μου ως σημερα. Μιλούσε αποστασιωποιημενα στα όρια ενός νταντη σνομπ. Έτρωγε προσεκτικά κι επιλεκτικα. Παρά την αίσθηση ενός αριστοκρατικου χιουμορ που διέθετε, επισης είχε κατι που έμοιαζε με την γνωστή γερμανική αποστασιοποίηση, κάτι που θα λέγαμε στην καθομιλουμένη “ατσαλακωτο” στυλ και υφος. Πάντα όμως στα πλαίσια μιας ευφυούς κι εκτός συνηθισμένων ορίων προσωπικοτητας του. Για να καταλάβετε λίγο τι εννοώ θα σας αναφέρω ενα περιστατικό απο το δείπνο που παρέθεσε ο Αζεντιν Αλαια κι είχα την τιμή και χαρά να παρευρεθώ. Ο Αζεντιν είτε γιατί κατά βαθος δεν συμπαθούσε τον Λαγκεφερλντ, είτε γιατί αντιθέτως τον συμπαθούσε, είτε γιατί απλά εκ φύσεως ήταν πειραχτηρι ,συνήθιζε να πειράζει τον Καρλ. Αυτός ομως ο τελευταίος έδειχνε να αντιμετωπίζει αφ’υψηλου αυτά τα πειράγματα και ν’ αδιαφορεί πλήρως. Γεγονός που είχε κάνει τον Αζεντιν να σκάσει και να θέλει οπωσδήποτε να βρει κάτι που να του ταράξει την ακλόνητη ηρεμία. Έπρεπε λοιπόν να ενοχλήσει και να ταρακουνήσει από την “ατσαλακωτη” θέση του τον Λαγκεφερλντ. Σκαρφίστηκε λοιπόν το εξής: όπως καθόταν( Ο Αλαια) δίπλα του έστρεψε το βλέμμα του έντονα προς ενα σημείο του σακακιού του Λαγκεφερλντ. Καμμία αρχικά αντίδραση από την μεριά του Καρλ. Το γεγονός επαναλήφθηκε πολλές φορές με το πειραχτηρι Αζεντιν να καρφώνει κάθε τόσο επίμονα το βλέμμα του στο συγκεκριμένο σημείο του σακακιού του Λαγκερφελντ. Ώσπου συνέβη το απρόσμενο. Ξαφνικά ο Λαγκεφερλντ γυρίζει μ’ενοχλημένο σνομπισμο το βλέμμα του προς το μέρος του σακακιού που κοιτουσε ο Αλαια και το κοιταξε καπως με διακριτικη ανησυχια. Λεει δε στον Αζεντιν: τι εχω; Τι εχω; Γιατι κοιτας συνεχεια; Υπαρχει καποιο προβλημα στο σακάκι μου και δεν το εχω προσεξει; Ο “αθωος”Αλαια που με το ζόρι κρατούσε τα γέλια του κι ήταν έτοιμος να σκάσει ,του απάντησε “τίποτα…τίποτα…έτσι απλά κοιτουσα”. Καταλαβαίνοντας ο Καρλ οτι μάλλον δεχόταν πείραγμα κι είχε χάσει την περίφημη γαλήνη του γύρισε με αποστροφή το κεφάλι του αλλού σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Κοίταξα τον Αζεντιν κι αυτός είχε ξελιγωθεί στα γέλια. Το περιστατικό αυτό σας το αναφέρω ως ενδεικτικό της προσωπικότητας ενός σπουδαίου προσώπου στην ιστορία της Μόδας που με τους τρόπους ,τα λεγόμενα του και τα ντεφιλε του σημάδεψε καθοριστικά την σύγχρονη μόδα.
Ο Καρλ Λαγκερφελντ, γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Από οικογένεια πλουσίων επιχειρηματιών. Ανατράφηκε με ανέσεις ενω παράλληλα είχε αντισυμβατική προσωπικότητα. Πάντα ήθελε να φύγει απο την προτεσταντική συντηρητική Γερμανία. Ως τα 6 του χρόνια είχε μάθει μόνος του γαλλικα κι αγγλικά. Το 1952 μετακόμισε στο Παρίσι και παθιαστηκε με την Μόδα βλέποντας ενα ντεφιλε του Ντιορ. Δύο χρόνια αργότερα έγινε βοηθός του σχεδιαστή Πιερ Μπαλμεν. Το 1959 πήρε την διεύθυνση του οίκου Ζαν Πατου, το 1964 εντάσσεται στον οίκο Chloe κι εντυπωσιάζει με τα έτοιμα ενδύματα και τα αξεσουάρ, αλλά και τα κομμάτια του που ήταν πολυτελή ,μποεμ, ρομαντικά όπως ο ριζοσπαστισμός της δεκαετίας του ’70. Το 1965 εντάχθηκε στην Fendi κι ασχολήθηκε με την γούνα. Το 1983 εντάσσεται στον οίκο Chanel. Με την προσωπικότητα του έγινε σύντομα διευθυντής και παρέμεινε σ’αυτην την θέση ως τον θάνατο του. Η περιουσία του Λαγκερφελντ υπολογίζεται στα 125 εκατομμύρια δολλάρια. Ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτεχνικος διευθυντής στον κόσμο. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης εστιατορίων, ομάδας μαζορετων αλλά είχε και το δικό του εμπορικά σήμα βοτκας. Τ’αγαπημενα του μοντέλα,αυτά που ο ίδιος πίστευε οτι εξέφραζαν το στυλ της Chanel, ήταν μεταξύ άλλων η Vanessa Paradis, η Kirshten Stiouart, η Delevin….
Ήταν γνωστός για την ωμή ,”απρεπη” γλώσσα του η οποία συχνά προκαλούσε διαμάχες. Είχε πει για παράδειγμα δημόσια για την Πιπα Μιντλετον ( αδελφή της Δούκισσας του Κειμπριτζ) οτι δεν του άρεσε καθόλου η “φατσα ” της κι οτι θα’πρεπε να δείχνει μόνο την πλάτη της. Ενώ είχε αποκαλέσει την τραγουδίστρια Αντελ “χοντρη”, την δε Μεριλ Στριπ “φτινιαρα”. Είχε διαμάχη με τους φιλόζωους ακτιβιστές γιατι χρησιμοποιούσε γούνες. Στην προσωπική του ζωή δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του, διατηρώντας μάλιστα πολυετή δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασιε.
Ήταν γνωστός για την λατρεία που είχε στην διάσημη γάτα του την Choupette. Της είχε ανοίξει μάλιστα λογαριασμό στο διαδίκτυο ,όπου και την ακολουθούσαν πάνω απο 100000 ακόλουθοι στο Instagram. Της είχε προσωπικό βοηθό για να την περιποιείται,να την χαϊδεύει, να της φοράει κολάρα με διαμάντια εκατομμυρίων και να φροντίζει ώστε να’ναι πάντα παρούσα στις επιδείξεις μόδας της Chanel. Είχε μάλιστα ο ίδιος δηλώσει οτι θα παντρευόταν την γάτα του αν ήταν νόμιμο.
Ο Καρλ Λαγκερφελντ έφυγε απο την ζωή στις 19 Φεβρουαριου του 2019 στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού, μετά απο μια μακρά περίοδο ασθένειας. Δεν ήθελε να ταφεί υποστηρίζοντας οτι ήθελε απλά να χαθει” όπως τα ζώα του παρθένου δασους”. Αποτεφρωθηκε. Κι όπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde ,είχε ζητήσει να μοιραστεί η τέφρα του σε 3 μέρη. Ενα μέρος τοποθετήθηκε με αυτήν της μητέρας του. Ενα άλλο με την τέφρα του Ζακ ντε Μπασε του συντρόφου του. Και το τρίτο μέρος δόθηκε στην οικογένεια του συντρόφου του. Η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Και μεγάλα ονόματα έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια. Οι μουσες του Πενελοπε Κρουζ, Μονικα Μπελουτσι, Κλοντια Σιφερ συμμετείχαν συγκροτημένες στην επίδειξη μόδας που διοργάνωσε ο οίκος Chanel ως αφιέρωμα στην διαδρομή του. Η προσωπική του περιουσία την στιγμή του θανάτου του (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) με την διαθήκη του μοιράστηκε στην πολυαγαπημένη του γάτα και στον 11χρονο βαφτισιμιο του. Ωστόσο το θέμα της Διαθήκης παραμένει νομικό ζήτημα που πρέπει να λύσει η ομάδα Λαγκερφελντ καθότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές δικαίου μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών νόμων. Ειδικά για το αν μπορεί να’ναι κληρονόμος ενα κατοικίδιο ζώο. Η ζωή και οι ενδυματολογικές προτάσεις του τρομερού Καρλ Λαγκερφελντ έγιναν και παραμένουν ενα μυθιστόρημα με πολλές πάμπολλες αναγνώσεις.
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

40
6 comments
3 shares
Like
Share