Η εξέγερση μεσα από το fb .
Η κινητοποίηση των ” κίτρινων γιλεκων” ισως να μην είχε τόσο γρήγορη κι άμεση επιτυχία αν δεν υπήρχε το fb. Πριν είκοσι ακόμη χρόνια για να μπορέσει κάποιος ν’αγγιξει ένα μαζικό κοινό , έπρεπε να περάσει μέσα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης . Έτσι ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορούσε ναχει σημαντικό έλεγχο κι εξουσία στην πληροφόρηση. Χαρις όμως στο Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα ,το ολιγοπώλιο της ενημέρωσης έσπασε και βιώνουμε την δυνατότητα σήμερα της πολλαπλής επικοινωνίας. Φτανει για παράδειγμα μια ανάρτηση κάποιου στο φβ για να κινητοποιηθούν άμεσα οι μάζες . Με συνέπεια την αποσταθεροποίηση των ελίτ και την πολιτική κινητικότητα.
Ο ίδιος ο Μακρον είχε χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική όταν διεκδικούσε την προεδρία . Κι είχε βοηθηθεί καθοριστικά. Τώρα το σύστημα αυτό γύρισε εναντίον του . Φυσικό ήταν άλλωστε. Το ανώνυμο αλλά ταυτόχρονα συγκεκριμένο πλήθος της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων , άπεφυγε το “τείχος” των παραδοσιακών ΜΜΕ που ο Μακρον κι οι πιο ακραίοι οπαδοί του Πολιτικα ορθον είχαν υψώσει ,ελέγχοντας το απόλυτα, και μπόρεσε να κάνει θεατο ένα πραγματικό πολιτικοκοινωνικό πρόβλημα που ο Μακρονισμος κι η εξουσία του κρατούσαν κρυφό μακριά από την πλατιά ενημέρωση του κόσμου. Τα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης μπόρεσαν να δείξουν και να εκφράσουν μια βαθιά οργή του λαού που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Κατάφεραν να δημιουργήσουν το κίνημα των “κίτρινων γιλεκων”. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: πέρα από την ανάδειξη των προβλημάτων ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να τα λύσει; Δύσκολο κάποιος ν’απαντησει με βεβαιότητα . Η ιστορική όμως εμπειρία λέει οτι συνήθως μετατρέπονται σε πολιτικους οργανισμους που γίνονται παραδοσιακά κόμματα . Ο χρόνος θα δείξει αν θα γίνει κάτι τέτοιο και με τα ” κίτρινα γιλέκα”. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ χάνουν σιγά σιγά πολύ από την γνωστή δύναμη τους. Δεν μπορούν πια να ελέγχουν απόλυτα την κυκλοφορία των ιδεών όπως πάντα έκαναν. Άλλωστε οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι πια κυτουν περισσότερο You Tube παρά τηλεόραση , η πάλι ενημερώνονται περισσότερο από το φβ παρά από τις παραδοσιακές εφημερίδες. Πριν είκοσι χρόνια ακόμη , οι αρχισυντάκτες του τύπου παρακολουθούσαν τα συμβάντα από τα πρακτορεία τύπου. Τώρα κυτουν fb η twitter και βάζουν τους δημοσιογράφους να τα ακολουθούν , έτσι ώστε να προσαρμόσουν προς τα εκεί τα άρθρα τους. Έχουν περάσει από τον ρόλο του δημιουργού της ατζέντας σ’αυτον του κυνηγού των τάσεων. Θα μπορούσε κάποιος τολμηρός αναλυτής να πει ότι τα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης αλλάζουν την ιστορία της ανθρωπότητας όπως παλαιότερα έκανε η τυπογραφία. Για παράδειγμα: οι αναγνώστες ενός βιβλίου μπορούσαν ναχουν ένα καλό αριθμό αναγνωστών . Με το fb τώρα οι αναγνώστες πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα . Ο Ουμπέρτο Εκο έλεγε ότι είναι αναπόφευκτη η εξέλιξη μέσω των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης . Απλά πρέπει όσο μπορούμε να ελέγχουμε την ακρίβεια της πληροφόρησης.
Είτε το θελουμε είτε όχι , αυτή η δεδομένη πια κατάσταση θα συμβάλλει καθοριστικά και στην αλλαγή αλλά και στην αταξία .
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητης φιλοσοφίας της τέχνης , ποιητής, εικαστικός.