Ασία: Το νέο κέντρο της παγκόσμιας απειλής
Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές βδομάδες το ψυχολογικό μπραντεφέρ μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Ο νεαρός δικτάτορας Kim Jong-un της Βόρειας, με τις πυρηνικές λεκτικές του απειλές (που συμπεριλαμβάνουν και Ιαπωνία και ΗΠΑ) μοιάζει ανεξέλεγκτος, κάτι που κάνει τους αντιπάλους του να’ναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο (οι Ιάπωνες ανέπτυξαν αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ στις μεγάλες πόλεις).
Βέβαια όπως λένε οι ειδήμονες η έλλειψη πυρηνικής νανοτεχνολογίας δεν επιτρέπει στην Β. Κορέα ν’αγγίζει με τα όπλα της την καρδιά της Αμερικής. Άλλωστε θα’ταν αυτοκτονικό να το κάνει και το ξέρει. Όμως μπορεί να επιτεθεί σε Ν.Κορέα και Ιαπωνία. Κι αυτό γιατί κατά την πάγια τακτική του σταλινικού κράτους, η όξυνση της έντασης, βοηθά να κερδίσει εκ νέον την δυνατότητα διαλόγου με τις Η.Π.Α.. Αυτό έκαναν κι ο παππούς κι ο πατέρας του νεαρού βορειοκορεάτη δικτάτορα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί όσο οι δύο προηγούμενοι ηγέτες της Β.Κορέας έβαζαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πυρηνικά τους όπλα, άλλο τόσο το αποκλείει ο σημερινός. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αμερική, στα πλαίσια της προστασίας των συμμάχων της (Ιαπωνία, Ν.Κορέα), αλλά κι ακόμη, στα πλαίσια του να ζορίσει την Κίνα πλησιάζοντας στα σύνορά της, ν’αυξάνει συνεχώς οπλικά την παρουσία της στην περιοχή. Τελευταίας τεχνολογίας όπλα και αύξηση στρατευμάτων έχει διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό.
Το γεγονός αυτό δυσαρεστεί κατ’αρχήν τον δικτάτορα Kim Jong-un. Νοιώθει να απειλείται. Η οικονομία της χώρας του ασφυκτιά κι η φτώχια του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Ο χαρακτήρας του μοιάζει να μην είναι ήρεμος κι αυτό δεν τον βοηθά. Θέλει το νεαρόν της ηλικίας του ν’ αποδείξει στους παγκόσμιους στρατηγούς και στον λαό του ότι είναι ικανός να υπερασπίσει την πατρίδα.
Άρα η ρητορική του βοηθά στην εσωτερική του εικόνα. Ταυτόχρονα, η παρουσία των Η.Π.Α. ενοχλεί την Κίνα, η οποία ως τώρα στηρίζει το καθεστώς της Β. Κορέας. Είναι η εμπροσθοφυλακή της στην περιοχή. Κρατά έτσι σ’ απόσταση τους αντιπάλους της. Τί θα γίνει όμως αν ξεσπάσει πόλεμος;
Το σταλινικό καθεστώς θα καταρρεύσει. Κι άπειροι βορειοκορεάτες μετανάστες θα μπουν στην Κίνα. Αυτό θα της δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, όπως και ότι με την βορειοκορεάτικη κατάρρευση θα πλησίαζαν οι Η.Π.Α. τα σύνορά της. Η Κίνα απειλείται σήμερα διπλά στην περιοχή από τον ιστορικά διαχρονικό εχθρό της, την Ιαπωνία (πρόσφατα μ’ αφορμή την διεκδίκηση νησιών στη θάλασσα της Κίνας) και από την Αμερική. Δεν θέλει να πιεστεί διπλά. Γι’ αυτό και φροντίζει συνέχεια να ηρεμεί το νεαρό βορειοκορεάτη δικτάτορα, οι κινήσεις του οποίου δεν την βοηθούν. Δεν συμβάλλουν στην ηρεμία της περιοχής, στην οποία τις τελευταίες βδομάδες, η κατάσταση αρκετές φορές έφτασε στα όρια του ανεξέλεγκτου.
Κι αυτό είναι κίνδυνος. Η Ασία σήμερα είναι μία δύσκολη, περίπλοκη περίπτωση, επικίνδυνη για να γίνει εστία ενός νέου διεθνούς πολέμου, με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.
Δημοσθένης Δαββέτας