Συνάντηση με τον Αλάν Ζουπέ (Ελεύθερος Τύπος 17.10.2013)

Συνάντηση με τον Αλάν Ζουπέ

     Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο Μπορντώ στο διεθνές φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου για να στηρίξω την συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών Γ.Λάνθιμου και Α. Τσαγγάρη. Πέρα από δημιουργικά ευχάριστη ατμόσφαιρα, είχα την χαρά να μιλήσω αρκετά με τον πρώην πρωθυπουργό Γαλλίας, ιδρυτή του κόμματος UMP και σήμερα δήμαρχο του Μπορντώ Αλάν Ζουπέ. Η συγκυρία της συζήτησης μας ήταν ιδανική γιατί έπεφτε ακριβώς στις στιγμές που το κόμμα του, αυτό της σημερινής αντιπολίτευσης στην Γαλλία, διαπερνάται από άγρια μάχη εξουσίας.

Φεύγοντας ο Σαρκοζί άφησε χώρο να φανούν οι κύριες τάσεις διαδοχής του. Η πρώτη εκπροσωπείται από την επί προεδρίας του Πρωθυπουργού του Αλάν Φιγιόν. Έναν κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή, που θέλει την χώρα του πρωταγωνιστή στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών συγκυριών. Η δεύτερη εκπροσωπείται από τον σημερινό γραμματέα του κόμματος, τον Φρανσουά Κοπέ, τον πιο «σαρκοζικό» από όλους, με φήμη πολιτικού «γκάγκστερ» και ροπή στον λαϊκισμό, μιας και δεν διστάζει να παίζει αντι-ισλαμικά  για να μπει στους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς. Η τρίτη εκπροσωπείται από τον Αλάν Ζουπέ, ο οποίος θα ήταν στην θέση του Σαρκοζί ως φυσικός διάδοχος του Σιράκ (ήταν το αγαπημένο του παιδί και Πρωθυπουργός του), αλλά λόγω οικονομικών κομματικών σκανδάλων(τα χρεώθηκε ως γραμματέας του κόμματος και ας μην το έκανε προσωπικά), άφησε τον χώρο για να γίνει πρόεδρος ο Σαρκοζί.

Από τις τρεις αυτές τάσεις οι δύο πρώτες είναι εδώ και καιρό σε άγριο μεταξύ τους πόλεμο. Προσπαθώντας να ελέγξουν το κόμμα, χρησιμοποίησαν όχι και τόσο νόμιμα μέσα. Και συγκεκριμένα ο Κοπέ, ο οποίος κατηγορήθηκε από την επιτροπή εκλογικής δεοντολογίας, ότι αφαίρεσε ψήφους από περιφέρειες. Παρ΄ όλα αυτά έγινε γραμματέας γιατί ο Φιγιόν, έβλεπε ότι το δεξιό εκλογικό σώμα ήταν δυσαρεστημένο από την αδελφοκτόνα μάχη. Πριν μία εβδομάδα ο Φιγιόν σε συνέντευξη του, λίγες μόλις μέρες μετά την αθώωση Σαρκοζί από σκάνδαλο Μπετανκούρ, (και βέβαια ορατή την επιστροφή του πλέον) δήλωσε ότι  είναι «ο καλύτερα τοποθετημένος» λόγω της θητείας  του ως Πρωθυπουργός για να γίνει Πρόεδρος το 2017. Ο Φιγιόν λοιπόν εναντίον όλων. Απέναντι σε αυτή τη διαμάχη, ο Αλάν Ζουπέ, παίζει το χαρτί του ηθικού εγγυητή ως ιδρυτής του κόμματος. Οι λίγες, εύστοχες και έξυπνες παρεμβάσεις του έδωσαν το όνομα «σοφός» μεταξύ του κοινού. Συνεχιστής των ιδεών του Σιράκ στο Γκωλικό όραμα, ο ευρωπαϊστής Ζουπέ, πιστεύει στην Ευρώπη των Εθνών και όχι στην διάλυσή τους για να αμερικανοποιηθεί η Ευρώπη. Δίνει μεγάλη προτεραιότητα στον πολιτισμό(δημιουργώντας διεθνή φεστιβάλ ενεργοποιώντας τους δημιουργούς, πολλαπλασιάζοντας τις συναντήσεις τους με πνευματικούς ανθρώπους), και είναι σκληρός για τους παράνομους μετανάστες. Κυρίως όμως είναι θερμός φίλος, της Ελλάδας, μου μίλησε με θαυμασμό για το κουράγιο Πρωθυπουργού και Ελλήνων στην κρίση και δείχνει πανέτοιμος μέσα από την ήρεμη δύναμη και την καθημερινή αλλά όχι υπερ-συγκεντρωτική, υπέρ-παρουσία του στην πολιτική ζωή, να γίνει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας το 2017.

Δημοσθένης Δαββέτας