Πράσινος δογματισμός και Μακρόν. (Ελεύθερος Τύπος 08.02.2024)

Πράσινος δογματισμός και Μακρόν.


 



Θεωρητικά οι οικολόγοι κι οι αγροκαλλιερητες, οι αγρότες με πιο απλά λογια, θαπρεπε να βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο προστασίας του περιβάλλοντος. Θαπρεπε να δίνουν κοινό αγώνα για την φροντίδα της Φύσης και την ποιότητα ζωής. Θαπρεπε......
Να όμως που δεν είναι έτσι. Στις τελευταίες και πρόσφατες ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις κι ειδικά στην Γαλλία που τα έζησα από κοντά τα γεγονότα, οι αγρότες κι οι οικολόγοι στάθηκαν απέναντι ο ένας με τον άλλον ως αντίπαλοι. Που οφείλεται αυτό το παραδοξο; Γιατί περί παραδόξου ακούγεται λογικά.
Ας το δούμε.
Οι πράσινοι εδώ και κάποια χρόνια θεωρούν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής οφείλεται το ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός των μηχανισμών της παραγωγής. Που σημαίνει ότι πχ κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες, η οι ποσότητες που πρέπει να παράγονται η τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται , η χρήση κάποιων φυσικών προϊόντων ( πχ γάλα τυρί,κρέας κλπ)κλπ, ενοχλούν το περιβάλλον με τον τρόπο που γίνονται.
Από την άλλη οι αγρότες έχουν μια " οργανικη"σχεση με την γη , είναι η "μητερα" τους το σπίτι τους ,η ταυτότητα τους. Δεν δέχονται μαθήματα γιατί γνωρίζουν την γλώσσα και τα μυστικά της γης ,έχουν αυτήν ιδιαίτερη επικοινωνία που στερούνται όλοι οι άλλοι.
Πως θα δεχτούν λοιπόν τα οποία μέτρα τους προτείνει " η πράσινη αναπτυξη", οι οικολόγοι, οι οποίοι δεν έχουν καμμια σχέση με την γη κι ίσως κάποιοι από αυτούς ναχαν κάποιον παππού αγρότη. Οι περισσότεροι είναι σε γραφεία κι αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικα και θεωρητικά το θέμα ενώ οι αγρότες βιωματικά.
Αυτοί οι τελευταίοι δεν αρνούνται τον οποιονδήποτε εκσυγχρονισμο. Όμως δεν θέλουν στο όνομα του να πεινάσουν,να ξεριζωθουν, δεν θέλουν να ζουν με 800 ως 1000 ευρώ τον μήνα, ούτε να θεωρούνται υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής επειδή τους θεωρεί μια πλευρά η πιο παγκοσμιοποιημενη της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης. Εξ ου κι ο ξεσηκωμός. Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα μείωσης ποιότητας ζωής στους αγρότες. Κι έφτασαν στα όρια τους.
Το πρόβλημα αυτό πρέπει να το αντιλήφθηκε ( έστω και σαν τακτική στρατηγικης) ο Γάλλος πρόεδρος και με τις πρόσφατες αποφάσεις του γύρισε προς το παρόν την πλάτη του στους οικολόγους και έβαλε στην άκρη προς το παρόν το σχέδιο της πράσινης ανάπτυξης.
Επίσης έγινε πλέον κατανοητό ότι πίσω από τον πράσινο δογματισμό κρύβεται ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει την απο-αναπτυξη, που μάχεται την οικονομία της αγοράς, που είναι δυσπιστο στις τεχνολογικές καινοτομίες. Άρα γίνεται κατανοητό ότι οι αγρότες είχαν σοβαρές αιτίες να ξεσηκωθουν. Ο δε Μακρόν ορθά έπραξε να τους ακούσει και να δικαιώσει τα βασικά τους αιτήματα .


Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής ,εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.