Διεθνή διάσκεψη για την Γάζα. (Ελεύθερος Τύπος 16.11.2023)



Διεθνή διάσκεψη για την Γάζα.   


Εδώ κι ένα μήνα στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, στα ραδιόφωνα η τις τηλεοράσεις το κυριαρχον θέμα είναι ο πόλεμος Ισραηλ-Χαμας. Οι πολιτικοί δε των παγκόσμιων δυνάμεων έχουν το ισραηλοπαλαιστινιακο ζήτημα ως προτεραιότητα.
Κι όμως πρόκειται για μια τοπικη διαμαχη σε μια έκταση γης των 365 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν επίσης σοβαρά ζητήματα στο Καραμπάχ όπου οι Αζεριοι το πήραν από τους Αρμένιους εκτοπίζοντας τους 120000 κατοίκους τους και σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς . Όπως ακόμη,μεταξύ άλλων, υπάρχει κι ο πόλεμος αυτός στην Ερυθραία που είχε 500.000 νεκρούς το 2022.
Αντί να γίνει όμως λόγος γι'αυτα τα θέματα η προσοχή είναι στραμμένη στην Μέση Ανατολή. Γιατί άραγε αυτό να συμβαινει;
Αυτό συμβαίνει γιατί η ισραηλοπαλαιστινιακη σύγκρουση βρίσκεται στην καρδιά των κατηγοριών των χωρών του " Συνολικου Νοτου" εναντίον των Δυτικών μεγάλων δυνάμεων.
Από την αρχή του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα από ην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 οι χώρες του " συνολικού Νοτου" ( Κίνα ,Ρωσία, Αφρική,Λατινική Αμερική κλπ) κατηγόρησαν τους Αγγλοσαξωνες για πολιτική δύο ταχυτήτων. Τους κατηγορεί για δύο μέτρα και δύο σταθμά ειδικά στο θέμα του Ισραήλ ,όπως υποστηρίζουν,το οποίο δεν σεβάστηκε ποτέ τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1950 και δεν τιμωρήθηκε ποτέ γι'αυτο. Οι Δυτικοί κατηγορουνται ότι έκαναν τα πάντα για μια ασφαλή ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ενώ αδιαφορησαν για την ίδρυση παλαιστινιακου κράτους. Αυτό νοιώθουν οι Αραβικές Χώρες, οι Αφρικανικές η αυτές της Νότιας Αμερικής. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβώς έτσι η αίσθηση αδικίας κυριαρχεί. Ως κι η βασίλισσα της Ιορδανίας δήλωσε ότι η Δύση έχει συμπάθεια μόνο για τα θύματα των ισραηλινων κι όχι για αυτα των παλαιστίνιων . Απέναντι στην τρομοκρατική πράξη της χαμας της 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ αντέδρασε με υπερβολή πέφτοντας στην παγίδα που του έστησε η Χαμάς. Δηλαδή στην παγκοσμιοποιηση του προβλήματος μιας κι οι εικόνες με τα μικρά παιδιά στην Γάζα έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Ως τακτική ο διαχωρισμός της Γάζας στα δύο είναι ωφέλιμος για το Ισραήλ μιας και θα μπορεί να χτυπήσει σπιθαμή προς σπιθαμή τους άντρες της Χαμάς. Όμως μετά από αυτό ποια είναι η στρατηγικη; Ποιος θα διοικήσει την λωρίδα της Γαζας; Αγνωστον προς το παρόν.
Ο παγκοσμιος αντίκτυπος αυτού του πολέμου δεν είναι υπέρ ούτε του Ισραήλ ούτε υπερ της Δύσης. Το εβραϊκό κράτος επανήλθε στο σημείο που βρισκόταν στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.
Επίσης λόγω του κλίματος ακυρώθηκαν όλες οι συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου. Το ίδιο αδρανοποιηθηκε ο οικονομικός διάδρομος μεταξύ Ινδίας,Εμιράτων,Σαουδικής Αραβίας,Ιορδανίας,Ιταλίας,Ισραήλ που με πομπωδες υφος ειχε ανακοινωθει απο τον Νετανυαχου. Οι δε Δυτικές κοινωνίες είναι διχασμένες εσωτερικά γι'αυτον τον πόλεμο.
Ποια λύση λοιπον;
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει μια παγκόσμια συνδιάσκεψη μεταξύ των 5 μονίμων μελών του συμβουλίου Ασφάλειας ,του Ισραήλ και των Αραβικών κρατών που αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του.
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.