Η θεσμική Μαρί Λεπέν. (Ελεύθερος Τύπος 20.07.2023)



Η θεσμική Μαρί Λεπέν.     


Τώρα που πέρασε κάπως η θύελλα των εξεγέρσεων,των διαδηλώσεων και των καταστροφών στην Γαλλία ( για να επανέλθει τον Σεπτέμβριο, θυμηθείτε με) είναι καιρός, μετά την ανάλυση που ήδη έκανα για τον Μελανσον, να κάνω και την ανάλυση μου για την Μαρί Λε Πεν.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των πολιτικοκοινωνικων αντιδράσεων ,η βουλευτής της περιοχής Pas-de-Calais παρέμεινε και παραμένει πολύ διακριτική.
Την επόμενη του προσφατος δράματος του θανάτου του νεαρού Nahel στην Γαλλία η Μαρίνα Λε Πεν δεν βγήκε ούτε σε ραδιόφωνο ούτε σε τηλεόραση να κάνει βαρυγδουπες δηλώσεις. Μόνο μία γρήγορη κουβέντα όταν ήταν στο κοινοβούλιο στο κανάλι BFMTV.
Και τι εκανε;
Ανέβασε ένα tweet την επόμενη των επεισοδίων όπου κατηγόρησε αφ'ενος την γαλλική κυβέρνηση ότι με την αντι-θεσμικη της στάση ( δεν ακούει την αντιπολίτευση πλειοψηφία στο κοινοβουλιο) οξύνει τις συγκρούσεις, αφετέρου τον Μελανσον ότι καλεί σε αταξία και βία.
Πόσο διαφορετική στάση από αυτήν που κράτησε στα φοβερά επεισόδια των γαλλικών προαστίων το 2005 όταν τότε, ευρωβουλευτή η ίδια, ζήτησε από την γαλλική κυβέρνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο!!!.
Από τότε πέρασαν 4 προεδρικές εκλογές στις 3 των οποίων η ίδια υπήρξε υποψήφια. Τα λόγια της πλέον ειναι μετρημένα. Την σκληρή δεξιά πολιτική την έχει αναλάβει ο Ζεμουρ. Και κάποιες φορές ο πρόεδρος του γκωλικου κόμματος ο Έρικ Τσιοτι. Η Λεπέν μένει στον θεσμικό της ρόλο και δεν συμμετείχε ούτε και στις διαδηλώσεις.
Επιμένει να κάνει την θεσμική της κριτική στις δηλώσεις η πράξεις του Μακρόν και στον ρόλο του Μελανσον τον οποίο ευθέως κατηγορεί για ηθικό υποκινητη "δολοφονικων" συμπεριφορών οι οποίες οδηγούν σε "ανατροπή της δημοκρατικής τάξης". Υποσημειωνοντας έτσι έμμεσα την δική της δημοκρατική ευταξια.
Ταυτόχρονα, καταδικαζοντας την βία, ζήτα από τον Γάλλο πρόεδρο, να καλέσει στο προεδρικό τα κόμματα της αντιπολιτευσης και να συζητήσει μαζί τους προτεινόμενες λύσεις για έξοδο από την κρίση. Αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερευσουν και ο Μακρόν θ'αναγκαστει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Όλη αυτή η στάση της Λεπέν στηρίζεται στην νεα της στρατηγική που είναι να πάρει απόσταση από τα θερμά γεγονοτα δίχως να τα αγνοεί και έτσι να συμπεριφερεται χτίζοντας την προεδρική της εικόνα. Η ελεγχόμενη σιωπή και το όλο και πιο σπάνιο των δηλώσεων της δίνουν έμφαση περισσότερο στις θεσμικές της πράξεις. Όσο για την " βρωμικη" δουλειά της καθημερινής μιντιακης παρουσίας την έχει αναθέσει στον εδώ κι ένα χρόνο πρόεδρο του κόμματος της τον ούτε καν τριανταριά Τζον Μπαρντελα, ο οποίος είναι παντου σε όλα τα μίντια και με δηλώσεις συχνά σκληρές για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης κι ειδικά για το μεταναστευτικο που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο και θ'αναψει νέες φωτιές. Βέβαια αν ο νεαρός πρόεδρος ξεφεύγει με τον Α ή Β τρόπο των θεσμικών κανόνων, όπως όταν ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, η Μαρίνα Λε Πεν ,επενέβη άμεσα κι αποδοκίμασε τις δηλώσεις του με δικές της ,επιμένοντας η ίδια στην εξάντληση των θεσμικών εργαλείων που δίνουν οι νόμοι και το σύνταγμα της Γαλλίας.
Κοντολογίς με τα λόγια και τις ως τώρα πράξεις της η εκ νέου υποψήφια για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και φαβορί αν δεν υπάρξουν εντυπωσιακές κι απρόβλεπτες αλλαγές ( με εμφάνιση κι ισχυροποίηση της υποψηφιοτητας του πρώην πρωθυπουργού του Μακρόν,Έντουαρντ Φιλιπ) Μαρίνα Λεπέν, συνεχίζει με την ως τώρα επιτυχημένη "θεσμική " της στρατηγική.

 
Δημοσθένης Δαββετας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής.