Κινα: ο μεγάλος νικητής της ρωσοουκρανικης σύγκρουσης.
“Η φιλια μεταξύ του ρωσικού και του Κινεζικού λαού είναι δυνατή όπως ένας βράχος και οι προοπτικές μίας μελλοντικής συνεργασίας είναι τεράστιες, ” Είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στις 7 Μαρτίου του 2022. Η δήλωση αυτή μια μεταξύ τόσων άλλων ,όπως κι αυτών της φιλίας του Κινέζου προέδρου προς τον Βλαντιμιρ Πουτιν, είναι ένα ξεκάθαρο σημείο γεωπολιτικής στρατηγικής σε σχέση με το ουκρανικο ζήτημα σήμερα. Η Κινα είναι το σημείο αναφοράς για Ρώσους κι Αμερικανούς . Κι επίσης είναι η μεγάλη κερδισμένη του ρωσοουκρανικου προβλήματος.
Σ’ επίπεδο οικονομίας οι Κινέζοι θα εκμεταλλευτούν τις συνέπειες από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι Ρώσοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από την Κινα για να βρουν τα προϊόντα που τους λείπουν. Ονειρεύονται εδώ και καιρό ενα νέο οικονομικό σύστημα ,μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική πραγματικότητα, η οποία δεν θα ελέγχεται από τους Αμερικανούς και το δολλάριο τους. Κι ονειρεύονται να δημιουργήσουν αυτο το νέο διεθνές οικονομικό σύστημα μαζί με τους Κινέζους. Θαναι μια εναλλακτική λύση πληρωμών απέναντι στην ηγεμονία του δολαρίου. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για το νέο νόμισμα. Περιμένοντας βέβαια την γέννηση του , βοηθούν τους Ρώσους διακριτικά κρατώντας πάντα τα προσχήματα των κυρώσεων, ώστε να μην βρεθούν οι ίδιοι εκτός αγορών δολαρίου και ευρω.
Και βέβαια ως αντάλλαγμα από τους Ρώσους οι Κινέζοι, θα πάρουν αέριο και πετρέλαιο ,παρότι επισήμως συνεχίζουν να τα παίρνουν από το Ιραν και τις πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αναντίρρητα θα υπάρξουν μεγαλόστομες ανακοινώσεις και εκδηλώσεις για την συνεργασία τους. Είναι τόσο σημαντική η αναμενόμενη βοήθεια τους προς τους Ρώσους ώστε στις 14 Μαρτίου στην Ρώμη ,ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Κίνα να μην βοηθήσει την Ρωσία και να πάψει την ουδετερότητα της. Της ζήτησε να πάρει θέση σε ποιο απο τα δυο στρατόπεδα θα είναι.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η Κινα διαπιστώνει οτι η Δύση μπορεί να λειτουργήσει ως ενα πρόσωπο σε στιγμές πολεμικής κρίσης. Κι αυτό την κάνει να σκέφτεται καλά πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση στην Ταιβαν. Όπου και να γυρίσει όμως η Κινα είναι κερδισμένη. Και οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. Κι αυτό γιατί αν οι Αμερικανοί την βάλουν στο αντίπαλο στρατόπεδο τότε η Κινα μπορεί να φτιάξει ενα νεο ευρασιατικο οικονομικό τοπίο με την Ρωσία και μ’αλλες Ασιατικές χώρες, ενδεχομένως και με την Ινδία . Και στις δύο περιπτώσεις ,ειτε απο εδώ ειτε απο εκεί οι Κινέζοι βγαίνουν κερδισμένοι. Κι ακόμη . Μπορεί να χρησιμοποιηθούν απο τους Αμερικανούς ως διαλλακτικός μοχλός πίεσης προς την Ρωσία ,ωστε να τελειώσει ο πόλεμος δίχως να νοιώσουν οι Ρώσοι ταπεινωμενοι. Αν παίξει αυτον τον ρόλο θα ζητήσει σίγουρα απο τους Αμερικανούς να σταματήσουν οι εναντίον τους κυρώσεις που ειχαν υποστεί απο την Δύση πριν τρία χρόνια επειδή έκλεβαν Δυτικά τεχνολογικά μυστικά. Όπως και να το δούμε η Κινα είναι ο κερδισμένος του πολέμου. Και δεν εχει τέλος η κατάσταση. Παράλληλα ενας αλλος λυσσωδης πόλεμος διεξάγεται σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία, Λατινική Αμερική. Αυτός της οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής σπ’αυτά τα μέρη. Ο δρόμος για πολυεπίπεδες συγκρούσεις είναι ανοιχτός. Περιμένουμε το επόμενο σύντομα επεισόδιο.
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.
