Συνεντευξη στην εφημεριδα Ελεύθερος Τύπος.
Δεν ηταν ποτε δημοσιογραφικη η προσεγγιση μου. Χρησιμοποιησα την τεχνικη της συζητησης για μια εφημεριδα για να μαθω οσο γινεται τα πιο βσθισ μυστικα δημιουργιας ολων αυτων των τεραστιων διεθνως καλλιτεχνων. Δεν θα μπορουσα να τους πλησιασω αλλοιως παρα χρησιμοποιωντας το προσωπειο του δημοσιογραφου. Εγω ομως ηθελα να τους γοητευσω, ν’αφεθουν, να γινουμε φιλοι , για να παρω την ψυχη τους . Ετσι θα μαθαινα αν η δικη μου ψυχή ειχε προσοντα να σταθει διπλα τους. Τους θαυμαζα κσι τους πλησιασα σαν ενας ποιητης ,ενας κρυμμενος δημιουργος που δεν μπορουσε να τους πλησιάσει αλλοιως παρα πισω απο την δημοσιογραφικη μασκα. Αν ημουνα δημοσιογραφος θα ενδιαφεριμουνα μονο για την ειδηση κι ενημερωση. Εγω ενδιαφερθηκα για την ουσια των μυστικων του εργου τους ωστε να μαθω κι ετσι να χτισω το δικο μου λογοτεχνικο κι εικαστικο εργο. Και το πετυχα. Οταν ειδαν οτι ειμαι ποιητης με εβαλαν στην παρεα τους και κερδισα την εμπιστοσυνη τους.
2. Μποις, Γουορχωλ κσι Μπασκια.
Ο πρωτος γιατι ηταν ο απολυτα πνευματικος ,ολοτικος καλλιτεχνης. Τεχνη και ζωη ηταν ενα σ’αυτον. Μαγευε οταν μιλουσε. Προκαλουσε παθη αμετρα. Η τεχνη του ηταν σφαιρικη. Συμπεριλαμβανε τα παντα. Ηταν μεγας δασκαλος. Μιλουσε με τους παντες. Γινοταν σφαγη οπου πηγαινε για το ποιος θα καθισει διπλα του. Περπατουσε λες και βαδιζε στον αερα ,λες κι ηταν διχως βαρυτητα . Φιλοσοφια,τεχνη,ιαματικη,ηθικη,πολιτικη,εκπαιδευση, ολα ητσν ενα στον Μποις ,αυτον τον Δαλαι Λαμα , τον Γκαντι της συγχρονης τεχνης.
Ο δευτερος γιατι συνδυαζε απαθεια και δημιουργικοτητα. Μπορουσε να πει τα πιο απιθανα αυτοσαρκαστικα πραγματα με μια αποστασιωποιηση που σκοτωνε ,που εφτανε τα ορια του πιο αφελη κυνισμου. Ο Γουορχωλ εφερνε σ’επαφη τους ανθρωπους μετσξυ τους . Ηθελε να τους κανει να συνεργαστουν. Δεν θυμωνε ποτε . Ακομη κι οταν τον πυροβολησαν κι ηταν ετοιμοθανατος ειπε στον βοηθο του ” φιλμαρησε με τωρα που πεθαινω”. Ο Γουορχωλ ηταν υπαρκτο και φανταστικο ταυτοχρονα προσωπο. Ηταν ο,τι ο κσθενας μπορουσε να φανταστει. Οταν καποτε του ζητησε καποιος συνετευξη του ειπε: γραψε τις ερωτησεις,γραψε και τις απσντησεις. Κι ειναι οκ μ’εμενα.
Μποις και Γουορχωλ μου εμαθαν ουσιαστικα τα βήματα που πρεπει να κανω για την δημιουργια. Ο πρωτος μεσω της αυτογνωσιας και του πνευματικου ανθρωπισμου κι ο δευτερος μεσω της σημασιας της επικοινωνιας και της αγορας η του εμποριου.
Ο τριτος ο Μπασκια ηταν της γενιάς μου. Ηταν ποιητης που ταδωσε ολα για την τεχνη . Καηκε απο τα ναρκωτικα . Ζουσε με χιλια χιλιομετρα την ωρα. Ετσι εζησα κι εγω. Δεν πηρα ναρκωτικα αλλα πηρα απο τον ενστιχτωδη του ιλιγγο. Υπηρξε πολυ καλος φιλος. Εγραψα το πρωτο κειμενο γι’αυτον στο περιοδικο art forum στην Αμερικη.
Αξεχαστοι κι οι τρεις καθοδηγουν ακομη την ζωη μου.
3. Κυριως με επηρεασε ο Μποις. Υπηρξαν ομως και αλλοι καλλιτεχνες που μ’επηρεασαν. Οπως ο Μαρτιν Ντισλερ , ο Λουκας Σαμαρας ,ο Τουομπλι, η Αμπραμοβιτς. Καθενας με κατι δικο του
4. Απο αυτους τους τρεις καλλιτεχνες που αναφερω κανεις δεν ειναι υπερεκτιμημενος. Και λιγα εχουν γραφτει γι’αυτους. Οσοι ειναι στο βιβλιο ειναι ενας κι ενας.
5. Με εμαθαν ναχω μια εσωτερικη ματια στο εαυτο μου κι απο εκει ν’αναδυομαι ως δημιουργικο υποκειμενο. Η ποιηση κι η λογοτεχνια μου επηρεαστηκαν απο αυτους γιατι με εμαθαν ναμαι οιμονομος στο γραψιμο,ουσιαστικος,δινοντας αξια στο ρημα κι οχι στα πολλα κοσμητικα επιθετα η τα φορμαλιστικα λεκτικά παιχνιδια. Ειδικα οι συμβουλες του Μποις ηταν καθοριστικες.
Επισης οντας διπλα τους εμαθα να εργαζομαι κι ως ζωγραφος . Εμαθα οτι περα απο τα οποια μειονεκτηματα η πλεονεκτηματα της τεχνικης υπαρχει η ψυχη και το πνευμα στο εργο που μετρουν.
6. Το ντιζαιν για μενα ειναι η τεχνη στην καθημερινοτητα μας. Ειναι εφαρμοσμενη τεχνη. Ειναι ενα εργο τεχνης που ομως εχει εναν λειτουργικο σκοπο . Το ντιζαιν ειναι ο τροπος που βλεπουμε το προσωπο μας στις διαφορετικές αλλαγες του. Ειμαστε εμεις ,ειναι μισ απο τις μορφες της γλωσσας μας. Ειναι ενας τροπος να μιλησουμε για μας ,γι’αυτο που ειμαστε η που θα θελαμε να ειμαστε. Ο τροπος που φτιαχνουμε το κρεββατι μας,τ’αντικειμενσ που επιλεγουμε για το γραφειο, την κουζινα, για τους καθημερινούς μας χωρους ειναι ο τροπος που βλεπουμε και που αντιμετωπιζουμε εμας τους ιδιους. Με το βιβλιο αυτο θελω να δειξω και να παροτρύνω τον καθενα να δει τον χωρο και τον χρονο του ως στοιχεια της ταυτοτητας του ,ως χαρακτηριστικα του προσωπου του και εν δυναμει εξελικτικων αλλαγων του.
7.
Δεν θα υπηρχε Ντιζαιν διχως τους εικαστικους καλλιτεχνες. Το Ντιζαιν το δημιουργησαν ,ως γλωσσα ,ως μορφη ,ως αισθητικη οι εικαστικοι και γενικως οι καλλιτέχνες της avant-garde, δηλαδη της πρωτοποριας , στις αρχες του 20ου αιωνα. Ηταν μια απο τις προτασεις της εφαρμοσμένης Τεχνης που γεννηθηκε ουσιατικα στο Βερολινο με το κινημα Μπαουχαουζ. Οταν η Τεχνη αποφασισε να φυγει απο τα γενικα θεολογικα η ηρωικα ,ιστορικα θεματα και ασχοληθηκε με την καθημερινοτητα του ανθρωπου, αρα και με τον καθημερινο του χωρο, γεννηθηκε εξ αναγκης το Ντιζαιν.
8. Το Ντιζαιν επηρεαζει καθοριστικα την καθημερινη ζωη μας. Ειναι αλλοιως να κοιμασαι σε ενα παληο κρεββατι κι αλλοιως να κοιμασαι σε ενα νεο του οποιου το σχημα ,τα υλικα και η ολη δομη σου δημιουργουν το αισθημα οτι ειναι φιλοξενο ,ειναι δικο σου ,οτι εκφραζει το σωμα σου ,την ψυχολογια σου και δεν ειναι ενα ουδετερο αντικειμενο που απλα σε φιλοξενει οπως θα φιλοξενουσε οποιονδηποτε. Το ιδιο με το τραπεζι του γραφειου ,της κουζινας, τις καρεκλες ,την πολυθρονα κλπ. Αλλαζει η εκφραζεται προσωπικοτητα μας μεσα απο την αισθητικη του Ντιζαιν.
9.
Η Αισθητική μας βοηθα ν’αξιολογησουμε το ωραιο στην ζωη μας. Η ομορφιά συχνα δεν αξιοποιειται οπως πρεπει. Κι η ζωη μας εχει αναγκη απο το ωραιο ως ωφελιμο, ως γεννημα σκεψης ,επιλογης και θαυμασμου. Η Αισθητικη ειμαστε εμεις ως γνωστες του εσυτου μας ,ως ποιοτητα κι αξιοποιηση μας ,ως μια νεα γλωσσα που βοηθα περα απο την αυτογνωσια μας στην καλυτερευση των ανθρωπινων σχεσεων. Η αισθητικη ειναι η διαρκής work in progress , η διαρκης ποιοτικη εξελιξη της προσωπικης και συλλογικης μας ζωης.
10.
Ναι. Πολλες ζωγραφικες εκθεσεις και περφορμανς. Στην Αθηνα ,στο μουσειο στην Κρητη και στην Ρωμη. Ολ’αυτα ως τελος Ιουνιου. Επισης ετοιμαζω 3 βιβλια ,δυο μυθιστορηματα κι ενα που αφορα την επιδραση του Ηρακλειτου στην συγχρονη τεχνη. Εχουν σχεδον ολσ τελειωσει. Δουλευω ασταματητα να προλαβω να ολοκληρωσω τα δημιουργικα μου ονειρα πριν με προλαβει ο αλητης ,ο σκατοψυχος , το τσογλανι το κωλοπαιδο ,ο Θανατος.
