.Αυτοκλητοι επιστημονες-δικαστες.(Ελεύθερος Τύπος 02.007.2020)

Αυτοκλητοι επιστημονες-δικαστες.
Τα τελευταία χρόνια κι ειδικά πρόσφατα, παρατηρείται μια τάση ” διορθωτικης” αξιολόγησης, ιστορικων ονομάτων, κλασσικών η νεότερων ευρωπαϊκών κειμενων. Βρίσκουν δηλαδή κάποιες αυτοκλητες(? ομαδες επιστημονων “δικαστων” ,στοιχεια γλωσσικά , όπως λένε, σε ιστορικά κείμενα, που κρύβουν ρατσισμό,(sic) ξενοφοβία, ανισότητα φύλων κλπ.
Και μόνο η σκέψη αυτή σαν σκέψη, κρύβει ανορθολογισμο. Γιατί πως μπορείς να διαβάσεις και να τιμωρήσει το μακρινό άλλοτε με στοιχεία του τωρα; Γιατί αν επρόκειτο για λογοτεχνία η φιλοσοφία ναζισμού η ολοκληρωτισμού που στην πρόσφατη ιστορία μας έπαιξε καταστροφικό η απάνθρωπο ρόλο, αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό. Και γίνεται συχνά κι επιδοκιμαζεται.
Όταν όμως θέλει κάποιος ν’αφαιρεσει φράσεις του Αισχύλου, η του Πλάτωνα η του Σαξπηρ ,για ν’αναφερθω ενδεικτικά σε κλασσικούς, τότε το πράγμα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρόσφατα μάλιστα κάποια τέτοια ομάδα στην Γαλλία λογοκρινε Αισχύλο η μια άλλη ζήτησε να γίνει αλλαγή ονόματος και το Λευκόν Ορος να μην λέγεται Λευκόν, γιατί κρύβει λευκή ανωτερότητα έναντι αλλων φυλών.(sic). Η βλακεία δηλαδή στο έπακρον.
Εδώ όμως βρίσκεται κι η απειλή κι ο κίνδυνος. Οι ομάδες που σκέφτονται έτσι έχουν πρόσβαση συχνά στα κέντρα εξουσιών που παίρνουν εκπαιδευτικές αποφάσεις. Κι έχουμε ήδη δει δείγματα ιστορικων κι επιστημονικων παραχαραξεων .
Μηπως θαπρεπε να καταργησουμε τους κλασσικους η να τους πετσοκοψουμε ετσι, ωστε ν’αλλοιωσουμε τα διαχρονικής αξίας κείμενα τους; Μήπως θα πρέπει να καταργήσουμε τα χρώματα και τα ονόματα που ,κατά τους “δικαστές της γλώσσας υποδεικνύουν διάκριση λευκών και μαυρων; ( Τώρα τι σχέση έχει το μόνιμα χιονισμένο Λευκόν Ορος με ρατσισμό, ένας Θεός ξερει). Ο Γκαιτε που εγραψε ενα καταπληκτικο κειμενο για τα χρωματα θα σηκωθει εξοργισμενος απο τον ταφο του.Και ο ζωγράφος κάθε φορά που θα βάφει άσπρο η μαύρο η κίτρινο η κόκκινο θα πρέπει να νοιώθει ενοχος;
Πρόκειται γι’ακροτητες στα όρια του γελοίου και του επικίνδυνου.
Τι πρέπει όμως να γίνει στις περιπτώσεις που διάφορες απόψεις κλασσικών δεν συμβαδίζουν με το σύγχρονο πνεύμα της εποχής μας;
Το αναδεικνύουμε προφανώς

Image may contain: 1 person

το θεμα, ενημερώνουμε εκπαιδευτικά μαθητές η φοιτητές, και γενικώς μέσω της παιδείας , μορφώνουμε κατάλληλα νέους και πολίτες. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους που στην ιστορία του πολιτισμού χρησιμοποίησαν ολοκληρωτικά καθεστώτα για να φυλακίσουν η να καταστρέψουν πολιτιστικές ιστορικές μνήμες. Αντιθέτως πρέπει να μην πειράξουμε τίποτα από τα κλασσικά κείμενα, να τα χουμε μόνιμα δίπλα μας ,ώστε μέσω της συγκριτικής παρατήρησης και γνώσης, να μπορούμε ν’αντιληφθουμε την από τότε ως τώρα πρόοδο μας σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας φύλων, λειτουργίας δικαίου και νόμων κοκ.
Δεν μπορουμε για παραδειγμα επειδη η συγχρονη επιστημη δεν θεωρει την γη το κεντρο του κοσμου οπως πιστευε ο Αριστοτέλης, ν’αφαιρεσουμε τις απόψεις του φιλοσόφου από τα βιβλία που θα διδάσκονται οι νέοι μας.
Λογοκρίνοντας τα δείχνει ότι φοβόμαστε,ότι δεν νοιώθουμε ισορροπημένα με την ” προοδο” μας . Και δεν υπαρχει μεγαλυτερος κινδυνος για την ελευθερια και την Δημ
Αρκεί να μην τιμωρούν χιλιάδες χρόνια αργότερα, αναχρονιστικά, τους κλασσικούς με κριτήρια του σήμερα. Να κρατούν ζωντανές τις πηγές, για να υπάρχει μέσω της σύγκρισης η απόδειξη της οποίας εξέλιξης. Η βίαιη αλλαγή των ιστορικών και πολιτιστικών πηγών δεν φέρνει ισορροπία γιατί δεν στηρίζεται στην διαλεκτική αλλαγή αλλά στην ριζοσπαστική. Και τέτοιες αλλαγές στην ιστορία μας έφεραν διαφόρων μορφών απολυταρχισμού και δικτατορίες, που στέρησαν την μόρφωση και την εξέλιξη στους ανθρώπους. Να προσέχουμε λοιπόν από όλους αυτούς τους αυτόκλητους δικαστές της ιστορίας, του πολιτισμού, της Δημοκρατιας.οκρατία ,απο την αστυνόμευση της γλώσσας, της σκέψης,της επιστημονικής,καλλιτεχνικης κι εν γένει πολιτιστικής γνώσης. Όσο για τους εκ του πονηρού(? “δικαστες” του πολιτισμού, που θέλουν να διορθώσουν τα πάντα, κάνεις δεν τους εμποδίζει, εφόσον έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν πράγματα εκτός πια εποχής,να το κάνουν. Γιατί οχι;
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής,εικαστικός.