Η στρατηγική φιλία ΗΠΑ - Ινδίας (Ελεύθερος Τύπος 05.10.2019)

Η στρατηγική φιλια ΗΠΑ – Ινδιας .

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Χιουστον του Τέξας μια συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι , προσήλκυσε σε κατάσταση ευφορίας πάνω από 50000 Αμερικανούς Ινδικής καταγωγής. Μια τέτοια συνάθροιση προς τιμήν ενός ξένου ηγέτη είναι σπάνιο φαινόμενο στις ΗΠΑ . Εκφράζει όμως συμβολικά την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα , αυτήν την νέα δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ δυο μεγάλων χωρών , της πιο μεγάλης συγχρονης δημοκρατίας αυτής των ΗΠΑ και αυτης από τις πιο αρχαίες της Ινδιας.
Η Ινδία έκανε μεγάλη διαδρομή πριν γίνει τόσο φιλοαμερικανική .
Μετά την ανεξαρτησία της το 1947 εφαρμόζει την εξής πολιτική : δημοκρατικό σοσιαλισμό στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό της , την συμμετοχή της στο κίνημα των αδέσμευτων .
Όμως από την στιγμή που ο βασικός της εχθρός το Πακισταν ενσωματώθηκε στην φιλοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία του CENTO , αυτή προσέγγισε την Σοβιετική Ένωση . Η Φιλια αυτή με την Μοσχα δυναμωσε κι άλλο μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη η Ινδία άπο τον στρατό του Μαο το 1962 στα Ιμαλάια . Είναι από εκείνη την περίοδο ως σήμερα που Κίνα και Πακιστάν μετατρέπονται σε στρατηγικούς συμμάχους . Το 1979 μάλιστα είναι το Πεκίνο που θα βοηθήσει μυστικά το Ισλαμαμπάντ ν’αποκτησει ατομική βόμβα .
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν ΗΠΑ και Πακιστάν οπλίζουν την Ισλαμική αντίσταση ενώ η Ινδια παραμένει ουδέτερη . Η σχέση αυτής της τελευταίας με τις ΗΠΑ θα χτισθεί σε δυο φάσεις .
Η πρώτη ξεκίνησε με την επίσκεψη του Τζωρτζ Μπους το 2006 στο Νέο Δελχι όπου , ο Αμερικανός προεδρος αποφάσισε να της επιτρέψει ναχει πυρηνική τεχνολογια καθημερινής χρήσης.
Κι η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το 2018 πάλι στο Νέο Δελχι με την συμφωνία τους η Ινδία να μπορεί ν’αγοραζει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό υλικό κι επίσης ναχει απ’αυτες ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν τις κινήσεις των κινεζικών στρατευμάτων στα σύνορα της. Παρ’ολ’αυτα όμως το καλοκαίρι του 2017 ο Ινδικός στρατός δυσκολεύτηκε ν’ακολουθησει τις κινήσεις του Κινεζικού στρατού κατά την διάρκεια της σύγκρουσης τους στα υψίπεδα του Ντοκλαμ. Από τότε κάθε καλοκαίρι το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ινδιας κάνουν κοινές ασκήσεις ώστε να πολεμήσουν την διείσδυση των Κινεζικών υποβρυχίων στον Ινδικό ωκεανό .
Απέναντι στην Κινεζική ηγεμονία στην Ασία , η Ουάσιγκτον και το Δελχι , αποφάσισαν να συμμαχήσουν ουσιαστικά . Όλα συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτής της συμμαχίας . Οι δυο λαοί έχουν κοινά στοιχεία την Αγγλική γλώσσα και την επιθυμία Δημοκρατίας . Επίσης η Ινδική κοινότητα στην Αμερική έχει αφομοιωθεί εκπληκτικά .
Στρατηγικά οι Ινδοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να ξαναπέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. Τους αφορά άμεσα η μάχη εναντίον της Ισλαμιστικης τρομοκρατίας . Γι’αυτο και ωθούν τους Αμερικανούς να μείνουν ακόμη εκεί.
Η Κίνα με την σειρά της , ως αντίπαλος των ΗΠΑ , κυρίως στην υψηλή τεχνολογια , τον κυβερνοχώρο και τον πόλεμο στο διάστημα , έχοντας ως στρατηγική να κυριαρχήσει και να ελέγξει τεχνολογικά τον πλανήτη μας , αναγκάζει την Αμερική να θέλει με κάθε τρόπο να σταματήσει τον Κινεζικο επεκτατισμό ( όπως πχ ο πόλεμος που κάνει στην Huawei). Σ’αυτην την άγρια αντιπαράθεση η Ινδία που ποτε δεν είχε αντιαμερικανική πολιτική κατασκοπεία γίνεται αυτόματα στρατηγικός εταίρος εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Ο ” Γκωλισμος ” των Ινδών τους κάνει ναναι φιλοαμερικανοι , ναναι καλοί σύμμαχοι τους αλλά ποτε σκυλάκια τους . Παραμένει ελεύθερη κι έξυπνη χώρα . Ακόμη κι αν έχει λιγότερη τεχνολογική και βιομηχανική δύναμη από τους Κινέζους , εν τούτοις έχει πολιτικους θεσμους κι αίσθημα Δημοκρατίας υψηλότερο από αυτούς . Κι αυτό τους μετατρέπει σε ισχυρούς στρατηγικούς φίλους των ΗΠΑ .

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης Φιλοσοφίας της Τέχνης , ποιητής, εικαστικός.