Ναχει η όχι την βόμβα ο Κιμ; (Ελεύθερος Τύπος 11.01.2018)

Ναχει η όχι την βόμβα ο Κιμ;

Όσο οι πυρηνικές δοκιμές κι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Κιμ δείχνουν ν’ακολουθουν βαλλιστικούς κανόνες και διαδρομές , άλλο τόσο οι συνεχείς απειλές που εκτοξεύει κυριως προς Αμερική , Ιαπωνία και Νότιο Κορεα, δεν δείχνουν ν’ακολουθουν αναγνωρίσιμα βήματα και δοκιμασμένες στρατηγικές . Δεν υπάρχει διαδρομή για τις απειλές του Βορειοκορεάτη προέδρου : όλο πάνε ψηλότερα και δεν φαίνεται ναχουν σκοπό να πέσουν προς το παρόν κάπου άμεσα και συγκεκριμένα . Δυναμώνοντας απειλητικά την φωνή του ο Κιμ εντείνονται ταυτόχρονα αρκετά επιτυχημένα , όπως υποψιάζονται οι ειδικοί της Δύσης και οι έρευνες του γύρω από τα επιστημονικά πειράματα και τις ατομικες ερευνες . Υπάρχει παράλληλη εξέλιξη μεταξύ του ύψους των απειλών μ’αυτο των ατομικών ερευνών . Κανεις πια δεν σμφιβαλλει ότι το πυρηνικό προγραμμα της Β. Κορέας είναι για τα καλά σε πυρηνική τροχιά . Ουτε η επιλογή Ομπάμα ν’αντιμετωπισει τον Κιμ περιφρονητικά , ούτε οι φανφαρονιστικες απειλες του Τραμπ εμποδισαν την μακρά βαλλιστική και πυρηνική πορεία του Βορειοκορεάτη προέδρου από το να πετύχει τον στόχο της. Συνεπώς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το ωμο ερώτημα : πρέπει η όχι ν’αφησουμε την βόμβα στον Κιμ; Ο Ντοναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον ” άνθρωπο-πύραυλο” ότι θα καταστρέψει την χώρα του . Όμως η λογική λέει ότι η στρατιωτική επιλογή δεν είναι σίγουρη κι ο κίνδυνος σημαντικών ανθρωπίνων απωλειών είναι περισσότερο από ορατός . Τι μένει τότε ; Μόνο προς το παρόν η διπλωματική οδός , η οποία αν και στηριζεται στην έξυπνη στρατηγική και την ορθοφροσύνη εν τούτοις μπορεί να επιτρέψει στην Βόρεια Κορέα ναχει το πυρηνικό όπλο de facto. Η Δύση είναι αντιμέτωπη με αυτόν τον γόρδιο δεσμό .
Οι αισιόδοξοι θα ισχυριστούν ότι το “πυρηνικό γεγονός” ισως παίξει σταθεροποιητικό ρόλο όπως έπαιξε στην περίπτωση της Ινδιας και του Πακιστάν . Και ότι ,αφού ο Κιμ έχει το “ασφαλιστήριο ζωης” που ήθελε για να μην τελειώσει όπως ο Κανταφι , επιτέλους θα ηρεμήσει .
Οι απαισιόδοξοι θα ισχυριστούν ότι , αφού τα κατάφερε σ’αυτη την περίπτωση θα νοιώσει ασφαλής για να ξεκινήσει άλλες απρόβλεπτες περιπέτειες . Τίθεται συνεπώς άμεσα το ερωτημα: είναι η όχι στα καλά του ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος; Οι Δυτικοί έχουν την τάση να τον θεωρούν σίγουρα τρελό . Όμως πέρα από ένα ρητορικό τόνο αρχαιοκομμουνιστικου λεξιλογίου δεν έχει ως τώρα ξεπεράσει το οποία όρια . Μήπως είναι λοιπόν αυτό-ελεγχόμενα προκλητικός ; Μηπως είναι το τρίτο χέρι της Κινας και καθοδηγείται έξυπνα κι υπομονετικά από εκείνην ; Ο χρόνος θα δείξει . Όμως ο Τραμπ , ο αλλος” ελεγχόμενα ” απρόβλεπτος όπως φαίνεται, καλό θαταν να μην παίζει παρομοίως με τα στρατηγικά όρια του κινδύνου . Γιατί κάποια στιγμή μια απρόσεκτη κίνηση από τον ένα πρόεδρο η τον άλλο μπορεί να τινάξει την παγκόσμια ισορροπία στον αέρα . Πάντως ένα είναι βέβαιο : η διεθνής αδυναμία στο θέμα της Βόρειας Κορεας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάθημα για την περίπτωση του Ιράν . Ο Τραμπ καίγεται ν’ ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχερανη . Όμως η ως τώρα εμπειρία με τον Κιμ δείχνει ότι είναι ίσως καλύτερα να υπάρχει μια έστω και προβληματική συμφωνία παρά να μην υπάρχει καθόλου συμφωνία.

Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητης φιλοσοφιας της Τέχνης , ποιητής , εικαστικός .