Η χθεσινή μου συνετευξη Κυριακή 9/7/17 στην εφημερίδα Ελευθερία .
Συνέντευξη με τον Δημοσθένη Δαββέτα
«Οι ξένοι ζουν με το σύμπλεγμα πως είναι αντίγραφά μας »
«Ο Τσίπρας είναι μετανεωτερικός πολιτικός λόγω δυσαρμονίας λόγων και πράξεων» αποφαίνεται ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης των πανεπιστημίων Creapole και Strate College του Παρισιού
Του Γιώργου Σαρρή
Μια συζήτηση με τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης (και υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ στις εκλογές του 2014) Δημοσθένη Δαββέτα, έχει πάντοτε ενδιαφέρον καθώς είναι ευθύς στο λόγο του, πολυταξιδεμένος και με ευρεία μόρφωση. Δεν είναι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και φροντίζει πάντα να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Όπως επισημαίνει, απέναντι στον Έλληνα οι ξένοι εξακολουθούν να αισθάνονται ασυνείδητα δέος για το λαμπρό παρελθόν, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουν και τα μεταγενέστερα…ανομήματά μας. Άλλωστε όλα περνάνε από το ασυνείδητο, όπως αναφέρει και ο ίδιος στους φοιτητές του διδάσκοντας γεωποιητική, ένα πρωτόγνωρο μάθημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τι ακριβώς μαθαίνουν οι συμμετέχοντες στις διαλέξεις μέσω της Γεωποιητικής;
Μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του γεωπολιτικού πολιτισμού. Το στοιχείο του πολιτισμού είναι καθοριστικό και ενυπάρχει συνειδητά ή ασυνείδητα στις αποφάσεις μας. Το βλέπουμε για παράδειγμα τώρα, στις σχέσεις μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ. Μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει χαλάρωση της λιτότητας, γιατί βρήκε επιτέλους έναν ισχυρό παρτενέρ για να προχωρήσει η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης με βάση τον δημοσιονομικό έλεγχο. Πάνε να παντρέψουν την πολιτική με τον χριστιανικό ανθρωπισμό, ως βασικό στοιχείο των πολιτικών δράσεων.
Μετά τα συνεχή κύματα μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων, θα εξακολουθήσει να παραμένει η Ευρώπη χριστιανική στο βαθμό που τη γνωρίζαμε μέχρι πρότινος;
Θα δημιουργηθούν εντάσεις. Ήδη τις βλέπουμε. Δεν είναι τυχαίο το περιστατικό στη Βρετανία με τον πολίτη που πήρε το αυτοκίνητό του και έπεσε πάνω σε τέμενος με πιστούς. Αντέγραψε τον τρόπο επίθεσης του ISIS, των ισλαμιστών εξτρεμιστών.
Εμείς τελικά ως Έλληνες, ανήκουμε στη Δύση;
Είμαστε Δύση, αλλά έχουμε και πολλά ανατολικά στοιχεία. Μέσα μας σκεπτόμαστε μεν ορθολογικά όπως οι Δυτικοί, μόνο που ο δικός μας ορθολογισμός δεν έχει εφαρμοστεί με βάση την τεχνική και βιομηχανική εξέλιξη. Είναι εφαρμόσιμος βάσει της προσωπικής, υποκειμενικής μας ζωής. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι παιδιά των Ρωμαίων. Υπακούουν σε ό,τι πει ο αρχηγός. Εμείς δεν πειθαρχούμε εύκολα λόγω της ισχυρής υποκειμενικής λογικής της ατομικότητάς μας.
Έξω πως μας βλέπουν; Όταν τους λέτε ότι είστε Έλληνας πως αντιδρούν;
Πρώτα απ’ όλα βγαίνει μέσα από το ασυνείδητο, αυτό το δέος απέναντι στον Έλληνα που μεγαλουργούσε κατά το παρελθόν. Συμβαίνει αυτό που έλεγε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε στη «Γέννηση της Τραγωδίας» το 1872, πως ‘’οι Δυτικοί πάντοτε θα ζουν με το σύμπλεγμα του αντίγραφου που είναι αυτοί, απέναντι στο πρωτότυπο που είναι η Ελλάδα’’. Βέβαια ενθυμούνται και την κρίση, την εικόνα του Έλληνα που δεν υλοποιεί τους οικονομικούς στόχους, που ζητάει συνεχώς χρήματα, που κοιτάει πώς θα ανελιχθεί μέσα από γνωριμίες, που επιζητεί συνεχώς τον εύκολο τρόπο εξυπηρέτησης αντιβαίνοντας στην εργασιακή παραγωγικότητα.
Όταν πραγματοποιώ διαλέξεις στο εξωτερικό ρωτάω όμως το κοινό εάν έχει αναρωτηθεί ποτέ, μήπως τελικά η στάση των Ελλήνων αποτελεί μια μορφή άρνησης ενάντια στον ματεριαλισμό και τον υλιστικό παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Μήπως είναι μια μορφή πολιτισμικής αντίστασης ενός «αρχαίου» τρόπου ζωής απέναντι στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο τεχνολογικό τρόπο της αισιοδοξίας που επιχειρεί να μας επιβάλλει η μετανεωτερικότητα από τη δεκαετία του 1980 και ένθεν.
Αυτή τη μετανεωτερικότητα τη ζούμε και στην πολιτική;
Κύριο χαρακτηριστικό της μετανεωτερικότητας είναι η δυσαρμονία μεταξύ του λέγειν και του πράττειν. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μετανεωτερικός πολιτικός. Κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που σου έχει υποσχεθεί και μετά φέρνει το στοιχείο της επικοινωνίας για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Σου περνάει το μήνυμα πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.
Προβλέπετε σύντομα εκλογές;
Τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση θα τις καθυστερήσει όσο μπορεί. Εσείς θα πολιτευτείτε;
Το θέλω πολύ! Έχω διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε θέματα πολιτισμού και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω αυτές τις δύσκολες στιγμές τη χώρα, έχοντας απτές απόψεις για τα δρώμενα στον τομέα μου. Όμως μπορεί και να μην πολιτευτώ τελικά, γιατί δεν διαθέτω κομματικό στρατό και οικονομική επιφάνεια. Τα έξοδα μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι πάρα πολλά, με εξαίρεση ίσως όσους κατέρχονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.