Η Δημοκρατία ο Ερντογκαν κι ο Τσάβες (Ελεύθερος Τύπος 27.07.2016)

Η Δημοκρατία ο Ερντογκαν κι ο Τσάβες ετ

Μετά την πρόσφατη συμμετοχή μου στο συνέδριο φιλοσοφίας στην Ηλεία στις 22 Ιουλίου, που διοργάνωσε ο ο ομοτιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Παν/μίου Αθηνών, ο εξαιρετικός επιστήμονας και δάσκαλος , κ. . Λεωνίδας Μπαρτσελιωτης, μου ρθε στον νου το μνημειωδες έργο του Τόμας Χόμπς Λεβιαθαν. Κατ’αυτό ο Ηγέτης είναι η προβολή του λαού του. Προβάλει δηλαδή ο λαός σ’αυτόν τις πιο βαθιές του επιθυμίες και θεωρώντας τον ικανό τον καλεί να τις κάνει πράξη. Είναι δηλαδή ο εγγύησης του λαϊκου όφελους, υλικού, πνευματικού και πολιτισμικου.
Κάπως ανάλογα συμβαίνει και στην Δημοκρατία. Η πλειοψηφία των πολιτών εκλεγεί τον ηγέτη της ως τον πιο ικανό να την ωφελησει. Το στοιχείο που κάνει αυτή την θεμελιώδη σχέση είναι η αμφιβολία. Οι οποίες αντιθέσεις κι ερωτηματικά των πολιτών λύνονται δια του διαλόγου και της ψηφοφορίας. Η Σωκράτικη α-πορια, δηλαδή η δίχως προκαταλήψεις προσέγγιση των προβλημάτων, βρίσκει εφαρμογή στο Δημοκρατικό πολιτευμα όπου οι πολίτες όσο γίνεται συνειδητά αναζητούν το τι θα τους ωφελησει. Κι αυτή η ποιοτική ωφελεια επιτυγχάνεται κυρίως Χάρις την λειτουργία της Αμφιβολίας. Αν αυτή πάψει κι αν κατά συνέπεια ο Ηγέτης πιστέψει ότι ο ίδιος είναι οργανικό κομμάτι της διοίκησης κι εξουσίας, τότε αρχίζει να πιστεύει ότι η κάθε απουσία του από την εξουσία θα βλάψει τον λαό. Δημιουργείται έτσι μια οργανική βεβαιότητα που αντικαθιστά την Αμφιβολία και κάνει τον Ηγέτη να νομίζει ότι είνα«Σωτήρας» . Γίνεται έτσι Σωτηριακη η σχέση του με τον λαό. Στην προσπάθεια του να διατηρήσει αυτή την ισορροπία και τον ρόλο του χρησιμοποιεί συχνά το όπλο του λαικισμου που είναι μια δοκιμασμένη ιστορικά μέθοδος για τέτοιες περιπτώσεις.
Έτσι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο Νάναι κάποιος δημοκρατικά εκλεγμενος δικτατορας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων οι Τσάβες και Ερντογκαν. Χρησιμοποιούν την ΣΩΤΗΡΊΑΚΗ τους διάσταση για να επιβάλλουν δικτατορικα πολιτευματα. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να προστατευτει η Δημοκρατία από τον ίδιο της τον εαυτό και την λειτουργία της. Πρέπει να γίνει ισχυρότερη.

ΔΗΜΟΣΘΈΝΗΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ