Η συνέντευξη μου για την πολιτιστική αναβάθμιση της Ζακύνθου

• “Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων”
• “Πολιτισμός δεν είναι μόνο προσέλευση τουριστών, αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο”
• “Τέχνη και πολιτική συνυπάρχουν εξ΄ ορισμού”

Ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Δημοσθένης Δαββέτας, είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας άνθρωπος του πολιτισμού θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών, στο πλαίσιο της μεγάλης θεσμικής αλλαγής, με την απευθείας εκλογή με σταυρό προτίμησης, αντί για τη λίστα.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρετε στην ενασχόλησή του με τις τέχνες και το ποιοι επηρέασαν το έργο του. Διαπιστώνει ότι εξ ορισμού τέχνη και πολιτική συνυπάρχουν, για αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα. Παρουσιάζει τις προτάσεις με τις οποίες κατεβαίνει στις εκλογές και αφορούν τον πολιτισμό, για τον οποίο απαιτείται μια εξωστρεφής πολιτική της πολιτείας για την ανάδειξή του. Ειδική αναφορά κάνει και για το νησί μας δεσμευόμενος να συμβάλλει τα μέγιστα για την αναβάθμιση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών με σκοπό τη διατήρηση την ενίσχυση, αλλά και τη διάδοση του εθνικού πνευματικού και καλλιτεχνικού αισθήματος που διαθέτει.

ΕΡ.: Κύριε Δαββέτα πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;
ΑΠ.: 
Είμαι ένας λάτρης της τέχνης και της γόνιμης πολιτικής προσφοράς. Υπηρετώ με συνέπεια και σεβασμό τις τέχνες και τα γράμματα καθώς είμαι ποιητής, εικαστικός, συγγραφέας, καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, σε Ελλάδα και Παρίσι, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τον πολιτισμό και την πολιτική από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού από το 2012. Βέβαια όλα αυτά προσπαθώ να τα συνδυάζω, και ελπίζω επιτυχώς, με το ρόλο του γονιού. Είμαι τυχερός γιατί η ζωή μου έδωσε την τεράστια τύχη να μπορώ να συνταιριάζω όλα όσα αγαπώ, δίχως να υποχρεωθώ ποτέ να ακολουθήσω τη μία επιλογή εις βάρος της άλλης.

ΕΡ.:Τι σας ώθησε στην ενασχόληση σας με τις τέχνες και ποιοι επηρέασαν το έργο σας;
ΑΠ.:
 Από νεαρή ηλικία, όταν ακόμη ήμουν μαθητής του δημοτικού και ήθελα να επικοινωνήσω με κάποιον συμμαθητή ή συμμαθήτριά μου στην τάξη έγγραφα το σημείωμά μου μισό σε λέξεις και μισό σε εικόνες. Τα πιο μυστικά και τα πιο αυστηρά τα δήλωναν οι εικόνες. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας έγινε για μένα βίωμα για να μετουσιωθεί αργότερα με τις σπουδές μου στο Παρίσι, σε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, μία καλλιτεχνική έκφραση την οποία ενθάρρυναν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως μεταξύ άλλων, οι: Andy Warhol, τον Basqiat, τον Bacon, τον Masson, τον Lucas Samaras, τον Baselitz κ.α.

ΕΡ.:Πότε μπήκε στη ζωή σας η αγάπη για την πολιτική;
ΑΠ.:
 Η πολιτική ήταν για μένα πάντα κάτι το σημαντικό και στα αυτιά μου ηχούσε παράξενα η φράση του Αριστοτέλη στα «Ηθικά Νικομάχεια», ότι η πολιτική είναι η ύψιστη των Τεχνών. Άρα εξ ορισμού τέχνη και πολιτική συνυπάρχουν. Η τέχνη είναι πολιτική διότι έχει να κάνει με το ανέβασμα της πολιτιστικής συνείδησης των πολιτών και η πολιτική είναι τέχνη διότι χρειάζεται τη μαεστρία του καλλιτέχνη όχι μόνο για να αφουγκράζεται και να κατανοεί τα προβλήματα του κόσμου αλλά και να μπορεί επίσης να τα εκφράζει σε μία καθαρή κατανοητή γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό άρχισα να ασχολούμαι ως φοιτητής με τα πολιτικά δρώμενα.
Όταν λοιπόν τελείωσε η φοιτητική μου περίοδος βρέθηκα στο Παρίσι για συνέχεια των σπουδών μου. Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο Παρίσι πάντα συμμετείχα με τον τρόπο μου(κείμενα, ομιλίες δράσεις) στην πολιτική της χώρας μου. Περίμενα απλά και υπομονετικά την κατάλληλη χρονική στιγμή για να μπορέσω να επιστρέψω και να εμπλακώ στην πολιτική κατάσταση της πατρίδας μου. Την ευκαιρία μου έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σημερινός Πρωθυπουργός. Πρώτα όταν με έκανε Σύμβουλο του και τώρα που με προτείνει ως υποψήφιο Ευρωβουλευτή. Για αυτό άλλωστε πιστός σε αυτές τις ιδέες μου κάνω μια προεκλογική εκστρατεία συνδυάζοντας πολιτικό λόγο, ανάλυση και γνώση ευρωπαϊκών ζητημάτων μαζί με καλλιτεχνικά δρώμενα.

ΕΡ.: Με τι προτάσεις κατεβαίνετε στο στίβο της ευρωπαϊκής πολιτικής κ. Δαββέτα;
ΑΠ.:
 Βασικός τροχός ανάπτυξης του ελληνικού κράτους είναι ο πλούσιος και ποικιλόμορφος πολιτισμός της, το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων του χθες, του σήμερα και του αύριο. Ο πολιτισμός της χώρας μας θα μπορούσε να καταστεί, με την ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων και μη αξιοποιημένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, “ατμομηχανή” της οικονομίας, καθώς ο πολιτισμός μιας χώρας συνδέει και συνδέεται με αρκετούς τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση ή το περιβάλλον αλλά και η καινοτόμος έρευνα. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να δημιουργεί και να χαράσσει την πορεία της με γνώμονα το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και που συνεχώς αναπτύσσει.
Σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία βίωσε μια ανελέητη κρίση αλλά ήδη ξεκίνησε μια νέα πορεία εξόδου της χώρας στις αγορές, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει ξοδεύοντας αλόγιστα χρήματα για δημιουργία μουσείων ή πολιτιστικών χώρων, αλλά με την παραγωγική αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διενέργεια διευρωπαϊκών πολιτιστικών δράσεων με στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών –δημιουργών. Ήδη από μέρους μου έχει ληφθεί η πρωτοβουλία συνεργασίας με κράτη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία με στόχο τη διενέργεια της πρώτης Μπιενάλε Ποίησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η δράση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες καλλιτέχνες –δημιουργούς να συνεργαστούν διαδραστικά με Ευρωπαίους καλλιτέχνες σε project κοινού ενδιαφέροντος προκειμένου να ανοίξουν διάλογο με όλες τις εκφάνσεις της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Μια εξωστρεφής πολιτική της πολιτείας για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού είναι όρος απαράβατος για τη δυναμική επανεμφάνιση της χώρας μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά δρώμενα, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε θέση ισχύος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Σε εσωτερικό επίπεδο το ελληνικό κράτος μπορεί να οδηγηθεί σε επίπεδα ανάπτυξης με την ενίσχυση του τουρισμού αναδεικνύοντας τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας. Γιατί η προώθηση του τουρισμού έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχή προώθηση πολιτικών απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή αλλά και κεντρική ανάπτυξη.
Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργικής έκφρασης παγκοσμίως και θα πρέπει να αποτελέσει στοιχεία συγκρότησης της ευρωπαϊκής μας συνείδησης που τόσο χρειαζόμαστε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Η ανάπτυξη ξεκινάει και καταλήγει στον πολιτισμό, το πραγματικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας.

ΕΡ.: Ποιες θα ήταν οι προτάσεις σας κ. Δαββέτα για την πολιτιστική αναβάθμιση της Ζακύνθου;
ΑΠ.: 
Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο το γαλάζιο της θάλασσας. Η Ζάκυνθος φέρει ιστορία και πολιτισμό που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει. Είναι ένα νησί συνυφασμένο με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, στοιχεία τα οποία πρέπει να αναδείξουν ακόμα περισσότερο.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ζακύνθου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων με σκοπό τη διατήρηση την ενίσχυση, αλλά και τη διάδοση του εθνικού πνευματικού και καλλιτεχνικού αισθήματος που διαθέτει.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο προσέλευση τουριστών, είναι και εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο μέσα από την προσέλευση των τουριστών θα μπορέσει να λειτουργήσει παιδαγωγικά και οικονομικά. Ο πολιτισμός ως οικονομικό εργαλείο, μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα παρουσιάσουμε επίσημα.

 

 

http://imerazante.gr/2014/05/02/81804